KERKÜK (İHA) - Irak'ın genelinde olduğu gibi, Kerkük kentinde de 2-10 yaş arası çocukların yüzde 25'inden fazlası özürlü.
Babalar, çocuklarının özürlü olmasının nedenini Halepçe'de yaşayan kimyasal saldırıya bağlarken, doktorlar ise bu durumun akraba evliliği ve cehaletten kaynaklandığını savunuyor.
Yaşadıklarını anlatan 2 çocuk babası Dünya Gazi Ahmet, 1988 yılında Halepçe'deki kimyasal saldırıya maruz kaldığını belirterek, "Kerkük'e döndükten sonra evlendim, evlendikten 5 yıl sonra da kızım özürlü olarak dünyaya geldi. Ne bacakları, ne eli, hiçbir yeri tutmuyordu. İki yıl sonra, şu an 2 yaşında olan oğlum dünyaya geldi. O da kızım gibi özürlüydü. Benim gibi Halepçe'de kimyasal saldırıda radyasyona maruz kalanların çocukları genelde özürlü doğdu" dedi.
Her gün 300'den fazla özürlü çocuk muayene ettiğini belirten Rehabilitasyon Merkezi doktorlarından Kazım Ali Abbas ise, bu duruma sebebiyet veren etkenleri,
"Çocukların özürlü doğmasındaki en önemli faktörlerin biri, bebeği karnındayken annenin yeterli dikkati göstermemesi, ikincisi ise yakın akrabalar arasında yaşanan evlilik" diye sıraladı. Dr. Abbas, anne adaylarının mutlaka dikkatli hareket etmesi gerektiğini belirterek, "Bu sorunu çözmek için cahillikten kurtulmak lazım. Hamile kalınan dönemden itibaren belirli dönemlerde doktora gitmek ve gereken bilgiye almak gerekiyor. Ancak Irak'ta, içinde bulunulan şartlar altında bu tam olarak mümkün değil. Bunun yanı sıra, gençler akrabalar arasında evlendiriliyor. Bu da çocuklarının özürlü doğmasına neden oluyor. Şu anda 2-10 yaş arasındaki çocukların yüzde 25'indan fazlası özürlü. Özürlü çocuk sayısını önümüzdeki yıllarda düşüreceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.
Dr Abbas, çocukların özürlü doğmaması için anne adaylarının bilgilendirilmesi ve akraba evliliğinden önce mutlaka bazı testlerin yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.