Beraberindeki heyetle birlikte iki gün boyunca Samsun’da bir dizi inceleme ve ziyaretlerde bulunan İran İslam Cumhuriyeti Gülistan Eyaleti Valisi Javad Ghanaat kentten umutlu ve mutlu ayrıldı. Ghanaat, Samsun’la yeni başlayan ilişkileri ileriyi noktaya taşımak için daha çok adım atacaklarını söyledi.
Bir dizi gezi, inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere Samsun’a gelen İran İslam Cumhuriyeti Gülistan Eyaleti Valisi Javad Ghanaat ve beraberinde Valilik Özel Kalem Müdürü Ali Asghar Jabbari, İl Ekonomik Koordinasyon Genel Müdürü Yedollah Vefaei, Kültürel Miras, Turizm ve El Sanatları Genel Müdürü Ghorban Abbasi, Valilik Ekonomi Danışmanı Ebrahim Esmaeili, Gorganili Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Ali Mehrabi Dameghani'den oluşan resmi kurum temsilcileri, iki gün süren temaslarını tamamlayarak kentten ayrıldı.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Turan Çakır ve Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu’nu ayrı ayrı makamlarında ziyaret eden Gülistan Valisi Javad Ghanaat ve beraberindeki heyet ayrıca, merkez OSB, Samsunport Limanı ile birlikte bazı tarım alanları ile turistik yerleri de ziyaret edip bilgi alma imkanı buldu.
BÜYÜK FIRSATLAR VAR
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda konuşan İran İslam Cumhuriyeti Gülistan Valisi Javad Ghanaat, iki ülke arasındaki ekonomik faaliyetlerin artmasından dolayı oldukça mutlu olduklarını söyledi. 2004 ve 2011 yılları arasında iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminde önemli artışlar yaşandığını ifade eden Javad Ghanaat, “Gülistan eyaleti İran’ın kuzeyinde bulunmaktadır. Türkiye ile çok yakın kültürel bağlarımız vardır. Samsun ile Gülistan eyaletleri arasında sanayi ve tarım bakımından elde ettikleri tecrübeleri paylaşmak için büyük fırsatları var. Karşılıklı yapılan bu ziyaretler inşallah büyük alanlarda iş yapmamıza vesile olur. Bizim yapacağımız en önemli çalışma, iki il arasındaki sanayi kuruluşlarının karşılıklı yatırımlarını planlamak, ülkeler arasında ziyaretlerde bulunup, üniversiteler arasında seminerler ve fuarlar düzenlemektir” dedi.
BÜYÜK PROJELERE İMZA ATILABİLİR
Özellikle sanayi ve tarım alanlarındaki gelişmeler için büyük bir fırsatın önlerinde olduklarının altını çizen Ghanaat, “Bizim yapacağımız en önemli çalışmalardan bir tanesi de iki il arasındaki ticaret ve sanayi odalarının potansiyellerini yakınlaştırıp, bir an önce bu çalışmaları uygulamaya geçirmek için harekete geçmek olmalıdır. Bizim bu çalışmalarla ilgili çok önemli proje tekliflerimiz var. Eğer hazırladığımız mutabakat zaptını imzalayabilirsek iki şehir heyetler arasında çalışma gurupları oluşturabiliriz. Çalışma guruplarının oluşması ile iki il arasında imzalayacağımız mutabakat zaptındaki maddeler daha kolay uygulamaya geçebilir. Büyük benzerlikler taşıyan iki Samsun ile eyaletimiz arasında işbirliği yaparak çok büyük projelere imza atabiliriz” diye konuştu.
YATIRIM VE İŞBİRLİKLERİ DESTEKLENECEK
Gorganili Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Hamid Dameghani de Samsun ile ilişkilerin artmasından taraf olduklarını belirterek, “Bunun için elimizden geleni yapmaya hazırız. İran ve Türkiye’nin nüfusu 150 milyonu aşıyor. İki ülkede de büyük potansiyeller var. 2011 yılında iki ülke arasındaki ticari hacim 17 milyar dolar oldu. 2012 yılının ilk dört ayını göze aldığımızda bu rakamın yıl sonunda 20 milyar dolara ulaşacağını öngörüyoruz. Bizler ilişkilerimizi daha ileri boyuta getirmek için daha çok sorumluluk altına giriyoruz. Bizler yatırımları ve işbirliklerini desteklemeliyiz” şeklinde konuştu.
GÜLİSTAN ÖNEMLİ BİR NOKTA OLACAK
Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu da ziyaretten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, kent ekonomisi hakkında misafirleri bilgilendirdi. Samsun’un Karadeniz havzasının en büyük kenti olduğunu belirten Murzioğlu, “Karşılıklı başlayan ilişkilerimizin daha üst seviyelere çıkacağına inancım tam. Bunun için de elimizden gelen gayreti göstereceğimizi bilmenizi istiyorum. Samsun’da demir çelikten ağaç sanayiye, tekstilden silah sanayiye, camdan tıbbi aletler üretimine kadar oldukça geniş bir yelpazeye sahip üretim yapılıyor. Samsun ayrıca, hava, kara, deniz ve demiryoluna sahip Türkiye’nin dört ilinden bir tanesi. Samsun çok yönlü bir kent. Samsun’u tanımlamaya kalktığımızda sağlık, kenti, lojistik kenti, sanayi kenti, turizm kenti ve eğitim kenti gibi pek çok ifadeyi bir arada kullanabiliyoruz. Samsun, Bafra ve Çarşamba gibi iki önemli ovaya sahip olup, arazi sebze ve meyve yetiştirmeye müsaittir. İki il arasında bu alanda ortak çalışmalar yapılabilir. Samsun’un lojistik kent olması adına yaptığımız önemli çalışmalarımız var. Bizler önümüzdeki dönemde Samsun’un uluslararası ticaretin kavşak noktası olacağını düşünüyoruz. Bu bakımdan Samsun kuzey baltık ülkeleri ile olan ticari ilişkilerde Gülistan için önemli bir nokta olacaktır. Bu bağlamda yapılan ziyaretlerin de ülke ve illerin işbirliğine, gelişmelerine önemli katkıları olacağı aşikardır” diye konuştu.
Yapılan ziyarette Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu ile Gülistan Valisi Javad Ghanaat ve Gorgan ili Ticaret, Sanayi ve Maden Odası Başkanı Hamid Dameghani birbirlerine günün anısına hediye verdiler.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz