Sünni kanadın önde gelen isimlerinden olan Nuceyfi, ilişkilerin güçlendirilmesi için sürekli temas ve ziyaretlere ihtiyaç olduğunu belirtti.
Anadolu Ajansı'na konuşan Nuceyfi, son haftalarda Türkiye ile Bağdat yönetimi arasında yükselen tansiyon ve iki ülke ilişkilerinin geleceğine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
Ankara-Bağdat ilişkilerindeki gerginlik, Irak’ın en kıdemli Sünni Arap politikacısı olan ve Şii Başbakan Nuri El Maliki ile ters düşmesinin ardından ülkesini terk eden Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi'nin Türkiye'ye gelmesi nedeniyle baş göstermişti.
Haşimi'yle iyi ilişkiler içerisinde bulunan bölgesel Kürt yönetiminin lideri Mesud Barzani'nin Türkiye ziyareti ise iki ülke ilişkilerini iyice germişti.
Ankara-Bağdat gerginliği, nihayetinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliki'nin karşılıklı açıklamalarıyla tavan yapmıştı.
SÜREKLİ DİYALOG ÇAĞRISI
Nuceyfi, Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda, iki ülke arasındaki bazı görüş ayrılıklarının ve diplomatik nitelikte olmayan birtakım açıklamaların, ilişkilerin istikrarlı ve sağlam bir temelde ilerlemesine yardımcı olmadığını söyledi.
Türkiye ve Irak'ın bölgenin iki büyük ülkesi olduğunu belirten Nuceyfi, ikili ilişkilerin gözden geçirilerek ortak çıkarları, karşılıklı anlayışı ve dengeyi esas alacak şekilde sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.
Gerginliğin bir an evvel son bulması temennisinde bulunan Nuceyfi, Erdoğan ve Maliki'nin açıklamalarını da değerlendirdi.
"Türkiye-Irak ilişkilerinin daha da kötüye gitmemesi için yeni bir sayfa açılması gerekmektedir. Irak'taki iç sorunlardan muzdarip olan bazı Iraklı politikacılar Türk hükümetine birtakım mesajlar ulaştırıyor" diyen Nuceyfi, "Bu kimselerin, Irak'ı ve Irak üzerinden bölgeyi olumsuz etkileyecek sorunlar konusunda kaygıları var. İşte söz konusu diyaloglar Sayın Erdoğan'ın Irak'taki mevcut durumdan endişe duymasına sebep oluyor. Aslında Erdoğan'ın sözleri, Irak'ı seven dost ve kardeş bir kimsenin nasihatleridir. Bu tür mesajları olumlu karşılamak gerekir" ifadesini kullandı.
Nuceyfi, "Aramızda karşılıklı saygıya ve egemenliğe dayalı sürekli bir diyalog olmalı. Çünkü herhangi bir ülkede ortaya çıkan sorunlar diğer ülkelere de intikal etmektedir. Suriye sorunu, Irak'taki iç sorunlar ve genel olarak bölgedeki sorunlar, özellikle mezhep sorunları, bölgedeki tüm ilişkileri temelden etkilemektedir. Önümüzdeki günlerde Türkiye ve Irak arasında sükunetin sağlanacağını düşünüyorum. Her iki taraf da karşılıklı anlayış temelinde tutumlarını tekrar gözden geçirecektir" dedi.
"İŞ BİRLİĞİNDE YENİ UFUKLAR ORTAYA ÇIKACAKTIR"
Haşimi ve Barzani'nin Türkiye ziyaretlerini de yorumlayan Nuceyfi, asıl sorunun iki ülke yetkilileri arasında samimi ve sürekli bir iletişimin olmamasından kaynaklandığını söyledi.
Türkiye ve Irak'ı birbirine bağlayan iktisadi ve ticari ilişkilerin, stratejik anlaşmaların ve uzun bir tarihin bulunduğunu belirten Nuceyfi, "İlişkilerdeki eksiklerin ve soğukluğun giderilmesi için sürekli temas ve karşılıklı ziyaretlere ihtiyaç var" dedi.
Nuceyfi, Tarık Haşimi'nin Türkiye'de olmasından dolayı Irak Hükümeti'nin memnuniyetsizlik duyduğunun bir gerçek olduğunu, ancak tüm bunların diyalog olmayacağı anlamına gelmemesi gerektiğini vurguladı. Nuceyfi, "Her iki ülke de yakın zamanda durumu gözden geçirecektir. İş birliğinde yeni ufuklar ortaya çıkacaktır" diye konuştu.
"TÜM TARAFLAR ZARAR GÖRÜR"
Irak'taki siyasi durumun çok kötü olduğunu ve uzun yılların en sıkıntılı döneminin yaşadığını ifade eden Nuceyfi, Ulusal Konferans ya da Iraklı liderlerin üçlü başkanlık (Şii, Kürt ve Irakiye koalisyonu başkanları) toplantısı yoluyla krizin bir an evvel giderilmesi gerektiğini belirtti. Nuceyfi, Irak'ın, ülkedeki hizmetleri olumsuz etkileyen böylesi gergin bir siyasi atmosferi kaldıramayacağını söyledi.
Nuceyfi, "Durum böyle devam ederse iç savaş çıkar mı" sorusu üzerine, "Böyle bir şey söyleyemeyiz. Durumun bu noktaya ulaşmasını istemiyoruz. Siyasi olarak çözülmesini istiyoruz. Ama Ulusal Konferans ve ortaklık için hazırlamakta olduğumuz süreç başarısız olursa tüm taraflar bundan zarar görür" değerlendirmesinde bulundu.
El Irakiye lideri Iyad Allavi'nin kendisine yönelik suikast yapılacağı ihbarı nedeniyle Bağdat'a dönmediği yönündeki haberlerin hatırlatılması üzerine Nuceyfi, "Allavi bana bu konuda sağlam kaynaklardan bilgi aldığını ve şu an Bağdat'a dönme gibi bir niyeti olmadığını söyledi" dedi.
Nuceyfi ayrıca, merkezi hükümet ile bölgesel yönetim arasında petrol kaynaklarının işletilmesi ve gelirleri, gümrükler ve sınır sorunları gibi konularda büyük sorunlar olduğunu ve taraflar arasındaki derin güvensizliğin sıkıntıları artırdığını kaydetti.
TÜRKİYE'YE GELİYOR
Irak Meclis Başkanı Nuceyfi, Bağdat ve Musul'dan çok sayıda parlamenter ve yetkilinin katılımıyla Mayıs başında İstanbul'da kendi himayesinde düzenlenecek "Ninova'da (Musul) Yatırım" konferansının çalışmalarına katılmak için Türkiye'ye geleceğini belirtti.
Nuceyfi, Türkiye'de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ya da TBMM Başkanı Cemil Çiçek'le görüşüp görüşmeyeceğinin sorulması üzerine, "Planımızda yok. Ancak ziyaret sırasında böyle bir gelişme olabilir" dedi.
Türkiye ile ilişkilerinin birtakım çevrelere rahtsızlık vermesinden çekinip çekinmediğinin hatırlatılması üzerine Nuceyfi, ilişkilerinde çok şeffaf olduğunu ve Türkiye ile ilişkilerinin güçlü olmasının başka kimselere vereceği rahatsızlıklardan endişe etmediğini ifade etti.