HABER

Irak Anayasası'nın imzası ertelendi

BAĞDAT (İHA) - Irak'ın başkenti Bağdat, sabah saatlerinde meydana gelen patlamaların ardından, öğleden sonra gelen geçici Irak Anayasası'nın imza törenin ertelendiği haberiyle sarsıldı.

Hafta sonu tatiline peş peşe meydana gelen patlamalarla başlayan Bağdat, ilki TSİ 08.37'de, sonuncusu da TSİ 10.32'de meydana gelen 9-10 patlama ve otomatik silah sesleriyle güne devam etti. Resmi açıklamaların yapılmadığı patlamalarda ölen ya da yaralananın olmadığı öğrenildi. Bağdat'ta patlamaların telaşını öğleden sonra imzalanacağı açıklanan geçici Irak Anayasa tasarısının heyecanı aldı. İmza törenin gerçekleşeceği salona saatler öncesinde gelen basın mensupları, imza töreninin başlayacağı TSİ 15.00'ten itibaren canlı yayına başladılar. İmza töreni için hazırlanan salonun görüntüsünü bir süre izleyicilere aktaran Irak Devlet Televizyonu, bir süre sonra canlı yayını keserek normal akışına döndü ve altyazı ile törenin gecikeceğini duyurdu. Törenin gecikeceği haberi üzerine harekete geçen basın mensupları, gecikmenin nedenini öğrenmeye çalıştılar. Bu arada resmi kaynaklardan doğrulanmamakla birlikte gecikmenin nedenin, Irak Geçici Hükümet Konseyi'nde bulunan 13 Şii üyeden 5'inin Anayasa ile Kürtlere tanınan imtiyazlara karşı çıkması olduğu öğrenildi. Şii üyelerin, özellikle Kürdistan'ın özerkliği konusunu kabul etmedikleri ileri sürüldü. Daha sonra da törenin ertelendiği duyuruldu. Törenin hangi tarihte yapılacağı konusunda bir bilgi verilmezken, Şii üyelerin ikna edilmeye çalışıldığı bildirildi.
Irak Geçici Konsey üyelerinin imza koyması beklenen anayasanın 9 başlık altında 60 maddeden oluşacağı ifade ediliyor. Eski diktatörlük rejiminin gasp ettiği özgürlüğü Irak halkına iade ettiği ifade edilen geçici Irak Anayasası'nda İslam'ın yeri ise 'devletin resmi dini ve yasamanın kaynağıdır' şeklinde ifade ediliyor.

Irak'ta bir tek başkan, iki de yardımcısının olacağını hükme bağlayan anayasa, başkanın, henüz kararlaştırılmayan başkanlık sistemi ya da parlamenter rejime göre seçilmesini öngörüyor. Anayasa'da federalizm konusunda ise 'Kürdistan'ın özerk statüsünü koruduğu, diğer bölgelerin ise, seçimle hükümet kurulana kadar yerel yönetim oluşturabilecekleri kaydediliyor. Anayasada seçimlerin, mümkün olması durumunda 31 Aralık 2004'ten önce, olmazsa en geç 31 Ocak 2005'e kadar yapılması da karara bağlanıyor.

Anayasa ile kadınların da geçici ulusal mecliste en az dörtte bir oranında temsil edileceği belirtiliyor. Irak'ın resmi dillerinin ise Arapça ve Kürtçe olduğu ifade edilirken, Keldani Süryanileri ve Türkmenlerin, okullarında kendi dillerini kullanabilecekleri kaydediliyor.

ABD tarafından atanan 25 üyeli Irak Geçici Konseyi'nin hazırlıklarını daha önceden tamamlamış olduğu Geçici Anayasa'nın imza töreni, Kerbela ve Bağdat'ta meydana gelen saldırıların ardından ülkede ilan edilen 3 günlük ulusal yas nedeniyle bugüne ertelenmişti. Anayasa, Saddam dönemi sonrasında, yönetimin Irak halkına devri noktasında ilk önemli adım olarak öngörülüyor.

En Çok Aranan Haberler