Başbakan Abdullah Gül ile Başbakanlık Merkez Binası'nda yaklaşık 45 dakika süren bir görüşme yapan Hastert, çıkışta basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. İki gün önce ABD Başkanı George Bush'un Başbakan Abdullah Gül'ü telefonla arayarak tebrik ettiğini hatırlatan Hastert, Bush'un ilk arayan devlet başkanı olduğunu ifade etti. Hastert şöyle konuştu: "ABD olarak Türkiye ile birlikte çalışmaya ve Türkiye ile ilişkilerimizi devam ettirmeye çok önem veriyoruz. Türkiye'yi istikrarlı bir ülke olarak değerlendiriyoruz. İstikrar açısından, modernleşme açısından ve demokrasi açısından model olan bir ülke olarak değerlendiriyoruz ve sayın Başbakan bugün kendi taahhütlerini dile getirdi. Özellikle demokrasi alanında, istikrar alanında ve bu bölgenin istikrarının sağlanması ve insan hakları için çalışmalarını devam ettireceğini dile getirdi. Son derece güzel bir görüşme oldu. Çok büyük bir mutluluk duyuyoruz".
Hastert kendisine yöneltilen sorulara şu cevapları verdi:
"Soru: Herhangi bir serbest ticaret anlaşması ile ilgili görüşmeler yapıldı mı?
Cevap: Devam eden çıkarlarımız ve serbest ticaret anlaşmalarını da konuştuk. Sayın Başbakan bu konuyla ilgili Washington'a geldiği zaman ayrıntılı görüşmeler yapacaktır.
Soru: Görüşmede Irak konusu gündeme geldi mi?
Cevap: Tabii ki bu ülkede istikrar olmasını istediğimizi dile getirdik. Irak'la ilgili sorunların da çok farkındayız. Özellikle de Irak'la ilgili bazı endişelerimiz var ve Irak operasyonu sırasında Türkiye mülteciler ve ticaret konuları nedeniyle bazı sıkıntılar çekmişti. Aynı zamanda tabi ki kararlı olduğumuzu dile getirdik. Bu bölgenin istikrarının korunmasını istediğimizi dile getirdik. Kitle imha silahlarının kabul edilemez olduğunu söyledik. Öyle umut ediyoruz ki BM'nin çabaları başarılı olur. Eğer başarı olmazsa tabi ki Türkiye ve bölgedeki diğer ülkelere bakacağız. Bir şekilde tekrar bu bölgeye istikrar getirilmesi için çalışmalarımızı devam ettireceğiz. Tabi şu anda Dışişleri Bakanlığı'nı temsil etmek üzere burada bulunmuyoruz ve bunlar Dışişleri Bakanlığı ile yapılması gereken görüşmelerdir.
Soru: Irak konusunda herhangi bir talebiniz oldu mu?
Cevap: Biz Temsilciler Meclisi'ni temsil ediyoruz. Biz sadece mevzuatların hayata geçirilmesinden sorumluyuz. Tabi ki iç güvenliğimiz ve güvenliğimizin sağlanmasına da çok önem veriyoruz. Tabi ki sayın Başkan, yeni Başbakan'la görüşmelerde bulundu ve tabi ki yeni görüşmeler yapıldığı zaman da bu konuların tartışılacağını zannediyorum.
Soru: Nitelikli sanayi bölgeleri konusunda ne söyleyeceksiniz?
Cevap: Umut ediyoruz ki gerekli mevzuatlar kısa zamanda kabul edilir. Önümüzdeki Ocak ayında bu mevzuatların kabul edilmesini bekliyoruz. Bu tarz görüşmeler tabi ki mevzuatlardan sorumlu olan bizler için yetki alanına girmeyen görüşmelerdir".