Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) bünyesinde faaliyet gösteren iş ve meslek danışmanları, iş arayanların umudu oldu.
Türkiye’nin 81 ilinde olduğu gibi Kahramanmaraş'ta da geçen yıl göreve başlayan iş koçları, 10 bin 48 kişiye bireysel danışmalık yaptı.
İşsizlere danışmanlık yaparak onların profilini çıkaran danışmanlar, işsizleri mesleğe yönlendirme, yeni bir meslek alanı seçme, işe girmek için bir plan oluşturma gibi konularda yol gösteriyor.
Öncelikle İŞKUR Kahramanmaraş şubesine gelen işsizler, duvarda asılı açık iş ilanlarını inceliyor. Ardından iş ve meslek danışmalarıyla çay içip sohbet eden vatandaşlar, mesleki ve kişisel bilgilerini iş koçlarıyla paylaşıyor. Danışmanlar ise işsizleri dinleyerek, mesleki ve kişisel sorunlarını fark etmeleri ve iş ortamına daha iyi uyum sağlamalarının yollarını arıyor.
"İŞÇİ-İŞVEREN ARASINDA KÖPRÜ OLDUK"
İŞKUR Kahramanmaraş İl Müdürü Ali Yüce, iş ve meslek danışmanlarının işsizle işvereni bir araya getirerek, işçi-işveren arasında köprü vazifesi gördüğünü söyledi.
Kentte 47 iş ve meslek danışmanının görev yaptığını belirten Yüce, “Danışmanlar vatandaşla karşılıklı konuşarak kişinin hangi işe yatkın olduğunu tespit ediyor. Hem işsizin hem de işverenin meslek danışmanı var. Bunların bir kısmı sahada çalışarak iş yerlerini ziyaret ediyor. İşletmelere anket yaparak gelecekte ne tür elemanlara ihtiyaç duyacağını tespit ediyor. Geçen yıl bin 235 iş yerinde 12 sorudan oluşan iş gücü piyasası analizi ankete yaptık. Yapılan bu anketlerle gelecekte işverenlerin hangi tür elemanlara ihtiyaç duyacağı ve bu elamanların kurslarla yetiştirilmesini sağlıyoruz.” şeklinde bilgi verdi.
İş arayanların büyük beklenti içerinde olduğunu aktaran Yüce, uygun işe uygun eleman yerleştirmek gerektiğini kaydetti. Aksi durumlarda insanların huzursuz olduğunu, bu durumun da üretimin düşmesine, ham madde tüketiminin artmasına ve iş kazalarına davetiye çıkardığını anlatan Yüce, “Kentte kayıtlı işçi çalıştıran 3 bin 116 iş yeri var. Bunların yaklaşık 270 tanesi 250 ve üzerinde, bin 260 tanesi 10-49 arasında, bin 400 tanesi 1-9 arasında işçi çalıştıran işletmeler. Bir kısım görevlilerimiz bu işletmeleri gezerek raporlar tutuyor, geleceğe yönelik planlamalar yapıyor.” diye konuştu.
10 BİN KİŞİYE BİREYSEL DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİLDİ
Son bir yılda içerisinde 10 bin 48 kişiye bireysel danışmalık hizmeti verdiklerini de ifade eden Yüce şöyle devam etti: “Bunlardan 9 bin 687 kişi uygun işlere yerleştirildi. İlimizde 32 bin 343 kayıtlı işsiz bulunuyor. Ama her kayıtlı işsiz işsiz değil. Aslında bize başvuran insanların birçoğu çeşitli işlerde çalışıyor. Ama daha iyi koşullarda çalışmak için bize kayıt yaptırıyorlar. Gerçek işsiz sayımız yaklaşık 3 bin civarında.”
İş ve meslek danışmanı Sevil Bingöl ise insanlara iş seçiminde yardımcı olduklarını belirtti. Acil iş ihtiyacı olan kişilerin yanlış tercihler yaptığını anlatan Bingöl, “Öncelikle insanları tanımaya çalışıyoruz. Kaç yaşında olduğu, medeni durumu ve daha önce hangi işlerde çalıştığı hakkında kısa bir analiz yaparak, kişiyi açık iş ilanlarına yönlendiriyoruz.” şeklinde konmuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz