HABER

İran ve altı büyük devlet nükleer anlaşmaya vardı

İran ve altı büyük devlet, Tahran'ın nükleer faaliyetlerini kısıtlaması karşılığında ülkeye uygulanan yaptırımların azaltılması konusunda tarihi bir anlaşmaya vardı.

İran ve altı büyük devlet nükleer anlaşmaya vardı

Reuters'a bilgi veren adının açıklanmasını istemeyen İranlı bir diplomat, "Tüm çalışmalar sonuç verdi ve anlaşmaya vardık" dedi. İranlı diğer bir yetkili de anlaşmaya varıldığını teyit etti.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, anlaşmaya varılmasını "tarihi bir an" olarak tanımladı ancak "kusursuz değil" diye konuştu. AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ise anlaşmayı "tüm dünya için umut belirtisi" diye niteledi.

İkili daha sonra ortak basın toplantısı düzenleyerek, anlaşmaya varıldığını kamuoyuna resmen açıkladı. Mogherini basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu anlaşma uyarınca, İran'ın hiçbir şekilde nükleer silah edinemeyeceğini ya da üretemeyeceğini belirtti. Zarif ise "Sayın Mogherini'nin İngilizce yaptığı açıklamaları Farsça tekrarlayacağım" diye konuştu.

Dünyanın gözü, Avusturya’nın başkenti Viyana’da Almanya ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ABD, Rusya, Çin, İngiltere, Fransa ile Almanya’nın oluşturduğu 5+1 grubu ile İran arasında 17 gündür devam eden nükleer müzakerelerdeydi.

SİLAH AMBARGOSU 5 YIL DAHA KALACAK

Anlaşmanın detayları konusunda Reuters'a bilgi veren diplomatlar, BM'nin İran'a uyguladığı silah ambargosunun beş yıl daha yürürlükte kalacağını, füze yaptırımlarının da sekiz yıl kaldırılmayacağını belirtti.

Reuters'a göre, eğer İran anlaşmayı ihlal ederse yaptırımlar 65 gün içinde tekrar başlayacak.

OBAMA VE RUHANİ'DEN AÇIKLAMA

Beyaz Saray'da basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama İran'la yapılan anlaşmanın, güven üzerine değil, denetim üzerine inşa edildiğini söyledi.

Tahran'ın anlaşmayı ihlal etmesi halinde, tüm yaptırımların geri geleceği uyarısında bulunan Obama, bu anlaşmayla İran'ın nükleer silah elde edebileceği tüm yolların önünün kesildini söyledi.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, yaptırım politikasının hiçbir zaman başarılı olmadığını söyledi. Anlaşmanın kazan-kazan ilkesine dayalı olduğunu ifade eden Ruhani, "Ramazan boyunca birçok insan nükleer müzakere ekibimiz için dua etti. Onların duları yanıt buldu" dedi.

İSRAİL'DEN TEPKİ: 'TARİHİ BİR HATA'

Anlaşma, beklenildiği üzere İsrail'in sert tepkisine neden oldu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’dan ilk yorum geldi. Daha önce de anlaşmaya karşı olduğunu birçok kez dile getiren Netanyahu, anlaşmayı ‘tarihi hata’ sözleriyle niteledi.

Reuters’ın haberine göre, İran’ın “nükleer hırsını” engellemek amacıyla elinden geleni yapacağını söyleyen Netanyahu, “İran nükleer silahlara doğru bir yol teslim alacak. İran’ın bu noktaya ulaşmasını engelleyecek kısıtlamaların birçoğu kaldırılacak” dedi. Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders’le Kudüs’te bir görüşme gerçekleştiren Netanyahu, “İran yüz milyarlarca dolar nakit elde edecek ve bu, onun bölgede ve dünyada saldırganlık ve terörün peşinden gitmeye devam etmesine izin verecek. Bu, tarihi ölçülerde kötü bir hata” ifadesini kullandı

Öte yandan, İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Tzipi Hotovely, Batılı devletleri "İran öncülüğündeki şer eksenine teslim olmakla" suçladı. Hovotely, "İsrail, bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini engellemek için her yolu deneyecek" dedi.

İsrail, nükleer faaliyetlerini tıbbi araştırmalar için sürdürdüğünü savunan İran'ın atom bombası üretmeye çalıştığını iddia ediyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler