ABD yönetimi ise İngiltere ile üzerinde uzlaştığı karar tasarısı için Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden destek almaya çalışıyor.
ABD, Irak'a harekat düzenlemekte kararlı görünürken, BM silah denetçileri bugün Viyana'da Iraklı yetkililerle masaya oturdu. Hangi tesislerde incelemelerde bulunulacağı, silah denetçilerinin güvenliği gibi konuların ele alınması bekleniyor. Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (IAEA) Viyana'daki merkezinde yapılacak görüşme, BM Silah Denetim Komisyonu Başkanı (UNMOVIC) Hans Blix'in yönetiminde 2 gün devam edecek.
Öte yandan ABD ve İngiltere, Irak konusunda BM Güvenlik Konseyi'nden sert bir karar çıkması yönündeki ısrarını sürdürüyor. İngiltere, BM Güvenlik Konseyi'nin diğer daimi üyeleri Fransa, Çin ve Rusya'yı bu konuda ikna etmeye çalışırken, Moskova'dan yapılan açıklamada böyle bir girişime destek verilmeyeceği belirtildi.
"IRAK DÜNYAYI TEHDİT EDİYOR" ABD Başkanı George W. Bush ise Saddam Hüseyin'in dünya barışı için bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Irak'ın kitle imha silahlarına sahip olmasının dünyayı tehdit ettiğini savunan Bush, "Bu tehlikeler her geçen ay ve yıl daha da kötüleşecek. Bunu gözardı etmek, onları cesaretlendirmektir. İstediklerini tümüyle gerçekleştirdiklerinde, artık kendimizi ve müttefiklerimizi korumak için çok geç olabilir" dedi.
Bush, Saddam Hüseyin'in silahsızlanması için ABD'nin büyük bir koalisyona önderlik yapacağını ve çabuk hareket edilmesi gerektiğini söyleyerek, askeri müdahale fikrindeki kararlılığını bir kez daha yinelemiş oldu. Bush, ayrıca Kongre'nin, kendisine "Irak'a karşı güç kullanma yetkisi" veren karar tasarısı üzerinde anlaşmak üzere olduğunu da vurguladı.
BLAIR'DEN REST
İngiltere Başbakanı Tony Blair de BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, "Saddam Hüseyin ya silahsızlanır ya da müdahaleyle karşı karşıya kalır" dedi. Blair, uluslararası baskıların Saddam'ı yola getireceğini umduğunu, aksi halde diğer yolların gündeme geleceğini ve herkesin buna hazır olması gerektiğini kaydetti.
Bu arada İngiltere'de yapılan bir araştırmada, İngiliz halkının olası Irak harekatına desteği yüzde 38'den 33'e gerilediği ortaya çıktı. Cumartesi günü de İngiltere tarihinin en büyük savaş karşıtı gösterisinde yaklaşık 250 bin kişi biraraya gelerek, Irak'a karşı olası bir harekatı protesto etti.
ABD'NİN PLANINA RUSYA'DAN RET Washington yönetimi, İngiliz hükümetinin vasıtasıyla destek toplamaya çalışıyor. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Marc Grossmann'nın Fransa ve Rusya'daki temaslarının ardından, şimdi de bir İngiliz temsilci BM Güvenlik Konseyi'nde Irak ile ligili yeni bir karar çıkarılması için Pekin yönetimini ikna etmek için Çin'e gitti.
BM Güvenlik Konseyi'nden yeni ve sert bir karar çıkmasında ısrarlı olan ABD'nin, İngiltere ile üzerinde uzlaştığı karar taslağında, Irak Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'e silahsızlanmayı ve saraylar dahil bütün tesisleri silah denetimlerine açmayı kabul etmesi için 7 gün süre tanındığı ifade ediliyor. Taslakta, elindeki bütün kimyasal, biyolojik, balistik ve nükleer silahları bildirmesi için ise Irak'a 30 gün süre verilmesi öngörülüyor.
IRAK YÖNETİMİ DE DESTEK ARAYIŞINDA Irak yönetimi de uluslararası kamuoyunda destek arayışlarını sürdürüyor. Dışişleri Bakanı Naci Sabri, hafta sonunda Tahran'a giderek İran Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ile görüştü. Sorunun sadece Irak'ı değil, tüm İslam alemini ilgilendirdiğini belirten Sabri, "Irak'ta kitle imha silahları bulunmadığını, BM silah denetçilerini kabul etmeye hazır olduklarını" yineledi.
Başbakan Yardımcısı Tarık Aziz de Ankara'yı ziyaret edip nabız yoklayacak. Ankara'nın Irak ile ilgili bir başka konuğu da Washington'dan. ABD'nin Avrupa işlerinden sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Elizabeth Jones da Ankara'da temaslarda bulunuyor.
Öte yandan, Irak Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü, uluslararası Basra Havaalanı'nın dün sabaha karşı yeniden vurulduğunu ve Amerikan uçaklarının, havaalanındaki radar sistemini tahrip ettiğini duyurdu. Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon da 4 gün önce Amerikan savaş uçaklarının, Basra Havaalanı'nda bir radar sistemini vurduğunu açıklamıştı.