ANKARA (ANKA) - Tez-Koop-İş Sendikası'nın örgütlü olduğu TÜBİTAK'ta, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla düzenlenen 4 Şubat'taki işe gitmeme eylemine katılan Aynur Çamalan'ın mazaretsiz olarak bir gün işe gelmemekten dolayı işine son verildiği iddia edildi.
Yakınları ve Tez Koop-İş üyesi çalışanlarla TÜBİTAK önünde eyleme başlayan Çamalan, konuya ilişkin ANKA'ya yaptığı açıklamada, oturma eylemini bugün saat 18.00'e kadar sürdüreceğini söyledi. Çamalan, aynı eylemi yarın da düzenleyeceğini belirterek, işe geri alınana kadar eyleme devam edeceğini söyledi.
Tez Koop-İş Sendikası'nın da kendisine destek vereceğini belirten Çamalan, ilerleyen süreçte gelişmelere göre eylemin boyutunun değişeceğini bildirdi. Çamalan, TEKEL işçilerine destek olmak için 4 Şubat'taki işe gitmeme eylemine katılan arkadaşlarından sadece kendisinin işten atıldığını belirterek, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Ömer Ziya Cebeci imzasıyla mazaretsiz işe gitmemekten dolayı işine son verildiğini söyledi.
-TEZ KOOP-İŞ BAŞKANI DOĞRU: "4 ŞUBAT'IN İŞTEN ATILMA GEREKÇESİ OLMASI KABUL EDİLEMEZ"-
ANKA'nın sorularını yanıtlayan Tez Koop-İş Sendikası Genel Başkanı Gürsel Doğru, TÜBİTAK Genel Sekreter Vekili Ali Şimşek’le bir telefon görüşmesi yaptığını belirterek, “4 Şubat’ın işten atılma gerekçesi olmaması gerektiğini söyledik, işveren de bize gerekçenin bu olmadığını ifade etti. ‘Bu sehven yazıldı. Başka gerekçelerle işten atıldı’ açıklaması yapıldı” diye konuştu.
-TEK YANLI KARAR"-
Doğru, kendileri için yazılı belgenin önemli olduğunu söyleyerek, “Bunun haksız bir işten çıkarma olduğunu kamuda eyleme katılan hiçbir yerde böyle bir uygulamanın olmadığını bu kararın geri alınması gerektiği yönünde girişimlerimiz oldu. Randevu da talep ettik. Yasal haklarımızı da kullanacağız” diye konuştu. Doğru sözlerine şöyle devam etti:
“4 Şubat’ın dışında diğer gerekçeler, performans düşüklüğü, işe geç kalma ve bunun gibi birkaç neden daha var. İşverenin buradaki tutumu yanlış, Disiplin Kurulu var, ceza verilecekse disiplin kurulu verir, tek yanlı bir karar verilmiş, tek yanlı verilen karara karşı yasal haklarımızı hukuki haklarımızı kullanacağız, işverene arkadaşımızın işe tekrar dönmesi hususunun gözden geçirilmesini istedik. 4 Şubat işten atılma gerekçesi olmamalı olamaz, bunu kabul etmemiz mümkün değil, performansı düşük olabilir, işyeriyle ilgili başka sıkıntılar olur bu başka bir şeydir. İşveren bu gerekçeyle atmadık diyor fakat yazılı belgede bu var. TÜBİTAK önündeki eylemi biz organize etmedik. Arkadaş kendi öyle bir karar almış. Ama arkadaşımızın bu kararına saygı duymak lazım. Sonuçta kendisi bir haksızlığa maruz kalmış."(ANKA)