Bugüne kadar yüzde 90'a ulaşan bir başarı oranı ile dünyada 300 bin kişiye sigarayı bıraktıran, garantili, doğal, acısız ve hızlı sigara bıraktırma programı IQS, Türkiye'de bir yılda 3500 kişiye sigarayı bıraktırdı. IQS'in Türkiye'deki Sigara Bırakma Merkezleri'nde yeni bir hayata adım atanların çoğunluğunu 35 yaş üzeri, eğitim düzeyi yüksek erkekler oluşturuyor.
Türkiye'de ilk Sigara Bırakma Merkezi'ni İstanbul'da açan IQS Türkiye, bir yıl içinde franchise sistemi ile hızlı bir büyüme kaydederek, başta İstanbul olmak üzere Marmara, İç Anadolu, Akdeniz ve Ege'deki toplam 9 ilde Sigara Bırakma Merkezi sayısını 18'e çıkardı. Bu merkezlere başvuranlar arasında yüzde 90'a ulaşan bir başarı oranı ile yaklaşık 3.500 kişinin sigarayı bırakmasına yardımcı olan IQS, bir yıl boyunca gerçekleştirdiği istatistiksel araştırma ile "Sigarayı Bırakanların Profilini belirledi.
Yüksek öğrenim sırasında sigarayla tanışıyorlar
IQS Sigara Bırakma Merkezleri'nde sigarayı bırakanların dağılımı, Türkiye genelindeki sigara istatistikleri ile paralel sonuçlar ortaya koyuyor. Bu çerçevede sigarayı bırakanlar içinde, kadınların oranı %38 iken erkeklerin oranı %62'ye ulaşıyor. IQS Türkiye verilerine göre, yaş ve eğitim seviyesi yükseldikçe, sigarayı bırakma eğilimi de artıyor. Sigarayı Bırakanlar Profil Araştırmasına göre IQS Sigara Bırakma Merkezleri'nde, yeni bir hayata adım atanların %80'den fazlası 30 yaş ve üzeri grupta bulunuyor. Buna karşın, bu grubun ortalama sigaraya başlama yaşı da kadınlarda 19, erkeklerde ise 20 olarak ifade ediliyor. Bu tablodan hareketle, eğitim düzeyi yüksek nikotin bağımlılarının, sigara ile ilk kez üniversite sınavları ya da hemen ardından yüksek öğrenim hayatları sırasında tanıştıkları ortaya çıkıyor. Zaten eğitim durumuna göre değerlendirildiğinde, sigara bırakmak için başvuranların erkeklerde %62'sini, kadınlarda ise %61'ni üniversite mezunları oluşturuyor.
İstatistiğe göre, günde bir paketten fazla sigara içen ve "kolay bırakamaz" diye yorumlanan kitle, sigarayı bırakmakta daha başarılı oluyor. IQS merkezlerinde, terapiye katılanların sigara içtikleri dönemde, tükettikleri günlük ortalama sigara sayısı erkeklerde 33 kadınlarda ise 26 adet olarak belirtiliyor.