ANKARA (İHA) - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye televizyonuna verdiği demeçte, Türkiye'nin Avrupa Birliği'nden müzakere tarihi almasına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde şu andaki konumunun İslam Dünyası'nın modern, çağdaş yüzünü göstereceğini söyleyen Erdoğan, Suriye ile olan ilişkilere de değinerek, "Suriye ile teröre yönelik bir çalışmamız var" dedi.
Suriye Devlet Televizyonu'na konuşan Erdoğan, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ndeki bulunduğu şu andaki konumun İslam Dünyası'nın modern, çağdaş yüzünü göstereceğini söyledi. Atılan adımların bir derinliğinin söz konusu olduğu söyleyen Erdoğan, "Atacağımız bütün adımlarda bu hassasiyeti göstereceğiz. Tabii uzun ve sıkıntılı bir yolculuğa başlıyoruz. Bu yol yorucu bir yol. Başta İngitlere olmak üzere birçok ülke müzakare sürecinde çok sıkıntılar yaşadılar. İngiltere gibi bir ülke 11 buçuk yılda AB'ye dahil olabildi. Ve bu arada Fransa tarafından 2 kez veto edildi. Türkiye olarak biz bunların hepsini biliyoruz. İşimizin zorluğunu da biliyoruz. Ama elimizden gelen bütün gayreti göstermek suretiyle 'Chapter' dedikleri bu fasılları, inanıyorum ki tecrübeli bürokratlarımızla, uzman kadromuzla aşmaya muktediriz. Ve bunu da er veya geç başaracağız. Tabi bunun için çok değişik şeyler söyleniyor. İki yılda biz bunu bitirince 'olmaz' diye düşünenler şimdi 'sessiz devrim' diye nitelemeye başladılar" diye konuştu.
'İKİ YIL ZORLU BİR FİNAL OLDU'
Kopenhag siyasi kriterlerini 2 yıl içerisinde gerçekleştirdiklerini belirten Erdoğan, "41 yıllık yasal sürecin 39 yıl içerisinde yapılanlar var, 2 yıl içerisinde yapılanlar var. Şüphesiz hepsinin emeği var ama 2 yıl zorlu bir final oldu. Bu final sonucunda da önemli bir dönüm noktasını aşmış olduk" dedi. "Hem Batılı yönde hem de Ortadoğu yönünde olumlu adımlarınız var. Acaba bakış açınız nedir?" sorusu üzerine Erdoğan, Türkiye'nin hedefinin bölgede barışın, istikrarın ve demokratik bir gelişme sürecinin başlatılmasına vesile olmak olduğunu söyledi. Bölgenin barış ve istikrar yönünden ciddi sıkıntıları olduğuna işaret eden Erdoğan, bu sıkıntıların aşılmasında Türkiye'nin çok önemli bir görevi üstleneceğine inandığını söyledi. Türkiye'nin Suriye, Lübnan ve Ürdün ile olumlu münasebetler geliştirdiğini kaydeden Erdoğan, "İstiyoruz ki bölgede barış egemen olsun. Ve sağolsun başta Suriye Cumhurbaşkanı olmak üzere gerek Lübnan'da, gerek Ürdün'de hepsinde görüşmelerimiz daha iyiye gidiyor. İstiyoruz ki çok daha iyi bir noktaya gelsin. Ve dargınlıklar, küskünlükler bir tarafa konulsun. Barış, istikrar ve güven artsın" şeklinde konuştu.
Suriye ile olan ilişkilere de değinen Erdoğan, Cumhurbaşkanı Beşar Esad'ın ve Suriye Başbakanı'nın Türkiye ziyaretinin, iki ülkenin münasebetlerini olumlu yönde etkilediğini söyledi. Erdoğan, "Bizim Suriye'ye giden ticari heyetlerimiz, bakan arkadaşlarımız, aynı şekilde bunun geliştirilmesine katkıda bulundular. Şimdi ise bakanlarımız, milletvekillerimiz ve çok sayıda işadamlarımızla birlikte Suriye'ye gidiyoruz. İstiyoruz ki bu gidişimizde bu adımları çok daha geliştirelim" dedi.
Suriye Cumhurbaşkanı'nın Türkiye ziyareti sırasındaki karşılıklı yansımaların sorulması üzerine Erdoğan, "Bölgede bu çok çok olumlu. Özellikle Irak'a komşu ülkeler çerçevesinde atılan adımlar var. Suriye-Türkiye, Türkiye-İran, Suriye-İran ilişkileri gibi" şeklinde cevap verdi. Türkiye'nin Suriye ile teröre yönelik çok iyi bir çalışması olduğuna dikkat çeken Başbakan Erdoğan, "Teröristlere yönelik ortak mücadele platformumuz var. Şu anda istihbarat birimlerimizin birbirleriyle çalışmaları gayet güzel. İnanıyorum ki bu bölge barışına katkıda bulunacaktır" dedi. "Suriye ziyaretinden beklentileriniz nedir?" sorusuna ise Erdoğan, siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel konularda görüşmelerin yapılacağını ve atılmış olan bazı adımların imza törenlerinin yapılacağını söyledi. Ekonomik alanda dış ticaret hacmini çok daha ileriye götüreceklerini ifade eden Erdoğan, serbest ticaret bölgesinde atılacak olan adımların kaynaşmayı sağlayacağını belirtti.
'IRAK TERÖRÜN ANTRENMAN SAHASI HALİNE GELDİ'
Irak konusuna da değinen Erdoğan, "Irak'la ilgili çok ciddi endişelerimiz var. Şu andaki mevcut durumun çok iyi olduğunu söylememiz mümkün değil. İlk beklentimiz Ocak 2005 sonu itibariyle yapılacak olan seçimlerin demokratik bir şekilde tamamlanmasıdır. Ve bunun yüzde 100 demokratik şekilde tamamlanacağını söylememiz mümkün değil. Ama bu bir demokrasiye geçiş seçimi olacaktır diye düşünüyorum" dedi. Irak'ta yaklaşık 80 Türk vatandaşının hayatını kaybettiğini kaydeden Başbakan Erdoğan, "Hele hele son olarak 5 tane emniyet görevlimiz ki bunlar, büyükelçilikte görevliydi. Kardeşlerimizi orada şehit ettiler. Tabii görevine giden, orada herhangi bir eylemin, terörün içinde olmayan insanlara yapılan bu terör eylemini, bizim görmemezlikten gelmemiz mümkün değil. Bu konuda geçici görevde bulunan hükümetin ve koalisyon güçlerinin de gerekli hassasiyeti göstermelerini ve katillerin yakalanmasını istiyoruz. Bu konuda biz hassasiyetimizi ortaya koyduk" dedi. Irak'ın 'terörün adeta bir antrenman sahası haline geldiğini' ifade eden Başbakan Erdoğan, "Bunu antrenman sahası halinden çıkarmamız gerekiyor. Biz baştan beri 'Türkiye bu konuda üzerine düşeni yapmaya hazır' dedik. Bizim Suriye ile olan münasebetlerimizde bu hassasiyetler devrede oldu. Aynı şekilde İran'da da. Burada bomba ve terörden masum insanlar kurtulsun. Bir an önce Irak'a barış ve huzur gelsin" şeklinde konuştu.