HABER

İş Güvenliği Paketi'nden 3 çocuk şartı çıktı

Hükümet tarafından hazırlanan İş Güvenliği Paketi'nden vergi muafiyeti konusunda getirilen şartlar kafa karıştırdı. İş Güvenliği Paketi'yle vergi muafiyetine 3 çocuk şartı getirildi.

İş Güvenliği Paketi'nden 3 çocuk şartı çıktı

Hükümet eşi çalışmayan 3 çocuklu asgari ücretliye vergiden muafiyet kapısını açıyor. Meclise sunulan iş güvenliği yasa tasarısıyla birçok konu hakkında yeni adımlar atılıyor. Bu yasa tasarısında 3 çocuğu olup asgari maaşla geçinen vatandaş vergi ödemeyecek ancak bir şart koşuluyor. Bu şarta göre eşin çalışmıyor olması gerekiyor. Yasa tasarısındaki ''3 çocuk'' ve eşin çalışmaması şartı ise kafalarda soru işareti bırakıyor.

Meclis'e sunulan iş güvenliği yasa tasarısı ile asgari ücretliden evlatlık alacak babaya, ev kadınlarından patronlara kadar geniş bir kesimi ilgilendiren sürpriz adımlar atılıyor. İşçi babalar, sadece doğumda değil, evlatlık edinirken de 3 gün izin kullanabilecek. Hasta, engelli çocuğunun tedavisi için 10 güne kadar ücretli izin alabilecek. İş güvenliği paketindeki diğer düzenlemeler şöyle:

ÜÇÜNCÜ ÇOCUĞA YÜZDE 10

Asgari geçim indirimi, ücretlerde vergi indirimi olarak yeniden düzenleniyor. Asgari geçim indirimi üçüncü çocukta yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılıyor. Eşi çalışmayan ve 3 çocuklu bir çalışanın asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamdaki asgari ücretliler vergiden muaf tutulmuş olacak.

İŞÇİ BABAYA EVLATLIK İZNİ

Tasarıyla işçilerin eşlerinin doğum yapması, aile bireylerinin ölümü gibi durumlarda verilecek mazeret iznine de açıklık getirildi. İşçiler de, evlilik, doğum, evlat edinme, birinci derece yakınlarının ölümü durumunda 3 gün ücretli izin kullanabilecek. Yüzde 70 engelli, süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde bir yıl içinde 10 güne kadar ücretli izin kullanabilecek.

UZAKTAN ÇALIŞMAYA YASAL STATÜ

İş Yasası'ndaki 'çağrı üzerine çalışma' kavramına 'uzaktan çalışma' da eklendi. Evden yapılan işlerin de yasal dayanağı olacak. Örneğin; konfeksiyondan iş alıp evinde yapan kadınlar, işyeri ile sözleşme imzalayabilecek. Bu kapsamdaki işçilerin çalıştıkları gün ve saatler, işveren tarafından onaylanan günlük puantaj cetvellerine kaydedilecek. İşin emsal işçi tarafından yapılabileceği süreye ilişkin bir hesaplama, sözleşmeye eklenecek.

UYMAYANA TAZMİNAT YOK!

KAZA YAPMAYANA PRİM DESTEĞİ:

Çok tehlikeli sınıfta yer alan ve 3 yıl boyunca ölümlü, sürekli sakatlık gibi kazalar yaşanmayan işyerlerine prim teşviği sağlanacak. İşveren primi, 3 yıl yüzde 2 yerine yüzde 1 olarak alınacak. Ölümlü iş kazası olan işyerlerinde ise bu oran yüzde 3 olarak uygulanacak.

TAZMİNATSIZ ATILACAK

İş güvenliği yükümlülüklerini yerine getirmeyen işçi, patronu tarafından tazminatsız olarak işten atılabilecek. Bu yükümlülükler arasında, kişisel koruyucu donanımları doğru kullanmak ve korumak da bulunuyor.

MADEN İŞLERİNE İHALE AYARI

Ölümlü iş kazası meydana gelen işyerlerinde 2 yıl kamu ihalesi yasağı maden işyerleriyle sınırlandırıldı.

İŞ DURDURULABİLECEK

Üretim zorlaması nedeniyle hayati tehlike oluşturacak şekilde çalışma biçimleri, işin durdurulma sebebi sayılacak. İzinsiz çalışma yaptıran işveren veya işveren vekillerine 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası verilecek.

BELGESİZ ÇALIŞTIRAN YANDI
Mesleki yeterlilik belgesine sahip olmayan kişiler çalıştırılamayacak. Yeterliliği olmayanları çalıştıran işveren veya işveren vekillerine her bir çalışan için bin lira idari para cezası verilecek.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler