İngiliz basınında bugün yeralan bir haberde de, Kürtlerin girişimi ile hazırlanan yeni bir anayasa taslağında "Kuzeyde Kürtlerin, orta ve güney kesimlerde de Şii Arapların denetiminde iki bölgeli bir federal devlet" önerisi yeraldığı bildirildi.
The Guardian gazetesinin Kuzey Irak'a gönderdiği muhabirine göre, Kuzey Iraklı başlıca Kürt gruplarından, Mesud Barzani önderliğindeki Irak Kürdistan Demokratik Partisi'nin hazırladığı anayasa taslağında Saddam Hüseyin rejiminin devrilmesinin ardından, Kuzey Irak'ta, başkenti Kerkük olması öngörülen bir federe Kürt devleti isteniyor.
MERKEZ YİNE BAĞDAT YÖNETİMİ The Guardian'ın Kürt kaynaklarına dayandırdığı habere göre, güneyde oluşturulacak benzer statüde bir Arap devletinin, Bağdat'daki merkezi yönetim ile federatif bir sistem içinde ilişkileri de bu anayasa taslağında şekillendiriliyor.
Haberde yer alan iddialara göre, merkezi Bağdat yönetiminin devlet başkanı, parlamentosu ve hükümeti; dış politika, diplomatik temsil, genel ekonomik politikalar, petrol gelirlerinin yönetimi ve vergi işlerini yürütecek.
Kuzey ve Güney'deki federal Kürt ve Arap yönetimleri ise bölgesel konuların ve kendi vergi sistemlerinin yanısıra petrol gelirleri ve sınırlarındaki ilişkileri düzenleyecek.
ABD VE TÜRKİYE PLANA KARŞI Söz konusu anayasa taslağı önerisinin, önümüzdeki aylarda özellikle Kürt grupların ABD nezdindeki temaslarında masaya getireceği planların özünü teşkil edeceği, ancak başta Türkiye olmak üzere bölgedeki diğer güçlerin bu plana sıcak bakmayacağının kesin olduğu da, The Guardian'ın haberinde vurgulandı.
Öte yandan, Saddam Hüseyin'i devirme planlarını ele almak üzere Washington'da CIA çerçevesinde görüşmeler yapılan Kürt grupların, ABD yönetimine olan güvensizliğinin hala giderilemediği belirtildi.
The Guardian'ın bir başka haberinde de 1991 ve 1995 yıllarında Amerika tarafından yarı yolda bırakıldıklarına inanan Kürtlerin yeni planlar konusunda fazla istekli davranmadıklarına, Washington'ın da Kürtlere karşı benzer bir güvensizlik içinde olmasının, somut bir harekat planlanmasının önünde engel oluşturduğuna dikkat çekiliyor.
Haberde, bir Amerikalı yetkilinin, "ABD, Afganistan örneğindeki gibi, sonunu ve uzun vadeli stratejisini iyice hesaplamadan kendi başına işe kalkışabilir" şeklindeki değerlendirmesine de yer veriliyor.
Bu arada, Irak yönetiminin devrilmesi planlarının ele alınacağı ve Saddam Hüseyin yönetimine 'ihanet ederek' yurtdışına kaçarak örgütlenme planlarına katılan eski subayların katılacağı bir başka toplantının da Londra'daki hazırlıkları sürüyor. Aralarında Kürt, Türkmen, Arap ve çeşitli diğer grupların temsilcilernin de bulunduğu toplantının, Cuma günü başlaması planlanıyor.