İran, ABD'nin Küba'da iş yapan yabancılara dava açılmasını sağlayacak Helms-Burton Yasası'nı yürürlüğe koymasını "insanlık dışı yaptırımlar" olarak niteledi.
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abbas Musevi, Washington yönetiminin Küba’da iş yapan yabancılara ABD'de dava açılmasını sağlayacak Helms-Burton Yasası’nı yürürlüğe koyması hakkında yazılı açıklama yaptı.
Birleşmiş Milletlerin (BM) Küba'ya ekonomik ambargolara karşı olduğuna dikkati çeken Musevi, "BM üyelerinin ezici çoğunluğu Küba'ya yönelik ekonomik ambargolara karşı olmasına rağmen Washington, insanlık dışı yaptırımlar uygulamak ve taahhütlerini sürekli ihlal etmek konusunda sınır tanımıyor." ifadesini kullandı.
İran'ın ABD'nin Küba'ya karşı "düşmanca" kararlarını şiddetle kınadığını belirten Musevi, "Washington bu girişimle gayrimeşru her türlü aracı bağımsız ülkelere baskı için kullanacağını bir kez daha ortaya koymuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Musevi, uluslararası toplumu da ABD'nin uluslararası hukuk ihlallerine karşı etkili önlemler almaya çağırdı.
- Helms-Burton Yasası
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen ay, Küba'da 1959'da yapılan devrimin ardından ülkedeki Amerikalıların elinden alınan mal varlıklarını işleten yabancı firmaların dava edilmesinin önündeki yasağın 2 Mayıs'tan itibaren kaldırılacağını açıklamıştı.
Yasağın kaldırılmasıyla Küba'da o dönemde ABD'lilerin elindeki mal varlıklarını alıp işleten çoğu Avrupalı çok sayıda yabancı firmaya karşı onlarca dava açılabileceği ve milyarlarca dolarlık tazminatların gündeme gelebileceği öngörülüyor.
ABD Kongresi'nde 1996'da kabul edilen Helms-Burton Yasası, Amerikalılara Fidel Castro'nun yönetimi devralmasının ardından el konularak millileştirilen ve çoğu Avrupalı şirketler tarafından işletilen işletmeler için dava açabilmelerine olanak sağlıyordu. Ancak dönemin ABD Başkanı Bill Clinton'dan bu yana başkanlar Küba ile gelecekte varılabilecek olası uzlaşmaya engel teşkil edeceği gerekçesiyle bu kanunu uygulamaya koymuyordu.
AB de aynı yıl, Avrupalı firmalara Küba ile ilgili ABD cezalarını uygulayan herhangi bir mahkeme kararını tanımamak üzere Engelleme Yasası'nı kabul etmişti.