İran'da seçim sonuçlarına hile karıştırıldığını öne süren reformcuların protesto yürüyüşleri sürerken, muhalefetin simgesi olan yeşil yerine, ölen muhaliflerin yasını tutmak üzere siyah giyilmeye başladı. Muhafazakar Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'dan desteğini çekmeyen dini lider Hamaney ise, bugün Tahran'da cuma namazına imamlık yapacak.
İran'ın başkenti Tahran'da muhalefetin onbinlerce kişiyle dört gündür düzenlediği protesto yürüyüşleri dün de yapıldı. Seçimi kaybeden reformcu aday Mir Hüseyin Musevi'nin taraftarları, önce camilerde toplanıp, TSİ 12.30'da İmam Meydanı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşte, hafta başındaki olaylar sırasında ölen 8 kişi anısına siyahlar giyildi.
Namaza katılın çağrısı
Seçimlerin yenilenmesini isteyen reformcuların din unsurunu giderek daha fazla kullanması üzerine, muhafakazarlar da harekete geçti. Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a desteğini sürdüren ülkenin bir numaralı otoritesi Ali Hamaney, bugün Tahran'da cuma namazına imamlık edecek. Devrim Muhafızlarına bağlı "İslam gönüllülerinden" oluşan Besic örgütü de namaza katılım için çağrı yaptı. Bugün bir yürüyüş daha planlayan göstericilerle güvenlik güçlerinin yine çatışmasından endişe ediliyor.
Adayların şikayetleri dinlendi
Gözaltı dalgası da sürüyor. Son olarak muhalif liderlerden İbrahim Yezidi, tedavi gördüğü hastanede gözaltına alındı. Eski cumhurbaşkanı Haşimi Rafsancani'nin ailesinin yurt dışına çıkmasına da yasak getirildi. İran Anayasayı Koruyucular Konseyi ise, seçimi kaybeden üç adayın şikayetlerini ilk kez dinleyerek geri adım attı.
Musevi de yas yürüyüşüne katıldı
İçişleri Bakanlığı yasağına rağmen düzenlenen yas mitingine, Musevi de bizzat katıldı. Yürüyüşte, "Şehit kardeşim, oyunu geri alacağım" yazılı pankartlar açıldı.
"Aşk yazdık, diktatör okudular" gibi sloganların yanısıra, dini sloganlar da duyuldu.
ABD temkinli
ABD, İran'ın yönelttiği, "içişlerimize karışıyorsunuz" iddiasını dün yalanladı. Buna karşın Beyaz Saray, ABD Başkanı Barack Obama'nın İranlıların "barışçı gösteri hakkını desteklemeye devam edeceğini" açıkladı. İran, olaylar yüzünden Batı'yı suçlamayı sürdürüyor.
Sahte belge tartışması
Türkiye gibi İran da fotokopi bir belgenin sahte olup olmadığını tartışıyor. İçişleri Bakanı Sadık Mahsuli'nin, dini lider Ali Hameney'e seçimlerden bir gün sonra yazdığı imzalı mektupta, "gerçek sonuçlar" açıklanıyor. Mektupta, Musevi'nin 19 milyon oy ile birinci, reformcu din adamı Mehdi Kerrubi'nin 13 milyon ile ikinci, Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın ise 5.6 milyon oyla üçüncü olduğu belirtiliyor. Musevi yanlıları için bu belge "hilenin kanıtı" ama uzmanların çoğuna göre mektup sahte. Mektubu, İçişleri Bakanlığı bilgi işlem sorumlusu Muhammed Asgari'nin sızdırdığı da iddia ediliyor. Asgari, önceki gün Tahran'da öldürüldü.