HABER

Irak Hükümeti'nde yeni bir kopma sinyali daha

BAĞDAT (İHA) - Irak Parlamentosu'ndaki geniş tabanlı Sünni partilerden Irak Uzlaşma Cephesi, hükümetin izlediği politikayı eleştirerek kabinedeki üyelerini çekebilecekleri uyarısında bulundu.

Meclisteki sandalye oranı yüzde 7'leri bulan Adnan El Duleymi liderliğindeki Irak Uzlaşma Cehpesi, hükümete çekilme sinyali verdi. Parlamentodaki Sünni bloğu oluşturan 3 ana partiden biri olan, liderliğini Salih El Mutlak'ın yaptığı Irak Milli Diyalog Cephesi, Maliki Hükümeti'nden çekilme konusunun görüşüldüğünü doğruladı. Bir konferansa katılmak üzere gittiği Ürdün'ün başkenti Amman'da konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Irak Milli Diyalog Cephesi Başkan Vekili Halef El Uleyan, Irak Uzlaşma Cephesi'nin hükümetten çekilme konusunu incelemekte olduğunu kaydederken, hükümetin izlediği politikanın ve siyasi sürecin Irak halkına hiçbir kazanım sağlamadığını savundu. Uleyan, gruba bağlı parti liderlerinin, parlamenterlerin ve bakanların ülkenin içinde bulunduğu kaotik ortamı göz önünde bulundurarak hükümetten çekilip-çekilmeme konusunun dikkatli şekilde görüşüldüğünü açıkladı. Kabineden çekilme konusunun, daha sonra pişmanlığa sebep olmaması ve Irak halkının çıkarıyla paralel bir zeminde buluşulması

için ciddi şekilde görüşüldüğüne dikkat çeken Uleyan, kararın yakın tarihte açıklanacağını söyledi. Mevcut hükümeti Bağdat güvenlik planı gerekçesiyle güvenli olan bölgelerde operasyon yapmakla ve cephe üyelerinin dokunulmazlığını kaldırmakla tehdit ettiğini söyleyen Sünni siyasetçi, hükümetin tüm Sünnileri terörist, tekfirci ve Saddam yanlısı olarak gördüğünü öne sürdü.

Bu arada, Bağdat'taki Sarrafiye Köprüsü'ne düzenlenen bombalı saldırıyla ilgili 4 zanlının, Irak Uzlaşma Cephesi Lideri Adnan El Duleymi'nin korumaları olduğunun açıklanmasından sonra Duleymi hakkında da dokunulmazlığının kaldırılması talebiyle tutuklama kararı çıkarılmıştı. Öte yandan, geçtiğimiz günlerde Irak'taki etkili dini otoritelerden Şii Lider Mukteda El Sadr'ın siyasi kolu Sadr Hareketi, "hükümete bir uyarıdır" diyerek kabinedeki üyelerini geri çekerken, Sadr Hareketi'nden hemen sonra da parlamentodaki azınlıklardan Mustakiller Hareketi de benzer tavır göstererek Maliki Hükümeti'nden çekilme kararı almıştı.

Başbakan Nuri El Maliki yönetimindeki hükümet, mezhep ayrımcılığı yaptığı ve kaotik duruma çare bulamadığı gerekçesiyle sık sık eleştiri oklarının hedefi oluyordu.

En Çok Aranan Haberler