KONYA (İHA) - Türkiye'de gün geçtikçe sayıları artan hava taksi hizmeti veren şirketler işadamlarının gözdesi oldu. Uçaklarda yer bulamayan, ani kararlarla yurt içi ya da yurt dışına gitmek isteyen iş adamları hava taksi hizmeti ile bu sorunu rahatlıkla çözebiliyor.
1980'li yıllarda Türkiye'nin tanıştığı hava taksi, sivil havacılık hizmetlerinin artması ile hızla gelişerek dev bir uçak filosuna dönüştü. 3 ila 15 yolcu kapasiteli uçakların bulunduğu hava taksilerde her türlü konforu bulmak mümkün oluyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye'de faaliyet gösteren 217 hava taksi işletmesinin koltuk kapasitesi bin 293. Uçak başına düşen koltuk sayısı 6 olarak hesaplanırken, hava taksilerde bir çok uçak türü de bulunuyor. Challenger ve denize inebilen amfibi uçakları en çok turistlerin ilgisini çekiyor.
Türk Hava Kurumu'nun (THK) 2004 yaz sezonunda başlattığı tarifeli ve tarifesiz 4, 6 ve 8 kişilik olan Cessna-206, Cessna-402 türü uçaklarla yapılan bir saatlik uçuşları ise 100 Euro. Ege ve Akdeniz'in en güzel turistik yörelerini havadan görmek isteyenlerin ilgi gösterdiği hava taksi hasta, yaralı ve organ nakli gibi hizmetlerde de kullanılabiliyor.
HAVA TAKSİ ANADOLU'DA YAYGINLAŞACAK THK Konya Şube Başkanı Nezih Dağdeviren, Konya'ya hava taksilerin iniş yapabilmesi için sıkıştırılmış bir pist yapılması yönünde çalışmaları olduğunu söyledi. 3 kişilik bir hava taksinin deposunun 200 dolara dolduğunu ve bu uçakların özelliklerine göre 3 saat havada kalabildiğini kaydeden THK Konya Şube Başkanı Dağdeviren, "Fiyatları uygun olduğu için acil toplantılara gitmesi gereken iş adamı grupları hava taksi hizmetlerinden yararlanıyor. Son zamanlarda sıkça kullanılan hava taksi hizmetlerinin Anadolu'da da yaygınlaşması yönünde çalışmalarımız sürüyor. Konya'da bulunan 3. Ana Jet Üssü'nde hava trafiği yoğun olduğu için özel uçaklar istedikleri zamanlarda iniş yapamıyor. Bu nedenle acil inişlerde ve hava taksi hizmetlerinde kullanılabilecek sıkıştırılmış pist yapımı çalışmalarına başladık. Konya'daki yerel yöneticilerinde destek vermesi durumunda pist yapımını gerçekleştiririz" dedi.
Dağdeviren, Konya 3.Ana Jet Üssü Komutanlığı yetkilileri ile görüşme yaparak, özel uçakların havaalanında hangarda beklemesi için girişimlerde de bulunduklarını sözlerine ekledi.