YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Irak’ta Siyaset Ve Türkmenler

Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Kültür Müşaviri Dr. Şemsettin Küzeci, Türkmenlerin Türkiye ile Irak arasında çimento...

Irak’ta Siyaset Ve Türkmenler

Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi Kültür Müşaviri Dr. Şemsettin Küzeci, Türkmenlerin Türkiye ile Irak arasında çimento olmaya çalıştığını belirterek, “Türkiye ile Irak’ın arası bozulursa bundan en fazla Türkmenler etkilenecektir” dedi.

Küzeci, Mersin’in Erdemli ilçesine bağlı Kargıpınarı beldesinde süren Irak Türkmen Öğretmenleri Türkçe Kursu’nun değerlendirme toplantısında Irak’taki siyasi gelişmelere değindi. Irak siyasetinin son 10 yılına dair yorumlarda bulunan Küzeci, şöyle konuştu: “Irak’ta bilindiği gibi 2003 yılından sonra Amerikalılar tarafından geçici meclis kuruldu. Şu an 2. dönem ortak hükümet iktidardadır. 325 milletvekili vardır. Bunların içinde 11 tane Türkmen milletvekili var. 18 vilayetten 6’sında Türkmenler yoğun olarak yaşamaktadırlar. Musul, Erbil, Kerkük, Selahattin, Diyala ve Bağdat illerinde Türkmenlerin nüfusu yaklaşık 3 milyon civarındadır.”

Kerkük’ün çok kritik bir süreçten geçtiğini anlatan Küzeci, şunları söyledi: “Kerkük, Irak’ın sisteminde tartışmalı bölgelerden biridir. Irak’ta 9 yılda birkaç mahalli seçim oldu, ancak Kerkük’de bir tek seçim gerçekleşti. Seçim olamıyor çünkü seçmenlerin sayısı ve Kerkük’ün nüfusu tartışma konusudur."

2003 öncesi Kerkük’ün 806 bin nüfusu olduğunu anlatan Küzeci, sözlerini şöyle sürdürdü: "2003 yılından sonra şişirme nüfus oldu. Bugün Kerkük’ün nüfusu 1,5 milyon civarındadır. Bu nüfus başka illerden Kerkük’e akın edilmesi sonucu oluştu. Devlet dairesi ve kamu kurum ve kuruşları, futbol statları doldu, şehrin girişlerinde çadırkentler kuruldu. Böylelikle şişirme nüfus gerçekleşti. Bu nüfusun giderilmesi için hükümet anayasaya bir madde koydu, 140. madde. Bu maddeyle tartışmalı bölgelerin normalleştirilmesi amaçlandı. Üç aşama gerçekleştirildi, birinci aşama normalleştirme, ikinci sayım ve üçüncü de referandum. Kerkük ile ilgili normalleştirme sürecinin 1 Ocak-31 Mart’a 2007’ye kadar gerçekleştirilmesi gerekiyordu. 41 bin davadan sadece 6 bin dava sonuçlandı. 35 bin dava sonuçsuz kalınca normalleştirme gerçekleşmedi. Sayımda gerçekleşmedi, dolayısıyla referandum olmadı. Yani 140. madde doğarken ölü doğdu ve iptal edildi. Irak’ın kuzeyinde yaşayan kardeşlerimiz 140. maddeyi halen canlandırmaya çalışıyorlar. Özellikle Kerkük’ün Irak’ın kuzeyine bağlanması konusunda hükümetle ciddi pazarlıklar yapıyorlar. Kerkük’teki 27 devlet dairesinden sadece bize kalan Kerkük İl Milli Eğitim Müdürlüğü’dür. Daire Başkanı Türkmen’dir”

Kerkük’ün siyasi durumunun hükümet ile uzlaşmaya bağlı olduğunu belirten Küzeci, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu uzlaşma ya sağlanır ya da bir kriz yaşanır. Büyük ihtimalle Irak yeniden seçime gider. Bir erken seçim söz konusudur. Bu seçim bence siyasi kitleler için en doğru çözümdür. Bugün Irak’taki siyasi gelişmeler Amerika ve İran’ın çatışması sonucudur. İran bölgeye hakim olmak istiyor, Amerika ise bunu ciddi bir şekilde engellemeye çalışıyor. Ortada Suriye, Katar ve Türkiye faktörü vardır. Biz Türkiye ile Irak arasında her zaman için bir çimento olmaya çalıştık ve halen bu görevimizi, misyonumuzu sürdürmeye çalışıyoruz. Türkiye ile Irak’ın arası bozulursa bundan en fazla Türkmenler etkilenecektir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler