Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin(TOBB), İstanbul'da düzenlediği “TOBB Uluslar arası İş Forumu” toplantısında tüm iş dünyası bir araya geldi. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da katıldı.
İş dünyasının yerli ve yabancı temsilcileri, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen TOBB’un 60. yıl resepsiyonunda İstanbul’da bir araya geldi. Farklı ülkelerden bine yakın işadamının katıldığı “60. Yıl TOBB Uluslararası İş Forumu’” öncesinde gerçekleşen resepsiyonda Hisarcıklıoğlu, bütün konuklarıyla tek tek ilgilendi.
Toplantıya TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun yanı sıra Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da yer aldı.
Konuşmasında TOBB’un tarihinden bahseden Hisarcıklıoğlu:“ Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin öyküsü 1952 yılında Ankara da küçük bir ofiste başlar. Girişimcilerimize destek olmak için yola çıkar. Türkiye’nin büyümesi ve güçlenmesi için TOBB 60 yıldır çalışmaktadır. Türkiye’nin beşeri sermaye birikimine katkı sağlamak için yenilikçi girişimciler yetiştiren bir üniversite kurduk. TOBB olarak girişimcilerimiz daha hızlı daha güvenli daha ucuz ticaret yapabilsinler diye gümrük kapılarını modernize ettik” diye konuştu.
Salonda 5 kıtada iş yapan cesur insanların olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu: “Ayrıca Ülkemizin gururu geleceğimizin kadın ve genç girişimcileri de aramızda. Bizim ortak bir paydamız var. Biz alın teri döken emek veren üreten vergi veren istihdam sağlayan bütün küresel iş insanlarıyız. Hepimiz ülkelerinin, bölgelerinin kanaat önderleriyiz” dedi.
Foruma katılan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan: “ Bir ülkenin ekonomik istikrarı bir ülkenin makro ekonomik dengeleri o ülkede iş yapanlar için son derece önemlidir. Türkiye en büyük 20 ekonominin olduğu ortamda hem çözüm üreten hem de bir bakıma yaptıklarıyla örnek gösterilen bir ülke haline geldi. Türkiye’nin bir hukuk devleti olması yolunda çok önemli adımlar attık. Türkiye’nin bütçe açığını yüzde 12 seviyelerinden 2006 yılında fazlaya döndürdük. Yani yüzde 12 bir bütçe açığını bir bütçe fazlasına çevirdik bir 4 yıl içerisinde. Eğer bir ülkenin kamu borcu piyasalar tarafından bir risk olarak algılanıyorsa o ülkenin daha fazla bütçe açığı vererek ekonomik büyüme sağlaması mümkün değil. Çünkü bu işin özünde güven unsuru yatıyor. Bize hep soruyorlar kişi başına düşen milli gelirinizi dolar bazında üçe katlayan bir milli geliriniz var. Yoksulluğu azaltmada çok önemli adımlar attınız. Türkiye’de artık daha adil bir gelir dağılımı var, nasıl oluyor. Bu soruyu soranlara benim cevabım hep bir kelimeyle oluyor. ‘Güven’. Güveni sağladığınızda işleriniz kolaylaşıyor” şeklinde konuştu.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı ise dünya ekonomisinin öncelikli problemi adaletli bir ekonomik yapının mevcut olmaması olduğunu belirterek şunları söyledi;
“3 kıtada farlı kültür, inanç mensubu bölgeleri 600 yıl yöneten Osmanlı Devletinde ekonomik kriz yaşanmamasının en temel nedeni Sosyal Refah ve Adalettir. Dünya nüfususun önemli bir bölümü temel ihtiyaçlarını karşılamada sıkıntı yaşarken Küresel Refahtan söz etmek doğru mudur?, Dünya bu durumu görmezden geldikçe hiçbir ülke kendi refahını tam anlamıyla asla sağlayamayacak. Türkiye’de yönetim sorumluluğunun üstlendiğimiz Kasım 2002’den itibaren ekonomide çok önemli yapısal reformları hayata geçirdik. Ve ekonomiye güçlü bir direnç kazandırdık. Attığımız adımların ne kadar isabetli olduğunu küresel krizle adeta test etmiş olduk. Türkiye dünyada küresel krize en son giren en erken çıkan ve kriz sonrası dönemde en hızlı toparlanana ekonomilerden birisi olmuştur.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz