Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın çalışma esnasında işçilerin sağlıklarına zarar verebilecek durum ve şartlardan korumak, koruyucu önlemleri geliştirmek, kazaları minimize etmek ve iş güvenliği bilincini yapmak amacıyla geçtiğimiz haziran ayında çıkardığı 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 1 Ocak 2013 tarihi itibariyle yürürlüğe girdi. Bakanlık teşkilatlarının iş güvenliği bilincinin yaygınlaştırılması ve kanunun tüm hatlarıyla anlaşılması için yoğun çaba sarf ederken, özel sektör ise konuya duyarsız.
Kanun yürürlüğe girmesine karşın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, cezai yaptırımlara başvurmayarak, iş sağlığı ve güvenliği bilincinin toplumda tam anlamıyla yerleşmesi için yoğun faaliyet yürütüyor. Türkiye İş Kurumu (İş-Kur) aracılığı ile yurdun her köşesinde sendika, dernek, oda, birlik gibi sivil toplum örgütleri ve işletmelere yönelik bilgilendirme, bilinçlendirme, eğitim çalışmaları yapılırken, konuya dikkat çekici kataloglar ve broşürler dağıtılıyor. Basın toplantıları ile kamuoyunu bilgilendirilirken, iş sağlığı ve güvenliğine uyulması noktasında çağrılarda bulunuluyor.
Ortaya konan tüm çabalara ve çalışmalara rağmen başta inşaat olmak üzere birçok sektörde çalışan işçiler konuyu ciddiye almıyor. Oysa bakanlık verilerine göre her 6 dakikada 1 iş kazasının meydana geldiği Türkiye’de, her 2,5 saatte 1 işçi sakat kalıyor, her 6 saatte 1 işçi de hayatını kaybediyor. İş kazalarına bağlı ölüm ve yaralanmalarda Avrupa birincisi Dünya üçüncüsü olan Türkiye’de yılda ise yaşanan ortalama 80 bin iş kazasında bin işçi yaşamını yitiriyor.
İş sağlığı güvenliği konusundaki duyarsızlık, inşaat sektörünün hızlı gelişme gösterdiği Samsun’da da yaşanıyor. ‘Bana bir şey olmaz’ mantığıyla hareket eden inşaat ustaları, tedbirlere kulak tıkamaya ve ölümle burun buruna çalışmaya devam ediyor. Kentin merkezindeki kamu binalarının yanında yüksek binalar inşa eden işçilerin, Azrail ile dansı görenleri ise hayrete düşürüyor.
Cihan’a konuşan İş-Kur Samsun İl Müdürü Hasan Kılıçarslan, iş sağlığı ve güvenliği konusunda bazı sektörlerde çalışan işçilerin umursamaz davranmakla birlikte bilgi eksikliğine sahip olduklarını söyledi. İnşaat sektörünün en çok iş kazalarının yaşandığı sektörlerden birisi olduğunu ifade eden Kılıçarslan, “Özellikle inşaat sektörü, eğitimi biraz az olan sektör. Mimar mühendis odalarına herkesin firmasına mesleki eğitim aldırılmasına yönelik bilgilendirme yaptık. Müteahhitler odası ile görüşüp onlara aynı bilgilendirmeyi yaptık. Eğitim ve belge almanın gerekliliğini söyledik. İş güvenliği ile ilgili bilinçlendirme ve belgelendirme toplantılarının düzenlenmesiyle ilgili çalışmalar öncelikli gündemimiz. Sayın Valimiz ile de bu konuyu görüştük. Tüm bilgilendirme, bilinçlendirmeyle ilgili broşür ve slaytlar hazırlattık. İşletmeleri bu şekilde uyaracağız.” bilgisini verdi.
Toplumu bilinçlendirmeye devam edeceklerini ifade eden İl Müdürü Hasan Kılıçarslan, “Çoğu işveren ve çalışanlar arasında iş güvenliği tedbirlerinden habersiz olanlar var. Kanunu ve yaptırımları iyi anlatmaya çalışıyoruz. Sendikalar, STK'larla kamu ile toplantılar yapıyoruz. Geçen hafta muhasebecileri bilgilendirdik. Benzer eğitimi çarşamba günü yine vereceğiz. Tüm sivil toplum, meslek örgütlerine yazılar yazdık. Gerek bakanlığımız, broşür, katalogları meslek danışmalarımız firmalara gidip bil verip dağıtıyor. Uzmanımızı gönderip eğitim verdiriyoruz. Bütün bu çalışmalara rağmen iş güvenliği tedbirleri konusu kısa sürede çözülemiyor. Alışkanlıklar hemen kaldırılamıyor. Bütün bu çalışmalarımız sonucunda iyi bir sonuç alacağımıza inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz