HABER

Irkçı lider krizi

İslam karşıtı ve göçmen düşmanı ırkçı lider Wilders'in, ocakta Hollanda Parlamento heyeti ile Ankara'ya gelmek istemesi iki ülke arasında krize yol açtı.

Ankara, 'Gelmesin' diye uyardı ve 'Gelirse görüşecek tek kişi bulamaz' diye rest çekti

Hollanda'da İslam karşıtlığıyla ün yapan ırkçı lider Geert Wilders'ın Türkiye'yi ziyaret kararı Ankara ile Lahey arasında diplomatik krize neden oldu. Ocak ayında Türkiye'ye gelmesi planlanan Hollanda Parlamento Heyeti'ne katılma kararı alan Wilders, Ankara'nın sessizce ilettiği tüm uyarılara rağmen geziye katılma konusunda inat edince Türkiye rest çekti. Ankara'dan Hollanda'ya, 'Heyetinizde bu kişi olduğu sürece ne Dışişleri Bakanımız, ne AB Başmüzakerecimiz ne de milletvekillerimiz sizinle görüşmeyecek. Ankara'da görüşecek tek yetkili bulamayacaksınız' uyarısı gitti.

ANKARA'NIN RESTİ

Ocak ayının ilk yarısında Hollanda Parlamentosu'ndaki partilerden 10 parlamenterin Türkiye'ye ziyarette bulunması planlandı. Heyetin TBMM Başkanı, Dışişleri Bakanı, AB Başmüzakerecisi, milletvekilleri, siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle görüşmesi için hazırlıklar başlatıldı. Ancak aşırı sağ Özgürlük Partisi'nin Genel Başkanı Wilders'ın da kendisini heyet listesine aldırması üzerine kriz çıktı.
Türk Dışişleri Bakanlığı 'provokasyon' kokan bu karar üzerine diplomatik girişim başlattı. Hollanda ile sessiz yürütülen temaslarda Wilders'ın ziyaretinin Türk kamuoyunda büyük rahatsızlık yaratacağı ve iki ülke ilişkilerine olumsuz etki yapabileceği vurgulanarak kendisinin heyet dışı bırakılması istendi.
Ankara'nın hassasiyeti kendisine iletilmesine rağmen Wilders kısa süre önce yaptığı açıklamada heyete katılma konusunda ısrarlı olduğunu duyurdu. Bu gelişme üzerine Türkiye, Hollanda makamlarına sert bir uyarıda bulunarak, 'Eğer bu kişi içinde yer alırsa heyetiniz Ankara'da görüşecek tek yetkili bulamayacak. Ne hükümette ne de Meclis'te açık tek kapı bulamayacaksınız' mesajı verdi. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve AB Başmüzakerecisi Egemen Bağış'ın heyetle yapacağı görüşmeler Wilders'ın geziye katılması durumunda iptal edilecek.

YA TÜRKİYE'DE KONUŞURSA

Ankara'nın bu resti sonrasında son sözü Hollanda söyleyecek. Wilders'ın heyet dışı kalmasını sağlayamazlarsa ya geziyi iptal edecekler ya da hiçbir Türk yetkili ile görüşmemeyi kabul ederek Ankara'ya gelecekler. Ancak bu durumda da Wilders'ın Türkiye'de hem İslam hem de Türkiye'nin AB üyeliğine karşı provokatif açıklamalar yapmasından endişe ediliyor.
Wilders ülkesindeki göçmenlere karşı takındığı olumsuz tutum ve İslam'ı hedef alan provokatif açıklamalarıyla öne çıkan bir siyasetçi. Konuşmalarında Hollanda kültürünün İslam kültüründen daha iyi olduğunu ve ülkesinin Müslümanlardan temizlenmesi gerektiğini dile getiriyor.

Geçen yıl çektiği 'Fitne' isimli film İslam dünyasında büyük tepki topladı. İslam'ı Naziliğe, Kuran'ı da Hitler'in 'Kavgam' kitabına benzeten film her yerde yasaklandığı için sadece internette yayınlanabildi.

İNGİLTERE KAPI DIŞARI ETTİ

Müslümanlara karşı nefret ve ayrımcılığı besleyen açıklamaları nedeniyle Wilders'in İngiltere'ye girişi 2009 başında yasaklandı. Şubat ayında Londra'da İngiliz polisi tarafından 'kamu güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle' sınırdışı edilen Wilders İngiltere aleyhine açtığı davayı kazandı. 16 Ekim'de İngiltere'ye giden Wilderes olağanüstü koruma önlemleri arasında yaptığı konuşmada İslam karşıtlığını yineledi.

GELİŞİ TEKNİK OLARAK ENGELLENEMEZ

Türkiye Hollanda'ya vize uygulamadığı için Wilders'ın gelişini teknik olarak engellemek mümkün değil. Hollanda hükümeti Wilders'ın görüşlerine ve filme karşı olmasına rağmen İngiltere ile yaşanan krizde Wilders'ın seyahat etme özgürlüğünü savunmuştu. Provokatif söylemi nedeniyle 24 saat korunan Wilders zırhlı araba kullanıyor. Gelmekte ısrar etmesi halinde Türkiye'nin de can güvenliğini sağlayabilmek için olağanüstü güvenlik önlemi alması gerekecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler