HABER

Irak'a saldırı dünya basınında

ABD'nin muhtemel Irak operasyonu Avrupa basınında geniş yer buldu. Gazeteler, ABD yönetimini dikkatli olması konusunda uyardı.

Irak'a saldırı dünya basınında

Times gazetesi, Ürdün Kralı Abdullah'ın İngiltere temaslarında, Irak'a düzenlenecek bir operasyonun tüm bölgede sorunlar doğuracağı konusunda yaptığı uyarıları aktarırken, Irak operasyonuna ilişkin gündemdeki senaryolara bir yenisinin daha eklendiğini yazdı. Times, Amerikalı yetkililerin, şimdi de yüksek risk taşıyan ani bir saldırıyı değerlendirdiklerini duyurdu.

"PENTAGON 1944'TEN DERS ÇIKARMALI" Gazetenin savunma uzmanı Michael Evans, yazısında, İkinci Dünya Savaşı'nın önde gelen müttefik komutanlarından İngiliz Mareşal Montgomery'ye gönderme yaparak, "Pentagon'un, Monty'den ders çıkarması lazım" başlığını kullandı.

"Pentagon'dan sızan bilgilere göre, gündemdeki son askeri senaryo, yüksek risk taşıyan bir operasyon düzenleyerek Saddam Hüseyin'i devirmek" diyen Evans, "Amerikalılar, 1944'te müttefik kuvvetlere bağlı 30 bin paraşütçüyü, Hollanda'nın Arnhem kenti ve Almanya-Hollanda sınırındaki 7 köprüyü ele geçirmek üzere düşman hattının ardına gönderen Mareşal Montgomery'den ders çıkarmalı" yorumunda bulundu. Montgomery'nin bir kumar oynayarak, dar ve düşman hattının derinine nüfuz eden bir saldırıyı, geniş bir cephede savaşmaya tercih ettiğini yazan Evans, bu kumar sonucu İngiliz Paraşüt Birliği'nden bin 500 askerin hayatını yitirdiğini hatırlattı.
Bir Amerikalı subayın, doğrudan bir saldırı düzenlenmesi durumunda, Bağdat'ın Amerikalılar için büyük bir başarısızlık olabileceğini söylediğini belirten Michael Evans, yazısında şu görüşlere yer verdi:

"Yapılacak ilk saldırıda, Bağdat'ın önemli noktalarını ele geçirmek, başka sürpriz taktiklerin uygulanmasına da olanak verebilir. Ancak böyle bir operasyonun taşıdığı risk çok büyük. Özellikle Vietnam ve Somali'de yaşananların ardından, Amerika Birleşik Devletleri böyle riskler almakta çok da hevesli değil. Başkan Bush, 82. ve 101. hava birliklerini Bağdat sokaklarına göndermeye ve kaçmasına olanak verilmeden Irak liderini yakalamalarını beklemeye hazır mı?"

Times gazetesinin savunma uzmanı bu soruya, "Askeri uzmanlar zafer için risk alınması gerektiği görüşünde, ama Başkan Bush, babasının eski düşmanını ele geçirme pahasına yüzlerce, belki de binlerce askerin yaşamını yitirmesi riskini göze almayacaktır" şeklinde karşılık verdi.

Zafer için iyi bir istihbarat sistemine ihtiyaç duyulduğunu, Saddam Hüseyin'in komuta merkezlerinin, korumalarının ve Bağdat çevresindeki 3 Cumhuriyet Muhafızları Birliği'nin yerinin belirlenmesi gerektiğini vurgulayan yazar, Afganistan'daki istihbarat hataları nedeniyle çok sayıda sivilin hayatını yitirdiğini hatırlattı.

SADDAM HÜSEYİN'İ DEVİRMENİN 5 YOLU Guardian gazetesi de Irak lideri Saddam Hüseyin'in devrilmesi için gündemde olan 5 olasılığı okuyucularına duyurdu. İlk olasılığın bir darbe olduğunu belirten gazetenin haber yorumu şöyle:

"Başkan Bush, Saddam'dan kurtulmak için Merkezi Haber Alma Örgütü'ne (CIA), tüm kirli oyunları kullanarak, Irak'ta yönetim içinde bir darbe hazırlanmasını emretti. Ancak 1996 yılındaki darbe girişimi kanlı bir felaketle sonuçlandı. CIA Başkanı George Tennet bile bir darbenin başarı şansını yüzde 15 olarak görüyor."
2. olasılık ise Afganistan modeli. Bu model, "Amerika'nın hava saldırıları ve birkaç bin askerlik kara birlikleriyle verdiği destekle Irak içindeki grupların kendi aralarında savaşmasını sağlamak. Ancak bu plan muhaliflerin asker3 gücü dikkate alınınca gözden düştü" şeklinde açıklandı.

Guardian'ın aktardığı 3. olasılık Körfez Savaşı taktiği: "Bu, tüm teknolojik imkanları kullanarak, 250 bin askerle, Kuveyt ve Katar'dan başlatılacak bir saldırı olacak ancak Irak'ın sınır komşuları Ürdün ve Suudi Arabistan'ın desteği gerekecek. Bu büyüklükte bir saldırının etkili olacağı ortada ancak hazırlıklar hem uzun sürecek hem de bu kadar kalabalık bir grup kimyasal ve biyolojik saldırılar için açık bir hedef oluşturacak."

Şaşırtma saldırısı, gazetenin aktardığı bir diğer olasılık: "Sayıları 50 binle 80 bin arasında değişen asker, tatbikat ve benzer sebeplerle bölgeye gönderilecek. Bu birlikler yavaş yavaş Bağdat'a doğru ilerleyecek ve ele geçirdikleri bölgeler üs olarak kullanılacak. Ancak bu Saddam Hüseyin'in son hamle olarak toplu imha silahlarını ateşlemesine neden olabilir."

Guardian gazetesinin 5. senaryosu, merkezden dışarıya doğru saldırmak: "Öncelikle Bağdat ve diğer komuta merkezlerine saldırılıp kontrol altına alınacak ve Amerikan birlikleri ya da İsrail'e karşı biyolojik ve kimyasal saldırı olasılığı en aza indirilecek. Ancak bu da Amerikan askerlerinin, Saddam Hüseyin'in en iyi askerleriyle sokak çatışmalarına girmeleri anlamına gelecek."

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler