TAHRAN (İHA) - İran'da boykot nedeniyle Danimarka ürünleri artık satılmazken, İran'ın devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin damadı ve Medeniyetler ve Kültürler Arası Diyalog Merkezi (EKO) Başkanı Dr. Burucerdi Tabatabai, medeniyetler ve kültürler arasındaki diyaloga zarar vermeye yönelik bu hareketin başarılı olamayacağını söyledi. İranlı karikatüristler ise, hakaret içerikli karikatürlerin sanattan çok uzak olduğunu belirtti.
Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasının ardından dünya çapında protestolar çığ gibi büyürken, İran'ın devrim lideri Ayetullah Humeyni'nin damadı ve EKO Başkanı Dr. Tabatabai, dünyada Müslüman, Hıristiyan, Yahudi, Zerdüşt, Hindu ve Budistler'in de temsil edildiği diyalog söylemlerinde barış yolunda adımlar atıldığını, ancak buna karşı çıkan grupların da ortaya çıktığını söyledi. Bu çevrelerin medeniyet ve kültürler arasındaki gerginlik, çatışma ve kavganın oluşmasını istediğini ileri süren Tabatabai, "Karikatürler önce Danimarka, ardından Norveç, Almanya, İtalya gibi birçok ülkede yayınlandı. Bu hareketlerin, medeniyetler ve kültürler arasındaki diyaloga zarar veremeye yönelik olduğunu düşünüyorum. Ama bu hedeflerine de ulaşacaklarını sanmıyorum" dedi.
İran'da yayınlanan İtibat-i Milli Gazetesi sanat sayfası editörü ve karikatüristi Hadi Haydari ise, kutsal değerlerin aşağılanmasının doğru olmadığını belirterek, "Karikatür, toplumdaki bazı uygulamaları da eleştiren bir sanat dalı. Ama bu eleştiri daha çok toplumun düzelmesi ve reformu sürecinde bir yol izlemeli. Hakaret içerikli bir karikatür, bir sanat değil, olsa olsa bir düşüncenin dışa yansıması olur. Karikatür, toplumu yönlendirmeli, kutsalları eleştirmemeli" şeklinde konuştu.
İtibat-i Milli Gazetesi yayın kurulu üyesi Dr. Feyyazi Zarei de, özgürlük adına her istenen yapılmaya kalkıldığında orman kanunlarının hakim olacağını söyledi.
Sorumluların İslam dünyasından özür dilemesi gerektiğini belirten Zarei, "Burada, Danimarkalı karikatüriste şu soruyu sormak istiyorum; bu hareketi kimin yararına sonuçlandı? Gerçekten, barış ve özgürlük için yapılan çalışmalara mı katkısı oldu, yoksa radikal eğilimlerin daha bir şiddetlenmesine mi yol açtı?" ifadelerini kullandı.
Özgürlüklerin bir sınırı olması gerektiğini belirten Şark Gazetesi editörü Cemal Rahmeti ise, Batı'da radikal ve sert görüntülerin ön plana çıkarılarak topluma gösterildiğini söyledi. Cemal Rahmeti, "Batı dünyası İslam'ı bilmeden ve tanımadan eleştiriyor. Bizim medya organları olarak İslam'ı doğru tanıtmanın görevimiz olduğunu bilmemiz gerekir. Batı dünyasında, yanlış anlama ve anlaşılma, özellikle, İslam'ın kötü gösterilmesiyle yapılıyor" dedi.
İranlı vatandaşlar ve esnaflar ise, yayınlanan karikatürlerin İslam dinine saldırı olduğunu, bu sebeple de Danimarka ürünlerini boykot ettiklerini ve Müslümanlar'ın kendi değerlerine sahip çıkmak adına bunu yapması gerektiğini belirtti.