Dünya enerji piyasasını elinde bulunduran Orta Doğu ülkelerinin en üst düzey katılımla yer aldığı enerji konferansında, Türkiye'yi genç girişimci Bora Can Yıldız temsil etti. İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) üyesi Yıldız, Irak'ın yeniden yapılandırılması için kısa vadede 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu belirtti.
Middle East Business Intelligence (MEED) tarafından Dubai'de düzenlenen Irak Enerji Projeleri Konferansı'nda konuşan Bora Can Yıldız, dünyanın en zengin 2. petrol yatakları ve dünyanın en zengin 10. doğalgaz kaynaklarının Irak’ta bulunduğunu ifade etti. Fakat, üretim tesisi yetersizliği nedeniyle Irak’ta üretimin iki katı kadar gazın, yakılarak imha edildiğine işaret eden Yıldız, "40 milyar dolarlık bir yatırım ile 500 milyar dolarlık gelir elde edilebilir. Türk girişimciler için Irak muazzam bir pazar. 1 liralık yatırıma 10 liralık kazanç elde etmek mümkün. Irak'a yatırım yaparken, yerel halkın değerlerine saygı gösterirseniz başarılı olursunuz, aksi taktirde altına hücum mantığıyla hareket edenler için felaket olabilir. Şu anda Türk yatırımcılar, Irak'ta en sevilen grup. Bizi kendilerinden bir parça görüyorlar." diye konuştu.
Orta Doğu ve Irak Enerji Konferansı'nda Türkiye’yi temsil eden İSGİD üyesi Bora Can Yıldız, pazardaki büyük enerji oyuncuları ile birlikte bölgenin geleceğini tartıştı. Shell, Chevron, Lukoil, Crescent, Kogas gibi dünya enerji devlerinin önde gelen direktörlerinin ve bölgenin önde gelen politikacılarının, bürokratlarının ve iş adamlarının katıldığı toplantıda, özellikle Irak’taki enerji kaynakları ve bu kaynaklarla ilgili projeler ele alındı.
Dünyanın en zengin 2. petrol yatakları ve dünyanın en zengin 10. doğalgaz kaynakları Irak’ta bulunuyor. Ancak güvenlik, lojistik, insan kaynakları, ulaşım, bürokrasi ve altyapı eksikliği, uluslararası oyuncular için, bölgedeki yatırımlarda kimi zaman sorun teşkil edebiliyor. Bölgede uzun yıllardır çok sayıda proje üstlenen EID İnşaat ortaklarından Bora Can Yıldız, konuşmasında, özel sektör ve devlet işbirliğiyle iki hastane ve bir havalimanı projesi ile ilgili tecrübelerini paylaştı. Petrol bölgelerinde yaptıkları uluslararası projelerde, tek bir şantiyelerinin aylık güvenlik masrafının 1 milyon doları geçebildiğini, ancak şehir içinde, halkın arasında yaptıkları projelerde bu masrafın çok daha az olduğunu ve özellikle Irak halkının, kardeş Türk halkına çok yakın ve misafirperver davrandığını anlatan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti:
“Bugün Irak’ta, günlük 587 mmscfd (milyon standart kübik feet) olan işlenmiş gaz üretimine karşılık, gazı işleyecek yeterli tesis olmadığı için bunun iki katından fazla miktarda gaz yakılarak imha ediliyor. Ayrıca, ihtiyacın 3 te 1’i kadar gaz ise ithal ediliyor. Önümüzdeki yıllarda sadece gaz alanına yapılacak 40 milyar dolarlık bir yatırım ile 500 milyar dolarlık gelir elde edilebilir. Irak pazarının genelinde ise kısa vadede 1 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Irak’ın geleceğinden çok umutluyuz, yeniden yapılanan bir ülkede bürokratik zorluklar doğaldır ve anlayışla karşılanmalıdır. Ancak bölgeye giren firmalar, mutlaka finansal dengelerini çok güçlü tutmalılar ve sürprizlere hazırlıklı olmalılar. Iraklı halkın ve Iraklı çalışanların gelişimlerine katkıda bulunmaları şirketler için bir görev. Sosyal projelere öncelik verilmesi gerek. Ancak bunun, göstermelik değil, kalpten yapılması gerekiyor. Maalesef bazı uluslararası şirketler ve çalışan profesyonel kadrolar, bölgede kısa vadede çok para kazanmayı hedefleyerek hem ülkeye hem kendilerine büyük zarar veriyor. Irak halkına hizmet etmeyi amaçlayan şirketler, uzun vadede kalıcı olacaklar ve bu mazlum ve alçak gönüllü halk da bunu hak ediyor. Yoksa altına hücum, bu şirketler için kara perşembe olabilir. Irak halkı, Türk girişimcileri her zaman kardeş gibi karşılıyor. Bu güveni sarsmadan Irak pazarından payımızı almalıyız."
Irak Parlementosu Komisyon Başkanı ve Petrol Eski Bakanı Thamir Abbas Ghadbhan ise Entegre Ulusal Enerji Stratejilerini (Integrated National Energy Strategy INES) bu toplantıda açıkladı. 2017 yılına kadar yüksek üretim senaryosunda günlük 13 milyon varil, orta üretim senaryosunda 9 milyon varile ulaşacaklarını ve bu iki senaryo ile ilgili kilometre taşlarını anlattı. Thamir Abbas Ghadbhan, yine yüksek üretim senaryosunda 2017 yılında, 10 bscfd (milyar kübik metre günlük üretim) gas üretimine ulaşacaklarını söyledi.
Enerji ve Petrol Komisyonu Başkanı Adnan Al-Janabi de Irak petrol rezervlerinin 200 milyar varili bulduğunu ve Irak’ın yeniden yapılandırılmasında 500 milyar doları petrol ve enerji altyapısına harcanmak üzere, 1 trilyon dolar harcanacağını söyledi. Adnan Al-Janabi, rafineri kapasitesi hedeflerinin 1.5 milyon varil gün ve elektrik üretim hedeflerinin de 20 GW olduğunu, bununla ilgili olarak kısa orta ve uzun vadede yatırım planlarının yapıldığını, bu yatırımların önemli bir bölümünün uluslararası enerji devleriyle ortaklaşa yapılacağını anlattı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz