HABER

İş Güvencesi Kanun Tasarısı yasalaştı

ANKARA (İHA) - TBMM Genel Kurulu'nda İş Güvencesi Yasa tasarısı üzerindeki müzakereleri tamamlandı. Gruplar tasarının müzakere sürecini kısatlmak için aralarında anlaştı.

Bu anlaşma sayesinde 2. maddeden sonra tasarı üzerinde herhangi bir grup ve milletvekili konuşma yapmadı. Bu sayede kanun tasarısı saat 03.00 sularında tamamlandı. Dolayısıyla İş Güvencesi Yasa tasarısı yaklaşık 12 saat süren müzakereler sonucunda yasalaştırıldı.
Başbakan Ecevit, tasarı yasalaşıncaya kadar Genel kurul'da kaldı. Hayli yorgun olduğu gözlenen, koltuğuna oturmakta ve yürümekte zorluk çeken Ecevit'in zaman zaman Genel Kurul'dan ayrılarak kulise geçtiği de görüldü.

11 VE 12. MADDEDE DEĞİŞİKLİK Devlet Bakanı Nejat Arseven'in verdiği bir önerge ile 11. maddede değişiklik yapıldı. Hükümetin verdiği önergenin kabul edilmesiyle yapılan değişiklik çerçevesinde 50'den az işçi çalıştırılan (50 dahil) tarım işletmeleri de yasa kapsamına alındı.

Ayrıca Murat Sökmenoğlu, Erol Al, Masut Türker, Nazif Okumuş, Nihat Gökbulut, Mustafa Vural, Turhan İmamoğulu, Cafer Tufan Yazıcıoğlu, Gönül Saray Alphan ve Mahmut Erdir tarafından verilen bir önerge ile 12. madde de değiştirilerek 212 sayılı kanuna tabi olan ve fikir işçisi olarak geçen basın çalışanları da yasa kapsamına alındı.

13 VE 14. MADDELERDE DEĞİŞİKLİK Genel Kurul çalışmaları İş Güvencesi yasa tasarısının diğer maddeleri üzerindeki görüşmelerle sürerken bu arada Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler komsiyonu'na geri çekilen 13 ve 14. madde üzerinde gerekli çalışmalar yapıldı. Bu çerçevede 13 ve 14. maddeler yeniden düzenlerek yasanın yürürlük süresi 15 Mart 2003'e ertelendi. Bu değişikliğe gerekçe olarak da yasalaştırılması beklenen İş Kanunu'nun yürürlüğe gireceği tarihle eşgüdüm sağlanması gösterildi.

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ESKİ BAKANI OKUYAN'IN AÇIKLAMALARI Yasanın oylaması öncesi kısa bir konuşma yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı Yaşar Okuyan "50 seneden bu yana bütün partilerin seçim beyannamelerinde bulunan bu haklı talep Allah'a çok şükür 21. parlamentomuz tarafından hepimizin katkılarıyla hayata geçirildi. Burdaki çalışmalarımızda yeni çalışma hayatıyla ilgili olarak yine tarihi bir gündür. 21. dönem parlamentomuzu ve bu dönemde çıkartılan önemli yasaları mutlaka aziz milletimiz takdirle anacaktır. Burda pay hepimize aittir. Hepimizin ortak katkısıyla bunlar gerçekleştirilmiştir. 2,5 yıla yakın süredir bilen bilmeyen yalan yanlış herkesimden her yerden eleştiriler ve suçlamalara muhatap oldum. İş güvencesini felaket gibi takdim edenler birçok örneklerinde olduğu gibi 13-14 maddelik kanunu okumadan polemik yaptılar 'Bu çıkarsa Türkiye felakete sürüklenir' diye aylardan beri kamuoyunu yanlış yönlendirdiler. Bugün Meclisimiz bu tarihi günde bütün bu yanlışlıkların karşısında gerçekten milletin iradesini ortaya koymuştur" dedi.

YASA NELER GETİRİYOR
Yasa ile 10 kişiden fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan 6 ve aydan fazla kıdemi olan işçileri kapsıyor. Yine yasa ile işten çıkarmalarda işverenin geçerli bir neden göstermesi gerekiyor. Bu neden sendika üyeliği, sendikal çalışma, işvereni şikayet, hastalık, hamilelik, siyasi düşünce, ırk, dil vb. nedenler olamayacak.
Aynı yasa çerçevesinde işveren gerekçesini yargı önünde kanıtlamak zorunda olacak. Mahkeme işverenin gerekçesinin geçerli bulmazsa işe iadeye karar verebilecek. İşveren işçiyi işe başlatmazsa en az 6 en çok 1 yıllık ücreti tutarında tazminat ödemek zorunda kalacak.

GENEL KURUL SALI GÜNÜ AÇILACAK TBMM Başkanvekili Murat Sökmenoğlu, tasarının kanunlaşmasının ardından Suşehri, Şebinkarahisar ve İnegöl ilçelerini il olmasına ilişkin önerilerin görüşülmesi için 13 Ağustos Salı günü saat 15.00'da toplanmak üzere oturumu kapattı.

En Çok Aranan Haberler