HABER

Iraklı Bakan: Siyasi açmaz Irak'ın güvenliğini tehdit ediyor

Petrol bakanı Hüseyin el Şehristani hükümetin bir türlü kurulamamış olmasının isyancılara yarayabileceği uyarısında bulundu.

Iraklı Bakan: Siyasi açmaz Irak'ın güvenliğini tehdit ediyor

Irak'ta genel seçimlerden altı ay sonra hala yeni bir hükümet kurulamamış olmasının güvenliği tehdit ettiği yetkili ağızlardan da dile getirilmeye başlandı.

Ülkenin Petrol ve Elektrik Bakanı'na göre siyasi açmaz güvenlik koşullarına zarar veriyor.

Bakan Hüseyin el-Şehristani BBC'ye açıklamasında, isyancıların iktidar paylaşımına yönelik bir anlaşmaya varılamamış olmasından yararlandıklarını söyledi.

Hiç bir partinin diğerine net şekilde üstünlük sağlayamadığı genel seçim ardından, tüm tarafları temsil edecek geniş tabanlı bir hükümet kurulması hedefleniyordu.

Ancak başlıca ve Şii ve Sünni partilerinin uzlaşmaya varmayı başaramaması, mezhep ayrılıklarının tam anlamıyla giderilemediğini düşündürüyor.

Şiddetin canlanması endişesi Son yıllarda güvenlik koşullarındaki iyileşmeye rağmen, ülkeden hemen her gün yeni saldırı haberleri geliyor; her ay yüzlerce kişi daha yaşamını yitiriyor.

Pazar günü isyancılar Bağdat'ta bir ordu üssüne saldırarak 12 kişiyi öldürdü.

Irak ordusu çatışmada, daha bir kaç gün önce muharip operasyonların bittiğini ilan etmiş olan Amerikan askerlerinin desteğini istedi.

Mart ayındaki seçimin sonuçsuz kalması ardından, iktidardaki Nuri el Maliki hükümeti, emanetçi sıfatıyla görevini sürdürdü.

Başbakan Maliki'ye yakın isimlerden biri olan Hüseyin el Şehristani, saldırganların siyasi yapıdaki ayrışmayı kendi çıkarlarına kullandıklarını söylüyor.

Şehristani "Güvenliğin daha sağlam ve katı şekilde ele alınması gerekirdi. Şimdi teröristler bu siyasi farklılıkları kullanıp sistemdeki fay hatlarından sızabileceklerini düşünüyorlar" dedi.

Hükümetsizlik protestosu Bu sabah da küçük bir grup Irak parlamentosu önünde toplanarak altı aylık açmazı protesto etti. Ancak içinde bulunulan durum günlük yaşam üzerinde büyük bir değişiklik yaratmış değil.

Ülkede zaten işsizlik ciddi bir sorundu ve temel hizmetlerde, seçim öncesinde de büyük aksamalar vardı.

Irak'ın BM nezdindeki eski büyükelçisi Faysal İstrabadi de açmaz nedeniyle siyasetçileri suçladı.

Halihazırda ABD'deki Indiana Üniversitesi'nde Orta Doğu araştırmaları biriminde çalışmalarını sürdüren İstrabadi "Sorun farklı siyasi oyuncuların ülkenin başlıca ihtiyaçlarını düşünmek yerine hükümette kendi konumlarını garantiye almaya çalışması" dedi.

Eski elçiye göre, "Hükümet yarın sihirli bir şekilde kurulsa bile, vatandaşın umutları bütünüyle söndü. Son sekiz yılda yaşadıkları onca çalkantı ve acının sonucunda hiç bir fayda göremediler".

En Çok Aranan Haberler