İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın yönetim kurulu başkanlığı görevi Gaziantep Valisi Erdal Ata tarafından, Kilis Valisi Süleyman Tapsız'a devredildi. 2013 yılında 19 milyon TL tutarındaki mali destek programları sayesinde Gaziantep, Kilis ve Adıyaman'ın gelişimine katkı sağlanacak. Yıl içerisinde uygulanacak olan programlar arasında yer alan 'Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı' ise sadece Adıyaman ve Kilis için kullanılacak.
Devir teslim töreni, İpekyolu Kalkınma Ajansı'nda gerçekleştirildi. Gaziantep Valisi Erdal Ata ve Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş'ın da hazır bulunduğu törende konuşan Yeni Yönetim Kurulu Başkanı olan Kilis Valisi Süleyman Tapsız, kalkınma ajanslarının kuruluş amacına değindi. Tapsız, "Ajansların amacı, kamu sektörü, özel sektör ve sivil toplum kuruluşları arasında işbirliğini geliştirmek, kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlamak, yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle ulusal kalkınma planı ve programlarında öngörülen ilke ve politikalarla bölgesel kalkınmanın uyumlu hale getirmek. Hem bölge için, hem bölgeler arası gelişmişlik seviyesini en aza indirmek ve azaltmak. Bu amaçlarla kalkınma ajansları kuruldu." dedi. İpekyolu Kalkınma Ajansı'nın mali destek programlarına da vurgu yapan Tapsız, "2010 yılında toplam olarak 15 milyon 500 bin TL mali destekte bulunmuş. Ama bir o kadar da paydaş kurumlar katkı sağladığı için bunu ikiyle çarpmamız gerekiyor. 30 milyon TL'nin üzerinde bir yardım diyebiliriz. 2011 yılına baktığımızda 20 milyon 500 bin TL mali destekte bulunmuş ajansımız. Bunu da yine ikiyle çarparsak 41 milyon gibi bir rakama ulaşmış oluyoruz. İllerin yararlanma durumuna baktığımızda yüzde 58'lik bir payla birinci sırada yer aldığını görüyoruz. Adıyaman yüzde 26'lık, Kilis'te yüzde 16'lık pay almış. Teknik destek programına baktığımızda da burada yine yüzde 42 Gaziantep, yüzde 38 Kilis, yüzde 20 de Adıyaman destek almış. Yardımlar nüfusla orantılı şekilleniyor." diye konuştu.
2013 yılı için de 19 milyon TL'lik mali destek çağrısına çıkıldığını hatırlatan Tapsız, programların detayları hakkında şu bilgileri verdi: "Özel sektöre yönelik programlar var. 'Bölge İçi Gelişmişlik Farklarının Azaltılması Mali Destek Programı' sadece Adıyaman ve Kilis'e uygulanacak. Bütçesi de 2 milyon. 'Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı' 3 ilimizi kapsıyor. Bütçesi 6,5 milyon olacak. Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı da 3 ilimizi kapsıyor. Bütçesi 2,5 milyon. 6 milyon bütçeli 'Turizm Altyapısı Mali Destek Programı' da 3 ilimizde uygulanacak. Biz bu programlardan hem kamu hem de özel sektördeki firmalarımızın, girişimcilerimizin faydalanmasını arzu ediyoruz. "
Yönetim kurulu başkanlığını Tapsız'a devreden Gaziantep Valisi Erdal Ata da 2012 yılında bakanlığın emir ve talimatları doğrultusunda özel sektöre yönelik proje çağrısına çıkılmadığını anımsattı. Genellikle kamunun yaptığı bir takım projelerin desteklendiğini aktaran Atai "İlin tanıtımına yönelik birçok faaliyetlere ajansımız destek oldu. Ama 2013 yılında ciddi bir kaynak çeşitli projeler için ayrıldı. O projeler desteklenecek. İnanıyorum ki, 2013 yılında uygulanacak projelerle bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılığı kısmi de olsa azaltılmaya gayret edilecek." değerlendirmesinde bulundu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz