HABER

İş hayatında genç göçmenlere destek

DÜSELDORF (İHA) - Almanya'da işsizlik oranı gittikçe artarken, işsiz gençlerin çok büyük kısmını da göçmenler oluşturuyor. Kuzey Ren Vestfalya eyaleti, bu tablodan yola çıkarak, göçmen gençleri iş hayatına entegre etmek için bir program hazırladı. Kampanya, 2004 yılının Haziran ayına kadar sürecek.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, halen genç göçmenlerin iş piyasasında, eğitimlerine oranla hak ettikleri yere gelemediklerini söyleyen ve genç göçmenler için atılımda bulunulması gerektiğini kaydeden Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti Çalışma Bakanı Harald Schartau, mayıs ayında bir kampanya başlattı. Kampanya, Kuzey Ren Vesfalya Eyaleti Sosyal Bakanlığı'nın Çalışma İdaresi, belediyeler, odalar, Alman ve yabancı işveren birlikleri, sendikalar, kiliseler ve hayır kurumları, göçmen temsilcilikleri ve halk yüksek okullarının aralarında bulunduğu kurum ve kuruluşlarca ortak yürütülüyor. 2004 yılının Haziran ayına kadar sürecek kampanyanın hedefi, genç göçmenlerin iş piyasasındaki şanslarını arttırmak.

DUİSBURG'UN DÖRTTE BİRİ 'GENÇ YABANCI' Bu arada, Yabancı Kuruluşta Meslek Öğrenimi Koordinasyon Merkezi (KAUSA)'nin verilerine göre, mesela Duisburg'da 25 yaşın altında ve yabancı pasaportlu 34 bin genç yaşıyor. Bunlar, toplam yaş gruplarının dörtte birini oluşturuyor. Bu gençlerin bin 100'ü nisan ayının sonu itibariyle işsiz olarak kayıtlarda. Bu rakam, 25 yaşın altındaki tüm işsiz gençlerin yüzde 28'i anlamına geliyor. Yabancı pasaportlu gençlerin nerdeyse yüzde 60'ı, 2001 yılında Duisburg'daki genel okulların 10. sınıfından mezun olmuşlar. Almanlar'da bu oran yüzde 55. Lise diploması oranları da yine Alman gençlerle göçmen gençler arasında farklılık gösteriyor. Göçmen gençlerin yüzde 16'sı lise diploması alırken, bu oran Alman gençlerde yüzde 27. Meslek lisesi mezuniyet oranları da göçmen gençlerde de Alman gençlerde de yüzde 4 oranla eşit düzeyde.

GENÇ GÖÇMENLERE ŞANS
Bu gençleri iş hayatına entegre edebilmek için geçen ay Duisburg'da programın ilk adımı gerçekleştirildı. 'Eğitim ve Meslek İçi Eğitim Günleri' adlı toplantıya, berber, kasap ve fırıncı gibi klasik el sanatları mesleklerinin temsilcilerinin yanı sıra Alman Posta İdaresi ve bazı mali hizmet sektörü kuruluşları da katıldı. Bu toplantılarda işverenlerle bir araya gelme imkanı bulan genç göçmenler, iş hayatına ilk adım için yeni bir şans da yakalamış oluyor. Böyle bölgesel toplantılarla ayrıca, fırsat eşitliğinin sağlanmasına önemli bir katkıda da bulunuluyor.

En Çok Aranan Haberler