Nursima KESKİN / ERZURUM, Atatürk Üniversitesi tarafından Erzurum Nenehatun Kültür Merkezi'nde düzenlenen Uluslararası İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi Kongresinde konuşan İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Türkiye'de 'İş Güvenliği Uzmanı' teriminin ilk olarak 2006 yılında gündeme geldiğini söyledi. İş güvenliği konusunda mesleki eğitimin önemine dikkat çeken İsmail Gerim şöyle devam etti:
"İş kazalarının temel unsurlarından biri, güvensiz davranış ve bir yerde güvensiz malzemenin kullanımı. Güvensiz davranışları eğitim yetersizliği ve eğitim eksikliği kapsıyor. Bu anlamda mesleki yeterlilik kurumunun belirlemiş olduğu mesleki standartlar zorunlu hale getirildi. Bu konuda belgesi olmayanlar inşaat ve diğer sektörlerde çalıştırılmayacak. Dünyada 100 bin çalışan üzerinden iş kazası oranı hesaplanıyor. Türkiye'nin çalışan sayısı artıyor ama kaza sayısı sabit. Bu anlamda ortalama 100 binde 10 civarında iş kazasından bahsedilebilir. Ama Avrupa'da iş kazası ortalamaları 100 binde 4 civarında. Bir iş yerine gittiğimizde 'Ben patron veya şefim. 2 dakika girip çıkacağım' diyerek baret takmıyorsa, iş güvenliği açısından fazla bir yol alabilmemiz mümkün değil. İş kazalarında maddi kayıplar çok büyük. Manevi kayıpların tarifi ise imkansız. Çünkü çalışanlarımız bizim en değerli varlıklarımız."
Çimento Endüstrisi İşverenleri Sendikası Genel Sekreteri Serdar Şardan, bu yılın ilk 5 ayında yaklaşık 600 işçinin iş kazalarında hayatını kaybettiğini bildirdi. Şardan "Mevzuat ne kadar kuvvetli olursa olsun uygulamalarınız, davranışlarınız yeterli değilse maalesef sonuçta elim kazalarla karşılaşmamız mümkün oluyor" diye konuştu.
'KAYBEDİLEN İNSAN GERİ GELMEZ'
Kongrede konuşan AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu da, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün verilerine göre dünyada 1.2 milyarı kadın olmak üzere 3 milyar insanın çalışma hayatının içerisinde olduğunu belirterek şunları söyledi:
"İş sağlığı ve güvenliğine uyulmadığı için dünya genelinde gayri safi milli hasılanın yüzde 4 'ü heba olup gitmektedir. İş kazalarının dünya genelindeki maliyeti trilyonlarca dolar. Ülkemizde de 2012 yılı rakamlarına göre, iş kazalarından kaynaklanan 50 milyar dolarlık bir maliyet kaybı söz konusu. Bu maliyet kaybını gidermek mümkün ama, kaybedilen insanı geri getirebiliyor muyuz? Kaybedilen motivasyonu tekrar sağlayabiliyor muyuz? İnsan onuruna değer veren bir millet olarak işveren ve çalışanlarımızla beraber bu onuru işyerlerimizde de gerçekleştirmek zorundayız. Bireyin varlığı olmadan karlılık sadece sıfırdan ibaret olacak."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz