HABER

İran'ın gündemi Filistin ve Irak

İSTANBUL (İHA) - İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) 31. Dışişleri Bakanları Toplantısı, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleştiriliyor. Açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in yaptığı toplantıda, daha sonra söz alan İran Dışişleri Bakanı Kemal Harrazi, İslam'ın bütün dünyada yaşayan Müslümanlar için büyük bir ilham kaynağı olduğunu söyledi. Tüm Müslümanların hayatını İslam'ın aydınlattığını belirten Harrazi, "İKÖ, tüm dünyada bulunan Müslüman ülkeleri temsil eden tek uluslararası kuruluştur. Müslüman ülkelere hem kendi aralarında işbirliği yapmak, hem de diğer ülkelerle yapacakları işbirliği için barış ve istikrara katkıda bulunma imkanını vermiştir. Müslümanları etkileyen tüm sorunlarla ilgilenen İKÖ son derece başarılı olmuştur" diye konuştu.

Toplantının ana maddelerine değinen Harrazi, "Gündemimizin başında Filistin ve Irak'taki durum geliyor" dedi. Harrazi, "İKÖ, Müslümanları yeni küresel ortamda birleştirmeyi hedeflemektedir. Müslüman ülkelerin ne kadar büyük bir potansiyeli olduğunu hepimiz biliyoruz. Müslüman ülkeler tüm dünyadaki küresel gelişmeye katkıda bulunabilirler. Bu katkı gelecekteki kuşakları da yakından etkileyecektir. Uluslararası düzeydeki işbirliğinin ötesinde siyasi, ekonomik, sosyo ve kültürel alanlarda İKÖ ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirmek için çaba gösteriyoruz" diye konuştu.

"TÜRKİYE LİDERLİK GÖREVİNİ SON DERECE ÖNEMLİ BİR DÖNEMDE ÜSTLENECEKTİR" Türkiye'nin, başkanlığı devralacağını ifade eden Harrazzi, "Türkiye, İKÖ'de liderlik görevini son derece önemli bir dönemde üstlenecektir. Türkiye'nin ne kadar büyük bir ülke olduğunu hepimiz gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin başkanlığında İKÖ, hedeflerine yaklaşma imkanını bulacaktır" ifadelerini kullandı.

Daha sonra, İKÖ Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz konuştu. Sözlerine, "Bismillahirrahmanırrahim" diyerek başlayan Belkeziz, "İslam ümmeti bir araya gelmiş bulunmaktadır. Eskiden burası İslamiyet'in yüceliğinin merkeziydi. Siyasi ve uygarlık parıltısının bir kaynağıydı. Bugün içinde bulunduğumuz durum, eskiyle bugün arasında ne kadar büyük bir fark olduğunu ortaya koymaktadır. Dün ne kadar güçlü isek, bugün ayrılık içinde bulunuyoruz. Zayıf bir durumdayız. Biz bunu hayretle izlemekteyiz. Bu bizi iki duruma sürüklemektedir. Haklarımız çiğnenmiştir" dedi.
Belkeziz, İslam dünyasının bugün içinde bulunduğu durum ve acil olan sorunların çözümünde kapalı kapılar bulunmasının, olumsuz sonuçlara meydan verdiğini söyledi. İslam ülkelerine yönelik, korkunç ve kınamayı hak eden bazı işlemlere girildiğini belirten Belkeziz, "Bunun meydana getirdiği eylemler sonucunda İslam ümmetinin laik olmadığı suçlamalar meydana gelmiştir. İslam dünyası bir yol ayırımındadır. İslam dünyası sadece kendini savunma durumunda kalmamalıdır. Çağın ve tarihin dışına çıkamaz. Yeni uygarlıklardan geri kalmaması gerekir. Bu şüphesiz bir çalıştırma gerekir. Tereddüde hiç gerek kalmaması lazım. İslam dünyası arasındaki boşluk gün gün daha da genişlemektedir" diye konuştu.

"BİLİMDEN GERİ KALMAMALIYIZ" İKÖ Genel Sekreteri Abdülvahid Belkeziz, şunları söyledi:

"Bugün meydana gelen ve içinde bulunduğumuz bilimden geri kalmamalıyız. Siyasi, ekonomik ve bilimsel düzeyde, uygarlık düzeyinde bugünkü dünyadaki durumumuza göz atınca, teknolojik gelişmelerden de geri kalamayız. Uluslararası düzeyde olumlu yöne doğru hareket etmemiz gerekiyor. Bize dayatmacı olarak sunulan bazı reformları almamalıyız. Belli bir uygarlığımız var ve kendi düzenlerimizi ona göre kurmalıyız. Barışçıl bir yönde gitmeliyiz. Adil, eşit ve kültürel düzeylerde bir açılım gerçekleştirmeliyiz. Uluslararası düzeyde de barış ortamına katkıda bulunmalıyız. Dayatmacı reformlara karşı konulmalı."
Belkeziz, ülkeler arasındaki ilişkilerin sadece sempati duygularına dayandırıldığını söyledi. Dünyada globalleşme hareketi içinde kişisel girişimlerin, hiçbir olumlu sonuç getirmediğini ifade eden Belkeziz, "Örgütümüz bu dengesizliği ortadan kaldırmak için ulusal ve birleştirici olmalıdır. Ekonomik ve siyasi bir İslami topluluk meydana getirmeliyiz. Dünyada İslami konulara karşı çok güçlü bir saldırı mevcuttur. Bir çok İslam ülkesi, düşüncelerini açıkça dile getirmekten aciz kalmaktadır. İslam dünyası, 21. yüzyıl için bir eylem planı hazırlamalı. Müslümanlar, batı uygarlığının gelişmesine bilimsel alanda çok katkı sağlamıştır" ifadelerini kullandı.

Açıklamalarında, kadının dünyadaki önemine de değinen Belkeziz, Müslüman toplumun büyük bölümünü oluşturan kadınların, gelecek kuşakların oluşturulmasında önemli rol oynadığını söyledi. Belkeziz, "İKÖ'de kadın, çocuk ve aile sorularına da önem verilmiştir. Kadın haklarına daha çok önem verilmeli" dedi.

"IRAK HALKINA EGEMENLİĞİNİN İADE EDİLMESİ YÖNÜNDE TALEPLERİMİZİ DİLE GETİRDİK" Belkeziz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Biz Irak halkının içinde bulunduğu sıkıntının giderilmesi ve Irak halkına egemenliğinin iade edilmesi yönünde taleplerimizi dile getirdik. Iraklıların kendi arzu ettikleri yönetimi seçmeleri, bağımsız yaşantılarını devam ettirmeleri, bu çalışmalarımız sırasında da ele alınacak. Iraklıların Iraklılar tarafından yönetilmesi, Irak'ta onarımın başlatılması ve sıkıntıların aşılmasına yardımcı olmamız gerekmektedir. Filistin'de üzüntülü olaylar devam etmektedir. Karşı tarafın saldırgan tutumunu devam ettirmesi ve devlet terörü çerçevesinde düşmancıl saldırılarını devam ettirmesinden dolayı üzüntü duymaktayız. Bölgede barışa ulaşılması için benzeri durumlardan vazgeçilmesi gerekmektedir. İsrail'in bu tutumundan vazgeçmesi için uluslararası barışsever çevrelerin harekete geçmesi gerekmektedir. Suriye ve Lübnan'a karşı yöneltilen uyarı çağrılarını reddediyoruz. Toplantıya katılan üye ülkeler olarak Suriye ile dayanışma içinde olduğumuzu ifade ediyoruz. İran'la ilgili yapılan olumsuz yayınlardan dolayı da üzüntü duyuyoruz. Barışçıl yollarla atom enerjisi üzerinde çalışma yapan kuruluşların çalışmalarına devam etmesini engelleyen hukuksal engel bulunmamaktadır."

Belkeziz, Kıbrıs konusuna da değinerek, "Adadaki izolasyona son verilmesi hususunda ülkelerin girişimde bulunması gerekmektedir. Başta ABD olmak üzere çeşitli alanlarda Türk tarafına uzanacak yardım elinin bir an önce başlatılmasında yarar bulunmaktadır. BM kararını onaylayan KKTC'ye yardım eli uzatılmalı" ifadelerini kullandı.

Belkeziz son olarak, şunları söyledi:

"Terörle mücadele alanında ülkeler arasında işbirliği zorunludur. Tek taraflı afetin üstesinden gelinemez. Örgüt olarak biz bunda da sıkı işbirliği halinde olacağız. Amacımız İslamiyet hakkındaki haksız ithamların bertaraf edilmesi ve İslam'ın gerçek yüzünün aktarılmasıdır. İnsan hakları alanında örgütümüz üye ülkelerle birlikte gerekli çalışmaları yapmaktadır" dedi.

En Çok Aranan Haberler