HABER

Irak'taki Kolera salgını ülkeyi tehdit ediyor

ERBİL (İHA) - Dünya Sağlık Örgütü (WHO), önce Irak'ın kuzeyinde baş gösteren, ardından tüm ülkeye yayılan kolera salgınıyla ilgili tehlikenin giderek derinleştiğini duyurdu. WHO Irak Direktörü Dr. Naeema el-Gasseer, Süleymaniye, Kerkük, Halepçe ve Erbil gibi kentlerden başlayarak tüm Irak'a yayılan salgının hükümet nezdinde ciddi şekilde ele alınmadığını savundu.

İran'a kadar yayılan ölümcül virüsle ilgili alınacak önlemler üzerinde tartışan WHO üyeleri, Süleymaniye kentinde bir araya geldi. Erbil kentinde salgın hastalığa ilişkin İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan WHO Irak Direktörü Dr. Naeema el-Gasseer, Irak hükümetinin konuya daha acil çözümler üretmesi gerektiğini vurgularken, yetkililerden salgınla ilgili halka gerekli bilincin kazandırılmasını istedi. Tehlikenin boyutlarını "vahim" olarak nitelendiren el-Gasseer'a göre, Kuzey Irak'ta başlayıp ülkenin çeşitli vilayetlerine kadar sıçrayan salgın hastalıkla ilgili şu ana kadar sadece Süleymaniye kentinde 10 bine yakın kişi, ishal şikayetiyle hastanelere başvurdu. Hastalık teşhisiyle çeşitli sağlık kuruluşlarına başvuranlar arasında binin üzerinde kişide koleraya rastlanırken, başta Erbil ve Süleymaniye gibi Kürt yoğunluklu vilayetlerin yanı sıra Bağdat, Basra, Diyala, Kerkük, Ramadi ve Musul'da ölümcül virüsün yaygın hale geldiği kaydedildi. Kuzey Irak'taki özerk Kürt hükümeti yetkililerine göre nispeten kontrol altına alındığı iddia edilen hastalığın, aslında ihmalden dolayı çok büyük boyutlara ulaştığı belirtildi.

Kürt yetkililerin açıklamalarını çürüten WHO Direktörü Dr. Naeema el-Gasseer, hükümetin ve bölge yetkililerinin yapacağı programlarla sorunun aşılmasına çalışılacağını ifade ederek, "Biz Irak hükümetinden ve bölgedeki yerel yöneticilerden hastalık hakkında bildiri sunmalarını istiyoruz. Böylece Irak'a komşu ülkeler de salgınla ilgili tedbirlerini almış olur" dedi.

Hastalığın önüne geçilmesinin en temel kuralının ise şahsi temizlik ve hijyenden geçtiğini vurgulayan WHO Irak Direktörü, gıda ve içme sularına çok dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekerken, salgının tedavisi için gerekli olan ilaç ve tıbbi ihtiyacın ise hissedilir derecede büyüdüğünü kaydetti.

Öte yandan, bölgedeki yerel yetkililer, halkın musluk sularını kullanmaması yönündeki uyarılarını sürdürürken, vatandaşların su ihtiyacının karşılanması amacıyla Süleymaniye ve Erbil gibi kentlerde 90'a yakın yeni su tankeri kullanıma açıldı. Kerkük'te ise salgınla ilgili yüzlerce hasta tedavi için sıra bekliyor.

En Çok Aranan Haberler