BAĞDAT (İHA) - Irak'ta Saddam Hüseyin döneminde baskı altında tutulan Şiiler, tarihlerinde ilk kez iktidarın eşiğinde duruyor.
Irak nüfusunun yüzde 60'ını oluşturan Şiiler'in tarihte ilk kez iktidara gelmesinin diğer ülkelerdeki Şii azınlıkları cesaretlendireceği, komşu Arap hükümetlerini ise tedirgin edeceği tahmin ediliyor.
Nüfusun yüzde 60'ını oluşturmalarına rağmen, iktidar şimdiye kadar hep yüzde 20'yi oluşturan Sünniler de olmuştu. Şiiler'in Irak'taki yükselişi, bu durumun kendi Şii azınlıklarını özendirmesinden endişe eden Arap liderlerini rahatsız ediyor. Orta Doğu'da bir süredir, Irak, İran, Lübnan ve Suriye'yi de içine alan bir "Şii Hilali"nden bahsediliyor. Lübnan ve Suriye'de, etkili bir Şii nüfusu var. İran, Irak ve Bahreyn'de de çoğunluktalar. Şiiler tüm dünyadaki Müslüman topluluğunun ise, yüzde 10 ila 12'sini oluşturuyor.
Şii ve Sünni İslam arasındaki ayrılık, Müslümanlar'ın liderliği için binlerce yıl önce verilen savaşların ardından geldi. Şiiler o dönemden bu yana, kendilerini bastırılmış bir azınlık olarak görüyor. Şiiler'in özellikle Suudi Arabistan ve Bahreyn gibi ülkelerde ikinci sınıf vatandaş muamelesi gördüğü belirtiliyor.
Irak seçimleri, Şiiler'in iktidar umutlarını arttırırken, İran'ın güçlenmesinden korkan Arap komşularını da rahatsız ediyor.