BAĞDAT (İHA) - Irak'ta yaşanan şiddet olayları, ülkenin önemli gelir kaynaklarından biri olan inanç turizmini de vurdu. Bu yıl kutsal mekanları ziyaret eden turistlerden elde edilen gelirde, önemli oranda düşüşün yaşandığı belirtiliyor.
Irak Ticaret Odaları Gelir Planlama Dairesi kaynaklarına göre, kitle imha silahları üretildiği gerekçesiyle 20 Mart 2003 yılında Saddam Hüseyin iktidarına yönelik başlatılan askeri harekatla başlayan şiddet, Irak'taki gelir kaynaklarını da vurdu. Sürekli intihar eylemleri ve saldırılarla boğuşan ülkede, petrolden sonra önemli gelir kaynakları arasında gösterilen inanç turizmi giderek köreltirken, bu yönde elde edilen mali kazancın yok denecek seviyeye gerilediği belirtiliyor. Yetkililer, bu yıl kutsal mekanları ziyaret eden turistlerden elde edilen gelirde gözle görülür oranda düşüşün yaşandığını vurgularken, geçen yıl türbe, tekke ve zaviye gibi kutsal mekanları ziyaret eden turistlerden elde edilen gelirin yüzde 39 seviyesine gerilediği ifade etti. Ülke dışından kutsal bölgeleri ziyaret eden turistlerin ağırlıklı olarak Suriye, İran, Ürdün, Mısır, Suudi Arabistan, Pakistan, Afganistan, Cezayir, Azerbaycan, Hindistan ve Lübnan gibi ülkeler önde gelirken, bu yıl bu ülkelerden gelen turist sayısında ciddi düşüş yaşandı.
ITOGPD kaynaklarından aktarılan veriler, geçen yıl kutsal mekanlara uğrayan ziyaretçilerden elde edilen günlük gelirin 3 milyon 900 bin dolar civarında seyrettiğini gösterirken, bu yıl bu rakamın 2 milyon 500 bin dolar düzeyine indiğine işaret ediyor. Günlük baz alınarak bir önceki yıl 5 milyon dolar civarında olan inanç turizmindeki gelirin, şiddetin borsasına göre düşüş yaşandığı gözleniyor.
Kutsal mekanları ziyaret eden turistlerin, ağırlıklı olarak ülkenin güneyi, başkent Bağdat, kuzeybatıda ve orta kesimine akın ettiği belirtiliyor.