HABER

İş dünyası seçim süreci ve sonrasına odaklandı

İstanbul (AA)- Genel seçim tarihinin tespitinin, ekonomik ve siyasi belirsizliğin ortadan kaldırılması açısından önemini vurgulayan iş dünyası, şimdi de seçime kadar geçecek süre ve seçim sonrası döneme odaklandı.

Ekonomideki durgunluğun seçim döneminde de devam edeceğini öngören iş dünyası, hükümetin kurulması ve cumhurbaşkanlığı seçiminin yapılmasının ardından ekonominin tekrar normal rayına oturacağını düşünüyor.

Seçim sonucunun beklenmesi dolayısıyla tüketim harcamaları ve özellikle kamu kesiminde alt yapı yatırımlarının düştüğü ifade edilirken, seçime kadar geçecek dönemde bazı sektörlerdeki satışlarda azalma olması bekleniyor. Bazı sektörlerde hareketlilik yaşanması beklenirken, bazı sektörlerde ise "bekle-gör" dönemine girildiği belirtiliyor.Alınan bilgiye göre, otomotiv satışlarında seçimin yapılacağı Temmuz ayında bir miktar düşüş beklenirken, ulaşım ve "az da olsa" reklamcılık sektörlerinde hareketlilik yaşanması bekleniyor. Gayrimenkul sektörü ise bekle-gör dönemi yaşıyor.

Türkiye seçim sürecindeyken ihracatın "unutulduğu" görüşü öne çıkarken, yabancı yatırımlar açısından ise trend devam edecek. Seçim sürecinde vatandaşların yatırım tercihlerinde ise bir değişiklik beklenmiyor.

Anadolu Grubu İcra Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan, bir süredir ekonomide durgunluk yaşandığını ifade ederek, "Durgunluk, bu dönemde biraz arttı.

Dolayısıyla seçime yaklaşırken bu hassasiyetin devam edeceğini düşünüyorum" dedi

Özilhan, ekonominin Eylül ayından sonra tekrar normal rayına gireceğini düşündüğünü aktardı.

Denizbank Finansal Hizmetler Grubu Başkanı Hakan Ateş de siyasi alandaki birkaç aylık çalkantının Türk ekonomisini etkileyeceğini düşünmediğini dile getiren Ateş, "Bunun ötesinde Türkiye'de belli bir yol haritası var. Bundan sonra kim gelirse gelsin, ister koalisyon isterse tek parti hükümeti çok fazla farklılık olacağını düşünmüyoruz" görüşünü aktardı.

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş da seçim süreciyle ilgili olarak İç piyasa satışların 2007'de seçim yapılacağı bilindiğinden geçen yıl yapılan planlamalarda bir durağanlık yaşanacağının öngörüldüğünü, ancak şu zamana kadar bu öngörüden daha negatif bir etki yaşandığını ifade etti.

Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Başkanı Bekir Cumurcu da Türkiye'de bir süredir yaşanan siyasi gelişmelerin mutlaka bir maliyeti olacağını, ancak piyasalarda bugüne kadar yaşanan gelişmelerin fiyatlanmadığı yönünde fikirlerin bulunduğunu söyledi.

Otomotiv Yetkili Satıcılar Derneği (OYDER) Genel Koordinatörü Müfit Ataseven de istikrar ortamı oluşması halinde kişilerin daha rahat satın alma kararı alabileceğini vurguladı.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) Genel Sekreteri Mustafa Alper de Türkiye'de bulunan uluslararası yatırımcıların seçimden etkilenmediğini, yatırımlarını aynı şekilde sürdürdüklerini ifade etti.Türkiye Özel Sektör Havacılık İşletmeleri Derneği (TÖSHİD) Yönetim Kurulu Başkanı Şahabettin Bolukçu, seçim sürecinin sektöre doluluk oranında ek yüzde 5 civarında bir artış getirebileceğini söyledi.

Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mustafa Yıldırım seçim döneminde yüzde 60-65 ek yoğunluk yaşayacaklarını da belirtti.Reklamcılar Derneği ve Reklamcılık Vakfı Genel Müdürü Ayşegül Molu da "22 Temmuz gibi yakın dönemli seyredecek bu seçimin, özellikle YSK'nın kısıtları sebebiyle pazarı büyütücü etkisi asgari düzeyde olacak" görüşünü aktardı.

Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği Genel Koordinatörü Elif İçbilen ise YSK'nın uygulamasını "doğru bulmadıklarını" söyledi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler