BBC, Türkiye ve Irak arasında varılan, Türkiye için sıcak takip hakkını kapsamayan güvenlik anlaşmasının, Türkiye açısından umulduğu gibi çıkmadığı iddiasında bulundu.
Irak Başbakanı Nuri el Maliki ise Wall Street Journal'e, Irak'ın komşularının, ülkedeki sorunların yayılmasından rahatsız olduklarını bu nedenle Irak'la diyalog başlattıklarını bildirdi.
BBC'nin konuyla ilgili Sarah Rainsford imzalı haberine göre, nihai anlaşma ana Türk tarafının ana önerisini içermese bile birliklerin PKK'lıları Irak sınırı boyunca takip etmelerine olanak tanıyor. Öneriye Irak'taki Kürt yetkililer tarafından güçlü bir şekilde muhalefet edildiği de belirtildi. "Irak Kürtleri PKK'yı desteklediklerini inkar ediyorlar ve kendilerini etkileyecek herhangi bir anlaşmaya katılmaları gerektiğini belirtiyorlar" denilen habere şöyle devam edildi:
"Türk İçişleri Bakanı anlaşmanın terörist etkinlikleri, öncelikle de PKK'nın engellenmesini sağlayacağını söyledi. Ancak ısrarla istenenle karşılaştırıldığında anlaşma Ankara'nın umduğu gibi çıkmadı. İşbirliği Paktı, Türk birliklerine PKK'nın ‘sıcak takibi' denen sınırı geçme izni tanımıyor. Türk İçişleri Bakanı bu konu üzerindeki görüşmelerin devam edeceğini belirtiyor. Türkiye kuzey Irak'taki yönetimin meşruluduğunu tanımıyor, ancak oradaki yetkililer Türk birliklerinin bölgelerine girişine sert biçimde karşı çıkıyorlar."
BBC PKK'nın Türkiye, ABD ve Avrupa Birliği tarafından terörist örgüt olarak kabul edildiğini de belirtti.
MALİKİ: IRAK'TAKİ SIKINTININ YAYGINLAŞMASI ENDİŞESİ DİYALOG BAŞLATTI
BM toplantıları için New York'ta bulunan Nuri el Maliki ise The Wall Street Journal gazetesinin "Irak'ın komşuları hakkında ne düşünüyorsunuz. Yardımcı oluyorlar mı?" sorusunu yanıtladı. Maliki "Fiilen hayır. Başlangıçta daha fazla destek almak o kadar önemli değildi ancak olumsuz müdahaleleri ve iyi komşuluk ilkelerine uymamaları acı veriyor" yanıtını verdi. El Maliki'ye göre Irak'ın komşuları ülkedeki sıkıntının yaygınlaşmasından rahatsızlık duydular ve bu nedenle iyiye doğru gelişmeler yaşanıyor. Maliki, "Komşularımız bizle diyalog başlattılar. Irak'la birlikte çalışmak tüm dünya için bir görevdir" dedi.
Irak Başbakanı el Maliki, "Irak'ta ulusal uzlaşma devam ediyor" derken, iç çatışmalara son vermek üzere, ülkede kabilelerin silah taşıyan üyelerinin Irak güvenlik güçlerinin bir parçası olmaları çözümünün tartışılabileceğini kaydetti.
Yurtdışında yayınlanan ve sayfaları arasında Türkiye ve Irak arasındaki işbirliği anlaşmasına yer veren birçok gazete de, uluslar arası ajanslardan aldıkları haberlerde, anlaşmanın Türkiye'nin istediği sıcak takip unsurunu içermediğini vurguladı.
ANKA