HABER

İpekyolu'nda sinema yolculuğu başlıyor

BURSA (İHA) - Bursa Büyükşehir Belediyesi bu yıl 2'sini düzenleyeceği ‘Uluslararası Bursa İpekyolu Film Festivali', 7 – 13 Aralık tarihleri arasında en özel filmleri ve birbirinden farklı etkinlikleri sinemaseverlerle buluşturacak.

Dünya sinemasının seçkin örneklerinin bir araya getirildiği ve çoğu Türkiye'de ilk kez izleyiciyle buluşacak olan 50'yi aşkın uzun metraj filmden oluşan programıyla festival, zengin programıyla bir hafta boyunca Bursalılara sinema bayramı yaşatacak.Festivalin "Ödüllü Filmler" bölümünde; Christian Mungui'nin 2007 Cannes Film Festivali Altın Ayı ödüllü filmi "4 Ay, Üç Hafta, İki Gün - 4 Months, 3 Weeks, 2 Days"; ünlü yönetmen Kim Ki Duk'un Cannes Film Festivali'nde yarışmalı bölümde gösterilen filmi "Nefes - Breath"; 2007 Berlin Film Festivali'nde Altın Ayı ödülünü alan Quanan Wang imzalı "Tuya'nın Evliliği - Tuya's Marriage" gösterilecek. Organizasyonun "Ülkeler Renkler Sesler" başlığı altında ABD, İspanya, İsrail, İsveç, Macaristan ve Meksika sinemasından örnekler Bursalı sinemaseverlerle buluşacak. ABD, Almanya, Avusturya, Brezilya, Bosna, Estonya, Fransa, Gürcistan, Hollanda, İran, İspanya, İsrail, İsveç, Kanada, Litvanya, Meksika, Mısır, Rusya ve Türkiye'den uzun metraj, belgesel ve kısa filmlerin gösterileceği II. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, katılımcı ülkelerden çok sayıda yönetmen, oyuncu ve festival yöneticisini de Bursa'da ağırlayacak.

Uluslararası ve ulusal gösterim programının yanı sıra özel gösterimler, söyleşiler, sergiler, sinema kursları ve atölyeler gibi etkinliklerin de gerçekleştirileceği
festivalde bu yıl, Çin'den ABD'ye, Rusya'dan Almanya'ya kadar dünyanın çeşitli ülkelerinde ilk uzun metrajlı filmlerini çeken yönetmenlerin filmleri yarışacak. 11 "ilk film"in katıldığı "Uluslararası Altın Karagöz Film Yarışması"nda Türkiye'yi Aren Perdeci'nin 2007 tarihli filmi "Yanlış Zaman Yolcuları" temsil edecek. Uluslararası saygın isimlerden oluşan yedi kişilik büyük jürinin seçeceği "en iyi ilk film", 40 bin USD ile "Altın Karagöz" ödülünün sahibi olacak. Festivalde ayrıca; "En İyi Kadın Oyuncu", "En İyi Erkek Oyuncu" ve "En İyi Yönetmen" dallarında da Altın Karagöz ödülü verilecek.

FATMA GİRİK'E ÖDÜL Festivalde verilecek olan "Ahmet Vefik Paşa Onur Ödülü" bu yıl Türk sinemasına yarım asrı aşkın hizmet eden ve daha sinemadaki ilk yıllarında "yıldız" konumuna yükselerek, bu başarısını günümüze kadar taşıyan Fatma Girik'e verilecek. Girik ödülünü geçen yılın Karagöz Ödülü sahibi yönetmen Çağan Irmak'tan alacak.
"İpek Yolu"nda bu yılın son döneminde çekilen Türk filmlerini, oyuncu ve yönetmenlerinin de katılımıyla düzenlenecek özel gösterimler aracılığıyla Bursalı sinemaseverlerle buluşturan bölümde Türk sinemasının en yeni örneklerine yer verilecek.

YARIŞMA HEYECANI II. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'nde bu yıl ilk kez "Ulusal Altın Karagöz Kısa Film" ve "Ulusal Altın Karagöz Belgesel Film" yarışmaları gerçekleştirilecek. Kısa Film Yarışması'na başvuran 412 film; festivalde Binnur Feyizli, Bülent Vardar, Işıl Özgentürk, Murat Özer ve Ruhi Sarı'dan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Ulusal Belgesel Film Yarışması'nda yarışacak belgesel filmler ise Derviş Zaim, Fırat Yücel, Müjgan Taner, Oğuz Makal, Uğur İçbak'tan oluşan jüri tarafından değerlendirilecek. Ulusal Altın Karagöz Kısa Film Yarışması'nda seçilen en iyi film 8 bin YTL para ödülü ve Altın Karagöz'ün sahibi olacak. Ulusal Altın Karagöz Belgesel Film Yarışması'nda ise en iyi filme 5 bin YTL para ödülü ve Altın Karagöz verilecek.

II. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, bu yıl bir ilke daha imza atarak, "Yedinci Sanat Engel Tanımaz" projesini de hayata geçiriyor. Proje kapsamında, özel

tekniklerle hazırlanan Çağan Irmak imzalı "Babam ve Oğlum", görme ve işitme engelli seyircilerle buluşacak. Engelli sinemaseverler, festivale yalnızca izleyici olarak da katılmayacak. Film gösterimlerinin yanı sıra engellilerin sinemayla olan bağlarını güçlendirmek için "Çağdaş Sinema ve Oyunculuk Atölyesi" ekibinin katkılarıyla sinema atölye çalışması düzenlenecek. Atölye çalışması kapsamında engellilere kısa film çekme imkanı tanınacak ve bu filmler, festival sonunda izleyicilerin beğenisine sunulacak. Proje, sinemanın tüm toplum için engelsiz bir sanat dalı ve eğlence aracı olmasına katkıda bulunmak için hayata geçiriliyor.
II. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali etkinlikleri arasında, uluslararası açılımlı "Yol" konseptli bir Video-Art sergisi de yer alacak. Yerli ve yabancı on sanatçının "Yol" teması üzerine oluşturdukları, süreleri 2 ila 5 dakika arasında değişen video gösterimleri, Tayyare Kültür Merkezi'nin girişindeki sergi salonlarında yapılacak. Video-Art sergisi, Plazma TV'lerde, gün boyu sürekli ekranda dönerek, festival izleyenlerine sunulacak. Festival kapsamında, ünlü fotoğraf ustalarının görüntülediği sinema sanatçılarının portrelerinden oluşan geniş kapsamlı sergi de Tayyare Kültür Merkezi'nde sergilenecek. Ara Güler, Baha Gelenbevi, Rıza Baloğlu, Muammer Yanmaz, Seçkin Yalçın, İbrahim Demirel, Tahsin Sezer, Turgut Bağır ve Ece Yıldırım'ın katıldığı sergide, Türk sinemasına emeği geçmiş ve geçmekte olan birçok yönetmen, oyuncu ve sinema yazarının portreleri sergilenecek. Fatma Girik'in 50 yıllık sanat serüvenini yansıtan film afişlerinden oluşan sergini yanı sıra gölge oyununun usta sanatçısı, Karagöz müziği ile tasvirlerinin yapım ve oynatımına 60 yılını vermiş Hayali Orhan Kurt'a ait bütün Karagöz tasvirleri TKM'de sergilenecek.

ÜCRETSİZ SİNEMA KURSLARI DÜZENLENECEK Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali, geçtiğimiz yıl yoğun ilgi gören "Ücretsiz Sinema Kursları"nı gelenekselleştirerek bu yıl da devam ettiriyor. Kurslara katılan sinemaseverler sinemaya ilişkin temel bilgiler edinerek beş gün sürecek kurs sonunda sertifika almaya hak kazanacak.

Festivalde gösterilecek olan uzun metraj, kısa ve belgesel filmler, kentteki birçok sinema salonunda dönüşümlü olarak gösterilerek, tüm Bursalı sinemaseverlerin festivalle kucaklaşması sağlanacak. 1932 yılında mimar Arif Hikmet Koyunoğlu tarafından yapımı gerçekleştirilen ve Birinci Ulusal Mimarlık Dönemi yapıtları arasında çok önemli bir yeri olan Tayyare Kültür Merkezi, II. Uluslararası Bursa İpek Yolu Film Festivali'ne ev sahipliği yapıyor. Festivalin diğer gösterim mekânları ise Bursa Kent Müzesi, Akpınar Kültür Merkezi, Konak Kültür Evi, Burç Sineması, Çocuk Sanat Evi ve Uludağ Üniversitesi olacak.

En Çok Aranan Haberler