Tartışma, öyküleme, betimleme gibi çeşitli anlatım türleri bulunur. Romanlarda, öykülerde ya da dramatik eserlerde yazarın karakterlerini güçlendirmek ve derinlikli hale getirmek için ya da olay olabilecek en etkili biçimde aktarabilmek için başvurduğu bazı yöntemler vardır. Bir durum, bir olay, bir duygu ya da bir düşünce aktarılırken amaca uygun yöntemler ve teknikler seçmek son derece önemlidir.
Genel olarak bir konuyu ya da durumu anlatırken çok sık başvurulan bir yöntem olan İrsal-i mesel kısa adı ile örnek vermektir. Kelime anlamı olarak ilginç ya da çarpıcı anlamına gelir. Türk dilinde bir örnekle açıklamak ya da bir şey anlatırken örnek vermek İrsal-i mesel yapıldığının işaretidir. Bir kavram, bir durum bu sayede çok daha iyi anlatılmış olur.
Bir konuyu daha anlaşılır, daha açık, daha net bir biçimde ifade edebilmek için İrsal-i mesel tekniğine başvurulabilir. Farklı örnekleri ve kullanım biçimleri bulunan İrsal-i mesel masalları, öyküleri, atasözlerini açıklamak için de kullanılmaktadır. Anlatıma güç kazandırır ve ifadeyi daha net hale getirir. Herhangi bir fikir, düşünce ya da duygu somutlaştırma amacı ile İrsal-i mesel ile açıklanabilir. Hem mantık alanında hem de edebi metinlerde İrsal-i mesel kullanılır.
İrsal-i mesel tekniğinde ortaya konmuş olan söz, doğruluğu herkes tarafından kabul görebilecek bir söz olur. Örnek olarak hayatın sonlu oluşu gösterilebilir. Türk Dil Kurumu resmi internet sayfasında ve yayınladığı Türkçe Sözlüklerde irsali kelimesini gönderme olarak tanımlamıştır.
Söze güç katmak için kullanılır ve bir dizede ya da bir beyitte atasözü benzeri bir özlü söz kullanma sanatıdır. Şiirde de kullanılan İrsal-i mesel tekniği şiirde pekiştirme yapmak amacı ile kullanılır. Bu sayede şiirde anlatılmak isteneni daha anlaşılır kılmak mümkün olabilir.
İrsal-i mesel kullanımına çeşitli örnekler verilebilir. Bu örneklerden bazıları şu şekildedir:
Örnek açıklamalar: