YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak Ile Yeniden Petrol Ticareti Heyecan Yarattı-Şırnak TSO Başkanı Geliş:"Büyük Bir Istihdam Sağlayarak Hem Bölge Hem Deülke Ekonomisine Büyük Katkı Sunacağına Inanıyoruz"-"Hemen Başlamasını Dört Gözle Bekliyoruz"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Irak ile ham petrole karşılık işlenmiş petrol ticaretinin yeniden başlayacağı" yönündeki açıklamasını değerlendiren

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın "Irak ile ham petrole karşılık işlenmiş petrol ticaretinin yeniden başlayacağı" yönündeki açıklamasını değerlendiren Güneydoğu'daki Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, bu ticaretin başlamasının ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sağlayacağı değerlendirmesinde bulundu.

Irak'tan ham petrol alınarak petrol ürünlerinin satılmasını kapsayan ve 2007 yılında ara verilen uygulamanın, 5 yıl aradan sonra yeniden başlayacağı yönünde yapılan açıklama, ekonomisi Habur Sınır Kapısı'ndaki ticarete dayanan bölge illerinde heyecan yarattı. Bölgedeki Ticaret ve Sanayi Odası başkanları, Irak'la petrol ticaretinin başlamasının bölge ve ülke ekonomisine önemli getirisi olacağı ortak görüşünü paylaşıyor.

AA muhabirine açıklama yapan Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Geliş, petrol taşımacılığıyla ne kadar sirkülasyon artarsa bölge insanının o kadar daha fazla faydalanacağını kaydetti.

Bu konuda epey zamandır taleplerinin olduğunu ve bunun hayata geçirilmesinin hem nakliyecilik sektörü hem de bütün olarak bölge halkı için gelir getirici olacağını ifade eden Geliş, şöyle dedi:

"Bir an önce hayata geçirilmesi hepimizin tek umudu. Bunda katkısı olan herkese çok teşekkür ediyoruz. Büyük bir istihdam sağlayarak hem bölge hem de ülke ekonomisine büyük katkı sunacağına inanıyoruz. Daha düzenli bir şekilde kurumlar arası işbirliği içerisinde uzun vadeli olması için de ön araştırmalar yapıp bir an önce hayata geçirilmesi gerekir. İkinci bir sınır kapısı düşünülüyordu, bunun da bir an evvel yapılması gerekiyor. Akaryakıt için ayrı bir ulaşım hattı verilmesi gerekir. Böyle olursa Habur'a da ayrı bir yük getirmeyecektir. Bunun hemen başlamasını dört gözle bekliyoruz."

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Adnan Elçi de, bu konuda daha önce girişimler olduğunu fakat bir türlü hayata geçirilemediğine değindi.

Bu ticaretin başlamasının, ülke ve bölge açısından çok yararlı olacağını vurgulayan Elçi, "Yalnız bunun için ikinci bir kapının acilen açılması şarttır. Yeni bir ihtisas kapısı açılması ve bu kapı hazırlanana kadar Habur'da bir tahlil laboratuvarının kurulması gerekir. Çünkü eğer tahlil için Batman, İskenderun veya Mersin'e ithal edilecek petrol ürünleri gönderilirse, burada ciddi bir yığılma ve beklemeler söz konusu olacaktır. Elbette ki bölgede yeni bankaların açılması, söz konusu olacak. Daha önce bu işi yapan veya yeniden başlayacak insanlar tanker alacak. Ekonomiye bir canlılık gelecektir" dedi.

Elçi, Irak'tan ithal edecekleri en önemli şeyin petrol ve petrol ürünleri olduğunu sözlerine ekledi.

Kızıltepe Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mahmut Dündar ise, petrol anlaşması ile kamyoncularla birlikte yeniden yol güzergahındaki esnafın kazanacağını anlattı.

Daha önce petrol taşımacılığının en çok yapıldığı bölgelerden birinin Kızıltepe olduğunu anlatan Dündar, şunları söyledi:

"Petrolün Irak'tan İskenderun ve Mersin Limanı'na çekilmesi şu anda ölü durumda olan bu limanları da canlandırır. Irak'tan, İskenderun'a, Mersin'e kadar tüm esnaf kazanır, çok güzel bir şey olur. Temennimiz bunun bir an önce yapılmaya başlamasıdır. Bölgemizde çok araba vardı, çoğu kapılarda dura dura çürüdü sahipleri zarar etti. Bugün bir köylü için bir araba, 200 dönüm arazisinden daha fazla gelir getirir. Petrol nakliyatının başlaması ile yeni iş sahası açılır, insanlar başka bir şey düşünmez işini gücünü düşünürler. Ne kötülük olursa, işsizlikten oluyor."

Silopi Araç Sahipleri ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Selim Taşkın da, böyle bir çalışmanın bölge ekonomisine direk olarak yüzde 3-4 civarında bir katkısı olacağını bildirdi.

Bu çalışmanın büyük petrol dağıtım şirketleri yerine bölgedeki kuruluşlar aracılığıyla yapılmasını istediklerini belirten Taşkın, "Eğer nakliye Irak'tan direkt İskenderun ve Mersin yerine Silopi'den yapılırsa ekonomiye katkısı o zaman yüzde 20'lerin üzerinde olur" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler