Irak'ın silahsızlandırılmasıyla ilgili yeni karar taslağını 15 üyeli Güvenlik Konseyi'ne Çarşamba günü sunan ABD'nin önümüzdeki hafta taslağın oylamaya koyulmasını amaçlıyor. Önceki haline göre, ifadelerin yumuşatıldığı yeni taslağa Rusya hemen karşı çıkarken, Fransa ciddi tereddütleri olduğunu, İngiltere taslağa kefil olabileceğini söyledi.
Irak'ın kitle imha silahlarından arındırılmasını amaçlayan karar tasarısı hala savaş yolunu açıyor. Değiştirilmiş metin, Irak'ın silah denetçileriyle uyum sağlamaması halinde askeri harekat için açıkça yetki verilmesini dışarıda bırakıyor, ancak Irak'ın BM kararlarını "somut ihlal" halinde olduğunu ilan ediyor ve "ciddi sonuçlar" doğurabileceği tehdidini yapıyor.
Irak Dışişleri Bakanı Naci Sabri, ABD'nin karar taslağının hem Irak'a hem de BM'ye savaş ilanına benzediğini söyledi. Sabri, Katar'daki El Cezire televizyonuna yaptığı açıklamada, "ABD yeni kararla Irak'a saldırmak için gerekçeler bulmak istiyor ve ABD'nin daha kötü bir şekilde değiştirerek sunduğu bu karar taslağı, BM'ye ve uluslararası topluma bir hakaret. Bu karar taslağı, BM'nin alenen çiğnenmesi ve BM'ye karşı savaşa yakın. Çünkü BM'nin iradesi ve kararlarının çarpıtılması BM'nin kutsallığına yapılan bir saldırıdır" dedi.
"BAĞDAT CİDDİ ŞEKİLDE UYARILACAK" Konsey karar taslağını cuma günü yeniden görüşecek ve silah denetim heyeti başkanı Hans Blix'i pazartesi günü dinleyecek. ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, daha başka değişikliklere de açık olduğunu ancak, Irak'ın BM kararlarını "somut ihlal" içinde olduğu ve Bağdat'ın "ciddi sonuçlar" ile uyarılması ifadelerinin taslakta kalacağını vurguladı.
Veto hakkına sahip Rusya ve Fransa, bu ifadenin, askeri bir harekat için açıkça yetki verilmeksizin ABD'ye saldırı için yasal şemsiye sağladığına inanıyorlar. Asya - Pasifik Ekonomık İşbirliği (APEC) grubunun zirvesi için Meksika'ya giden Powell, beraberindeki gazetecilere yaptığı açıklamada, "Taslakta belirttiğimiz bir emir değil. Fikirleri dinleyeceğiz, ancak temel prensiplerden vazgeçemeyiz" dedi.
Irak'ın silahsızlanması konusunda ABD'nin revize edilmiş yeni karar taslağına Rusya ve Fransa karşı çıkarken, Çin ise Fransa ile istişarelerini sürdürerek taslak konusunda herhangi bir yorumda bulunmamıştı.
ABD yetkililerinin, Fransa, Rusya ve Çin'in kamuoyu önünde yaptıkları eleştirilere rağmen Veto haklarını kullanmayacakları kanısında oldukları görünüyor.