LCD teknolojisinin gelişmiş bir türü olan IPS paneller birbirine paralel olarak hizalanmış akışkan kristallerden oluşur. IPS panellerin diğer LCD ekranlara göre daha hızlı bir tepki süresi ile daha geniş bir renk skalasına sahip olduğu bilinir. Ancak gelişmiş bir LCD teknolojisi olan IPS ekranların enerji tüketimi ve üretim maliyeti bakımından olumsuz eleştiri alan özellikleri de vardır.
Türkçesi düzlem içi geçiş olan in plane switching teknolojisinin adı IPS olarak kısaltılır. Bu teknoloji LCD ekranın gelişmiş bir türü olarak öne çıkar. IPS panel türünün LCD ekranların ilk türlerine göre daha net ve yüksek kontrasta sahip bir görüntü kalitesine sahip olduğu bilinir. Buna ek olarak “IPS ekran ne demek?” diyenlere söz edilen teknolojinin televizyonlarda ve cep telefonu gibi akıllı cihazlarda yaygın olarak kullanıldığı belirtilmelidir. Normal LCD ekranlarda renkler ile görüntünün doğru bir şekilde görülebildiği açı 90 derece iken IPS teknolojisiyle üretilen panellerde daha geniş bir görüş açısı mevcuttur. Bu da IPS LCD ekranlara farklı açılardan bakıldığında bile renklerin daha doğru ve net bir şekilde görülmesinin temel etkenidir.
LCD ekranların gelişmiş bir türü olan IPS paneller özellikle renklerin 180 derece açıdan bile net ve doğru bir şekilde görülmesini mümkün kılmasıyla bilinir. Ancak bu gibi özellikleriyle öne çıkan IPS ekranların güç tüketiminin de diğer ekran türlerine göre daha yüksek olduğu söylenir. IPS panellerde zengin renklerin üretilmesi için birbirine paralel olarak hizalanan akışkan kristaller devreye girer. Bu ekran türünün üretiminde kullanılan akışkan kristallerin yatay bir şekilde yer değiştirebilmesi ise IPS panellerin daha iyi bir izleme açısı yaratmasını sağlar. IPS ekran özellikleri arasında yer alan diğer önemli teknik hususlar ise şu şekilde belirtilebilir:
Geniş bir görüş açısı sunan IPS ekranlar 16.7 milyon renk üretebilen ve 8 bit RGB renk derinliğine sahip olan modelleriyle ilgi çeker. Bu teknolojinin akıllı telefonlar, televizyonlar, monitörler ve tabletlerde yaygın olarak kullanıldığı bilinir. IPS ekran avantajları üzerine detaylı bir inceleme yapmak isteyenler ise aşağıdaki listeye göz atabilir:
IPS ekranlar diğer ekran türlerine göre daha fazla enerji tüketebilir. Bu da IPS ekran teknolojisinin kullanıldığı cihazların şarjının daha kısa sürede bitmesine yol açabilir. Buna ek olarak incelenen ekran türünün diğer LCD ekranlara göre daha maliyetli olduğu bilinir. IPS ekran dezavantajları arasında sıralanan bir diğer husus ise bu panellerin OLED, QLED ve AMOLED ekranlara göre daha yavaş tepki süresine sahip olmasıdır.