TAHRAN (İHA) - İran'da 20 Şubat'ta yapılacak parlamento seçimleri, ülkenin ekonomik açıdan da geleceğini belirleyecek. Genel seçimlerden siyasi istikrarı sağlayabilecek sonucun çıkması, ülkenin bölgesel bir ekonomik süper güç olmasına da zemin hazırlayacak.
İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, İran'ın gücü, zengin enerji kaynaklarından geliyor. Dünyanın bilinen petrol rezervlerinin yüzde 7'si İran'da bulunuyor. İran, doğalgaz üretiminde Rusya'dan sonra ikinci sırada.
Komşuları Irak ve Afganistan'da 3 yıldır yaşanan krizlerden uzak kalması, İran'da ekonomik büyümeyi hızlandırdı. Ülke ekonomisi son 2 senede, her yıl yüzde 7 büyüme kaydetti. 2004 ve 2005 için de yüzde 6,5'luk büyüme hedefleniyor. Kamu borçlarının düşük seviyede seyretmesi, ticaret fazlası ve artan kamu harcamaları tabloyu daha da güçlendiriyor. Ancak bu cesaret verici göstergelere rağmen, uzmanlar, İran'ın ekonomik geleceği konusunda ihtiyatı elden bırakmıyor. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, İran'a yatırım yapılmasını "spekülasyona açık" olarak niteliyor. Yani, İran'ı Ukrayna ve Endonezya'yla aynı kefeye koyuyor. Bu uyarının altında, ekonomik çeşitlilik oluşturulması çabalarına karşılık, İran ekonomisinin ağırlıklı olarak petrole dayanması yatıyor olabilir. İran ekonomisi, petrol fiyatlarının şimdikinden daha düşük olduğu 1990'ların sonunda büyük durgunluk yaşamıştı.
İkinci zorluk ise, ekonomide yetersiz kamu sektörünün ağırlığının fazla olması ve özel sektörün küçük ölçekli ticaret ve hizmet sektörüyle yetinmek zorunda kalması.
Dış ticarette ise, terörizme destek verdiği gerekçesiyle Amerika Birleşik Devletleri'nin bu ülkeye yaklaşık 9 yıldır ekonomik ambargo uygulamasının yol açtığı zorluklar söz konusu. Bu sorunlar, İran'ın aşırı oranda genç nüfusa sahip olmasıyla farklı boyut kazanıyor. 68 milyonluk ülkede nüfusun üçte biri 14 yaşın altında. Bu da istihdam alanında baskı doğuruyor. İran'da işsizlik oranı yüzde 16. Ancak gerçekte bu oranın daha da yüksek olduğu tahmin ediliyor. İran'ın ekonomik dengeyi koruyabilmesi için her yıl 800 bin kişiye iş imkanı sağlaması gerekiyor.
Diğer taraftan, İran'da Anayasa Koruyucuları Konseyi'nin, parlamento seçimi için reformcu adayların başvurusunu reddetmesiyle başlayan gerginlik sürüyor. Adaylığı onaylanan 550 kişi, mevcut durumu protesto için seçimden çekildi.