HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İran’dan kaçmak için 20 saat yürüdü

İran’da recm cezasına çarptırılan Sakine’nin avukatı Muhammed Mustafa, Türkiye’ye sığındıktan sonra Milliyet’e konuştu. İşte hayatını insan hakları davalarına adayan genç avukatın hikâyesi

Dokuz yıldır avukatlık yapan Muhammed Mustafa, 10 kadını recmden kurtardı.

İran’da Sakine Aştiyani isimli kadın için zina yapıtğı suçlamasıyla recm cezası çıktığında tüm dünya ayağa kalktı. Dünya kamuoyunun Sakine için ayaklanmasının ardından İran da, geri adım atarak recmden vazgeçmek zorunda kaldı. Bu kampanyanın arkasındaki isim ise, Sakine’nin avukatı Muhammed Mustafa oldu. Sakine’ye yardım etmesinin bedelini ülkesinden kaçmak zorunda kalarak ödeyen 37 yaşındaki Mustafa hikayesini Milleyet’e anlattı.

Dokuz yıldır avukatlık yapan Muhammed Mustafa, iktidarın tepkisini ilk kez geçen yıl tüm ülkede yapılan protesto gösterileri sırasında çekti. Protestolarda tutuklananlardan 140’ının serbest bırakılmasını sağladı, idamla yargılanan 40 çocuktan da 18’ini kurtardı. Bu nedenle 10 gün gözaltında tutuldu ve yurtdışı yasağı kondu. Kariyeri boyunca 13 kadının recm davasını alan ve bunlardan 10’unu kurtardı.

Sınıra kadar 20 saat yürüdü

Zina yaptığı gerekçesiyle 99 kırbaç cezası alan, beş yıldır hapiste yatan 43 yaşındaki iki çocuk annesinin durumunu tüm dünyaya anlatan Mustafa, bir anda yönetimin hedef tahtası haline geldi. Savcılık yaklaşık 10 gün önce Mustafa’yı ifade vermeye çağırdı. İfadesini verdikten sonra ofisine dönen Mustafa, polisin kendisini sorduğunu öğrendi. Hemen ardından da eşinin tutuklandığı haberi geldi. Mustafa, bunun üzerine ülkeden kaçmaya karar verdi.

Mustafa, 20 saat yürüyerek 29 Temmuz’da Van’a geldi. Ülkeye yasadışı girdiği ortaya çıkınca üç gün Van Havalimanı’nda alıkonan Mustafa daha sonra İstanbul’a getirildi. Üç gündür Kumkapı Yabancılar Şube Misafirhanesi’nde tutulan Mustafa bu andan itibaren ABD, Almanya, Fransa, Kanada ve Norveç büyükelçiliklerinden büyük ilgi gördü. Mustafa, “Norveç yetkilileri sürekli burada. Yardım teklif ediyorlar. Ben de gitmek istiyorum. Pasaportum ve Schengen vizem var. Türkler mülteci olarak başvurmamda ısrarcı oldular” dedi. Mustafa, Ankara’ya yollanan dosyayla ilgili kimsenin kendisine bilgi vermediğini de ekledi.

‘Türkiye eşimi kurtarsın’

Türk polisinin kendisine iyi davrandığını söyleyen avukat, yapması gereken işler olduğunu söyledi. Mustafa, dışarıda kalmayı tercih ettiğini, en azından internet erişimine mutlaka ihtiyacı olduğunu ifade etti. Avukat adına çevirmenlik yapan arkadaşı da Mustafa’nın İran’da 12 gündür tutuklu bulunan karısından söz açıldığında hüngür hüngür ağladığını anlattı. Mustafa’nın sık sık sessizliğe büründüğünü, dalıp gittiğini söyledi.
Mustafa’nın bundan sonraki hayatının nasıl olacağı meçhul. Norveç’e gitme ihtimali yüksek, eşiyle ve 7 yaşındaki kızıyla bir daha ne zaman görüşebileceğini ise bilmiyor. Ancak “Türkiye’den rica ediyorum, işlemleri hızlandırıp beni kurtarsınlar. Avrupa’ya gitmeme müsade etsinler. Benim için en önemlisi eşim. Rica ediyorum Türkiye İran’la konuşup onun serbest bırakılmasını sağlasın” dedi. Mustafa kariyerinden pişman olmadığını, hayatının geri kalanını da insan hakları için çalışmak istediğini söyledi.

The Times: Türkiye seçim yapmak zorunda

İngiliz The Times gazetesi, dün başyazısını Muhammed Mustafa’ya ayırdı. Gazete ,“Osmanlı hakemi” başlıklı yazısında şu ifadeleri kullandı: “Türkiye, ya Avrupa Birliği’nin sorumlu davranan gelecekteki bir üyesi ya da Ortadoğu’nun sistemden dışlanmış devletlerinin önde gelen dostlarından biri olacak. İkisi birden olamaz. Eğer Türkiye’nin bölgesel hevesleri Avrupa ile uyumluysa, Erdoğan hükümetinin yapması gereken sadece Mustafa’nın sığınmasını sağlamak değil, ayrıca İran üzerindeki hatırı sayılır nüfuzunu hem avukatın eşinin hem de ölüm cezasına çarptırılan Sakine Aştiyani’nin serbest bırakılması için kullanmak.”

En Çok Aranan Haberler