YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran’a Konulan Ambargo Türk Piliç Üreticilerine Yarıyor

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı ambargo, Türk piliç eti üreticilerine...

İran’a Konulan Ambargo Türk Piliç Üreticilerine Yarıyor

ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin nükleer programı nedeniyle İran’a uyguladığı ambargo, Türk piliç eti üreticilerine yaradı.

Lades Piliç Genel Müdürü Bayram Ali Barbaros, AB ülkeleri ile ABD'nin İran'a ambargo uygulaması nedeniyle hammadde alımında sıkıntıya düşen İranlı üreticilerin tavuk etinde Türkiye’ye yöneldiğini bildirdi.

Barbaros, İran’a uygulanan ambargonun boyutunun genişlemesi sonucu İranlı firmaların hammadde alamadığı için üretim yapamadıklarını, ayrıca İran’daki hayvan sağlığı problemlerinin de yaşanmasıyla bu ülkede piliç eti fiyatlarının astronomik rakamlara çıktığını vurguladı. Barbaros, "Bu nedenle, bazı gazetelerin internet sayfalarında yer alan haberlere göre, bu ülkede, sosyal gerginliği artırdığı gerekçesiyle, TV’lerde bile tavuk etinin gösterildiği sahnelerin sansürlenmesi için çalışma başlatıldığı belirtiliyor" dedi.

Barbaros, İranlı firmaların, piliç eti talebinde bulunduklarını ifade ederek, bu talepte öncelikli nedenin tesislerinde dünyanın en kaliteli tavuğunun üretilmesi ve İslami usullere uygun kesim olduğunu ifade etti.

Tesislerinde sağlıklı, hijyenik ve İslami usullere uygun kesim yapıldığını belirten Barbaros, bu sayede başta Müslüman ülkeler olmak üzere birçok ülkeden talep aldıklarını kaydetti.

Barbaros, Lades Piliç olarak kalite sistem anlayışlarında "çiftlikten sofraya" prensibi ile hareket ettiklerini, kesimhane ve dağıtım süresince belirlenen kritik noktaların sürekli izlendiğini, özellikle sağlık ve hijyenin öncelikli hassas konuları olduğunu ifade etti.

Soğuk zincir sağlanmasında birinci aşama olan hava ile soğutma işlemi ile ürün kalitesi ve gıda güvenliğinin üst düzeye çıkarıldığını dile getiren Barbaros, işletmelerinde tavukların elle kesildiğini, Lades ürünlerinin "TSE Helal Kesim Sertifikası"na sahip olduğunu bildirdi.

Helal Gıda Sertifikasının, Lades Piliç gibi ihracat ağırlıklı üretim yapan firmalar için büyük önem taşıdığını belirten Barbaros, özellikle İran, Suudi Arabistan, Irak ve Malezya gibi pek çok Arap ve İslam ülkesinin ihraç ürünlerinde aradığı temel şartın İslami usullere uygun üretim olduğunu vurguladı.

Piliç üretiminde kendi kendine yetebilecek olan İran'ın, hammadde alamadığı için ve hayvan sağlığı problemleri nedeni ile tavuk etinde dış pazarlarda arayış içine girdiğini, bu çalışmaları sonucu helal gıda ve hijyen ile kaliteli üretimleri nedeniyle kendileriyle irtibat kurduklarını anlatan Barbaros, bu ülkenin yaklaşık 400 bin ton civarında tavuk eti talebinin olduğunu tahmin ettiklerini kaydetti.

Müslüman ülkeler için helal gıda sertifikalı ürünün öncelikli koşul olduğunu ifade eden Barbaros, dünyada Müslüman sayısı arttıkça bu sertifikanın öneminin daha çok ön plana çıktığını dile getirdi.

İran, kendi gibi Müslüman olan ülkelerden tavuk ithal ediyor. Özellikle Türk piliç firmalarından ithalat talebinde bulunan İran, Helal Gıda Sertifikası olan firmaları tercih ediyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler