ANKARA (İHA) - Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ömer Sabancı, ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması ve hızlı istihdam oluşturulması hedefi gözetilirken, çalışma yaşamını düzenleyen kuralların bu sürece destek olması ve bu kapsamda İş Kanunu'nun getirdiği kavram ve kuralların yorumu ve uygulanmasının da önem kazandığını söyledi.
TÜSİAD tarafından Hilton Otel'de düzenlenen 'Yeni İş Kanunu Çerçevesinde İş Sözleşmesinin Feshi ve İş Güvencesi' konulu seminerin açılışında konuşan TÜSİAD Başkanı Ömer Sabancı, önceki İş Kanunu'na göre olumlu özellikler ve yenilikler ihtiva eden yeni İş Kanunu'nun doğru yorumlanması ve uygulanmasının, düzenlemenin kritik başarı faktörü olduğunu söyledi. Konuşmasında, AB perspektifi çerçevesinde istihdam stratejisi konusuna değinen Sabancı, AB'nin, Avrupa'yı 10 yıl içinde dünyanın en rekabetçi ve en dinamik bilgi toplumu yapmak amacıyla, Mart 2000'de Lizbon belgesini benimsediğini hatırlattı. Lizbon Stratejisi'nde, sürdürülebilir ekonomik büyümenin gerçekleştirilmesi ve 'daha çok ve daha iyi' oluşturulmasının altının çizildiğini vurgulayan Sabancı, "Daha çok ve daha iyi iş için ise aktif bir istihdam politikasının geliştirilmesi gereği vurgulanmaktadır. AB'nin rakamsal hedefleri de, ulaşılmak istenen tabloyu daha net ortaya çıkarmaktadır. Yüzde 61 olan ortalama istihdam oranının 2005'e kadar yüzde 67'ye, 2010'a kadar ise yüzde 70'e yükseltilmesi hedeflenmektedir" dedi. Sabancı, Türkiye'nin üyesi olmayı hedeflediği AB'nin, rekabetçi ve dinamik bir ekonomi yolunda istihdam stratejisini belirlediğini ve tüm üye ülkelere de bu öncelikleri dikkate almaya davet ettiğini belirterek, "Ülkemizin de bu çerçevede kendi konumunu gözden geçirmesi ve gerekli tedbirleri alması bir zorunluluk olarak karşımıza çıkmaktadır" diye konuştu.
Her yıl işgücüne eklenen nüfusun da dikkate alındığında, gerek AB perspektifi, gerekse yüksek işsizliğin getireceği ekonomik, siyasal ve toplumsal sorunların giderilmesi açısından ülke istihdam politikasının başarılı olmasının şart olduğunun altını çizen Sabancı, şöyle devam etti:
"Yıllık yüzde 5 büyüme oranı varsayımı altında, 2010 yılına kadar işgücüne yaklaşık 6 milyon kişinin ekleneceği öngürülmektedir. Yüzde 12'nin üzerinde seyreden tarım-dışı işsizlik oranın aşağılara çekilebilmesi için her yıl 750 bin net istihdam yaratılması gereklidir. Ancak, yaklaşık son bir yıllık dönemde üretim artışı sağlanmış olmasına rağmen, istihdam rakamlarında henüz ciddi bir iyileşme ortaya çıkmamıştır. İçinde bulunduğumuz dönemde, verimlilik artışının ekonomik büyümeden daha hızlı gerçekleşmesi, istihdam rakamlarındaki iyileşmeyi geciktirmektedir. Bu çerçevede, Türkiye'de işsizlikle etkili bir mücadelenin yolu 'sürdürülebilir ve yüksek' ekonomik büyümeden geçmektedir".
TÜSİAD Başkanı Sabancı, ekonomik büyümenin sürdürülebilir olması ve hızlı istihdam oluşturulması hedefi gözetilirken, çalışma yaşamını düzenleyen kuralların bu sürece destek olması ve bu kapsamda İş Kanunu'nun getirdiği kavram ve kuralların yorumu ve uygulanmasının da önem kazandığını kaydetti.