BAĞDAT (İHA) - Irak'ta elektrik santrallerinin direnişçilerin düzenlediği saldırılara hedef olması, birçok şehrin karanlığa gömülmesine sebep oldu.
Günde sadece birkaç saat elektrik verilen başkent Bağdat'ta halk, gaz lambalarına hücum etti. Irak'ın geleceği çocuklar ise, ev ödevlerini gaz lambalarının altında yapmak zorunda kalıyor.
Ancak sıkıntı bununla da sınırlı değil. Çünkü ülkede gaz satan istasyonların önünde kilometrelerce kuyruk var. Bu kuyruğa girmek istemeyen Iraklılar'ı ise karaborsada litresi bin dinara yani 70 cente satılan gaz bekliyor. Irak'ta devletin verdiği gazın litre fiyatı ise 10 dinar.
İşgalin ardından direnişçiler tarafından elektrik santrallerine düzenlenen saldırılar ve Irak Hükümeti'nin direnişçilerin organize olmalarını engellemek için uyguladığı elektrik kesintileri, yine çocukları vurdu.
Sınavların ve elektrik kesintilerinin gecelerin en uzun olduğu kış mevsimine denk gelmesi sebebiyle evde neredeyse ışık yüzü görmeyen öğrenciler, yarıyıl sınavlarına buz gibi odalarda gaz lambalarının ışığı altında hazırlanmaya çalışıyorlar.
Evde gaz lambasının ışığı altında ders çalışan öğrenci Seyf Haydar, "Yarın matematik imtihanım var. Ben her gün bu şekilde ders çalışıyorm. Ben bu şekilde nasıl başarılı olabileceğim. Eğer ben imtihanı veremezsem bunun suçu kimde olacak?" derken, elektrik kesintileri sayesinde para kazananlar ise bu durumdan şikayetçi değil.
Gaz lambası satışlarının son 1 aydır 3'e katlandığını söyleyen esnaf Mahmut El Ubeydi, "Öğrencilerin yıl ortası sınavları başlayınca satışlar da bir anda patladı. Bir de buna uzun kış geceleri eklendi. Çünkü Irak'ta akşam saat 17.00'da hava kararıyor, sabah saat 07.00'a kadar da aydınlanmıyor. 10 gün elektrik alamayan mahalleler var" dedi.
Ancak Iraklı'nın çilesi gaz lambaları satın almakla da bitmiyor. Çünkü Iraklılar'ın, ülkede had safhaya ulaşan benzin ve gaz sıkıntısı sebebiyle hükümetin sattığı benzinden alabilmek için saatlerce kuyrukta beklemeleri gerekiyor. Gazın litresinin 10 dinara satıldığı bu gaz kuyruğuna girmek istemeyen Iraklılar ise, karaborsadan litresi bin dinara kadar yükselen gazı almak zorunda kalıyor. İşgal öncesinde elektrik parası ödemeyen Iraklılar, şimdi tarihinin en eğır aydınlanma ve ısınma bedelinin faturasını nasıl ödeyeceğini düşünüyor.