Ordulu 80 kişi, Avrupa ve Ortadoğu'nun en büyükleri arasında yer aldığı açıklanan İş Bankası'nın ortağı çıktı.
1927'de Atatürk'ün de imzasının bulunduğu Bakanlar Kurulu Kararı ile İş Bankası'na devredilen Osmanlı İtibari Milli Bankası'nda, her biri 10 Osmanlı lirası değerinde 7 adet hisse senedi bulunan İmam Kürt Ali Zade Salih'in torunları, İş Bankası'ndan hisselerini almak için harekete geçti.
Her şey 2001 yılında Atatürk'ün yaveri Topal Osman'ın silah arkadaşı İmam Kürt Ali Zade Salih'in kızı Gülsüm Gözükan’ın vefat etmesiyle başladı. Aynı zamanda 1928 yılında vefat eden babası İmam Kürt Ali Zade Salih'in mirasçısı olan Gülsüm Gözükan’ın geride kalan eşyaları arasında 1927'de İş Bankası'na devredilen Osmanlı İtibari Milli Bankası'na ait her biri 10 Osmanlı lirası değerinde 7 adet hisse senedi bulundu. Bu hisse senetlerinin peşine düşen oğlu Gürkan Gözükan, dedesinden kalan hisse senetlerinin İş Bankası hisse senetlerine dönüştüğünü, yenileri ile değiştirilmesi halinde piyasada işlerlik kazanacağını öğrenince, 2008 yılında İstanbul 7. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne dava açtı. Dava sırasında İş Bankası, hisse senetlerinin banka kayıtlarında yer aldığını ancak piyasa değerinin 2 bin lira olduğunu mahkemeye bildirdi. Gürkan Gözükan’da hisse senetlerinin bugünkü piyasa değerinin 1.5 milyar lira olduğunu savunarak Sermaye Piyasa Kurulu’na (SPK) başvurdu.
VARİSLER 80 KİŞİ
Bu mahkeme aşamasında İmam Kürt Ali Zade Salih'in varisleri olan toplam 80 kişiye ulaştı. Türkiye’nin dört bir yanına dağılmış varisler, mahkemeye başvurarak dedeleri İmam Kürt Ali Zade Salih'ten kalan hisse senetlerinin piyasa değerinin belirlenmesi ve kendilerine ödenmesini istediler. Varislerin çokluğu sebebiyle mahkeme sürecinin zaman alacağı ortaya çıkınca varisler Ordu 2. Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak, tüm mahkeme aşamalarında 80 kişiyi temsilen Gürkan Gözükan’ın temsilci olarak atanmasını istediler. Mahkeme, 80 varisin Gürkan Gözükan’ın tarafından temsil edilmesini kabul etti.
“OSMANLI’NIN SENEDİ 2 BİN LİRA MI?”
İmam Kürt Ali Zade Salih’in torunu olan ve 80 varisi temsil eden Gürkan Gözükan, yaklaşık 5 yıldır süren hukuk mücadelelerini sonuna kadar sürdüreceklerini söyledi. Varisler olarak sadece hisse senetlerinin gerçek piyasa değerinden işlem görmesini istediklerini dile getiren Gözükan, düşüncelerini şöyle ifade etti: “2001 yılında büyük annemiz vefat edince eşyaları arasında dedemizin Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndaki hisse senetlerini bulduk ve bunların bugünkü İş Bankası hisse senetleriyle yenilenebileceğini öğrendik. Ancak banka, pay defteri kayıtlarında 328251-328257 numaralı olarak tescillenmiş olan hisse senetlerinin gerçek değerinin 2 bin lira olduğunu iddia ediyor. 322 yıl dünyayı yönetmiş Osmanlı’nın senedi 2 bin lira olur mu? Başlattığımız hukuk mücadelesini sürdürüyoruz. Şu anda varisler olarak belirlenmiş 80 kişinin temsilcisi olarak atandım. Tüm mahkeme aşamalarını kararlı bir şekilde sürdürüyoruz”
İŞ BANKASI NASIL KURULDU?
Atatürk'ün serbest piyasa koşullarında işlem yapacak milli bir banka kurulması için o dönemdeki İktisat Bakanı Celal Bayar'a talimat vermesi ile İş Bankası'nın temelleri atıldı. Bankanın sermaye yapısının güçlendirilmesi için 1800'lü yılların sonunda kurulan Osmanlı İtibari Milli Bankası'ndaki hisse senetlerinin de İş Bankası'na devredilmesine karar verildi. Atatürk'ün de imzasının bulunduğu 25 Mayıs 1927 yılındaki Bakanlar Kurulu Kararıyla yüzde 50'si ödenmiş olan 4 milyon Osmanlı Lirası’na tekabül eden Osmanlı İtibari Milli Bankası hisse senetlerinin İş Bankası'na devri ile bankanın 2 milyon Türk Lirası olan sermayesi 4 milyon Türk Lirası'na çıktı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz