TAHRAN (İHA) - İran'da kazalar ve doğal afetler nedeniyle yılda 50 bin kişi hayatını kaybediyor, 850 bin kişi de yaralanıyor.
İran Sağlık Bakanlığı Olayları ve Kazaları Önleme Dairesi Başkanı Ali Rıza Mufisi, gelecek hafta 52 ülkenin katılımıyla Tahran'da yapılacak 16. Uluslararası Toplum Güvenliği Konferansı öncesi bir basın toplantısı düzenleyerek İran'daki kazalar hakkında bilgi verdi. Mufisi, İran genelinde meydana gelen çeşitli kazalar ve doğal afetlerde yılda en az 50 bin kişinin öldüğünü, 850 bin kişinin de yaralandığını söyledi.
Mufisi, sadece trafik kazalarında yılda 28 bin kişinin hayatını kaybettiğini belirterek "600 bin kişi de yaralanıyor. Trafik kazaları 6 milyar dolarlık maddi hasara yol açıyor. Bu da gayrisafi milli gelirin yüzde 5'ine denk geliyor" dedi.
Kayıpların yüzde 20'sinin motosikletlerin karıştığı kazalar sonucu meydana geldiğini belirten Mufisi, ülkede 5 milyon 500 bin motosiklet olduğunu, bu sayının artarak otomobil sayısına ulaşmasının beklendiğini belirtti. Motosiklet üretiminde uluslar arası 35 standart olduğunu ancak İran'da bunun sadece 20'sine uyulduğunu ifade eden Mufisi, "Motosiklet kullanıcılarının başlık kullanmamaları, ölüm ve yaralanmaları artırıyor. Sadece trafik kazaları, İranlıların ömründen senede 1 milyon 200 bin yıl çalıyor"
dedi.
Kazaların önlenmesi veya en aza indirilmesi için bölgesel ve yerel bazda komisyonlar kurulduğunu anlatan Mufisi, kısa, orta ve uzun vadeli programlarla söz konusu felaketin önüne geçmeye çalıştıklarını bildirdi.
Mufisi, trafik kazalarında kurbanların yüzde 40'ının 25-15 yaş gurubundakiler ve yüzde 20 ila 30'unun da 15 yaşından küçük çocuklar olduğunu söyledi.
Kayıpları önleme ve aza indirmede alınan tedbirlerin yetersizliğinden yakınan Mufisi, trafik kazalarından sonra en çok can ve mal kaybına neden olan kazaları yangın, iş kazaları, boğulma olarak sıraladı. Mufisi, söz konusu kazalarda da yaklaşık 22 bin kişinin hayatını kaybettiğini, 250 bin kişinin de yaralandığını ifade etti.
Mufisi, Tahran'da 11-13 Haziran 2007 tarihlerinde 52 ülkenin katılımıyla yapılacak 16. Uluslararası Toplum Güvenliği Konferansı'nda, ulaşım güvenliği, ev ve iş yerlerinde kazaların önlenmesi, intihar ve şiddetin önlenmesi, çocuk ve yaşlıların güvenliği, sporda güvenlik, halka açık olan park ve eğlence alanlarında güvenlik, doğal felaketlerde alınması gereken tedbirler gibi konuların ele alınacağını belirtti. Mufisi, halkın ve uzmanların bilgisini artırarak daha güvenli bir toplum için böyle bir konferans
düzenlendiğini sözlerine ekledi.