HABER

Irak'ta AIDS alarmı

BAĞDAT (İHA) - Irak Geçici Hükümeti Sağlık Bakanı Alaaddin El Elvan, Irak'ta koalisyon askerleri ve yabancıların gelişiyle 2003 yılından sonra AIDS vakalarında artış olduğunu belirterek, Dünya AIDS Örgütü ile ortak çalışma başlatacaklarını söyledi. Sağlık Bakanı El Evlan, 1984 yılından beni Irak'a tıbbi malzeme getiren bir Fransız şirketine de, malzemelerinde AIDS virüsü taşıdığı için dava açtıklarını söyledi.

Başkent Bağdat'taki Sağlık Bakanlığı binasında bugün bir basın toplantısı düzenleyen El Elvan, ülkedeki AIDS vakaları ile ilgili söylentiler olduğunu ve bu söylentileri değerlendirdiklerini ifade etti. El Elvan, "Irak'ta şu ana kadar çok az AIDS vakasına rastladık. Tüm dünyada AIDS'li hasta sayısının en az olduğu ülke Irak'tır. Özellikle buraya gelen koalisyon askerlerinin AIDS virüsü taşıma ihtimali var. 2003 yılından sonra ülkeye giren koalisyon askerleri ve yabancıların, AIDS virüsünü buraya taşımış olduklarından şüpheleniyoruz. Dünya AIDS Örtgütü ile bu hastalığın önlenmesi için Irak'ta ortak çalışma yürüteceğiz. En azından hasta sayısının bu seviyede kalmasına çalışacağız. Bu hastalığın yayılmasını önlemek için bir dizi karar alacağız" dedi. Sağlık Bakanı El Elvan, 1984 yılından beri Irak'a tıbbi malzeme satan bir Fransız firmasının malları arasında AIDS virisü saptandığını açıklayarak, "1984 yılından beri Irak'a tıbbi malzeme satışı gerçekleştiren bir Fransız şirketinin malzemeleri arasında

AIDS virüsü bulunduğunu tespit ettik. Bu şirketle ilgili uluslararası mahkemeye dava açtık" diye konuştu.

Irak'ta sağlık sektörünün çok kötü durumda olduğunu, güvenlik endişesi nedeniyle ülkedeki doktorların yurtdışına çıktığını söyleyen Sağlık Bakanı El Elvan, "Irak'ta sağlık durumu çok kötü. Ciddi sıkıntılar var. Sağlık sektöründe savaş nedeniyle büyük yaralar alındı. Saddam Hüseyin döneminde de eksikler vardı. 13 yıl süren ambargo nedeniyle, sağlık sektörü bitme noktasına geldi. Bakanlığın başına geldiğim zaman hiçbir planlama yoktu. Bütün hastane binaları, bakımsız ve yıkılma tehlikesi ile karşı karşıyaydı. Doktorların birçoğu, güvenlik durumu kötü olduğu için ülkeyi terketti. Geçici olarak bir planlama yaptık. Kısa sürede neleri düzeltebiliriz, bunu ortaya koymak için. Sağlık sektörünün içinde bulunduğu kötü durumu düzeltmek için bu şekilde bir planlama yapma gereği duyduk. Bu konulardan en önemlisi, ülkede ilaç sağlanması ve hastanelere bakım yapılmasıdır" şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler