ANKARA (İHA) - Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), örgütlü işyerlerinde asgari ücretin işverene maliyetinin bin 80 YTL'ye çıktığını belirtilerek, haksız rekabetin önlenmesi için tespitte, toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklılaştırma yapılmasını istedi.
Yeni asgari ücret konusunda TİSK'ten yapılan açıklamada, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2006 yılında brüt asgari ücretin 531 YTL/ay olarak uygulanmasına karar verdiği hatırlatıldı. Asgari ücretin işverene maliyeti toplu iş sözleşmesi uygulamayan işyerlerinde 645.17 YTL/ay olurken, toplu iş sözleşmesi uygulayan işyerlerinde ortalama olarak bin 80 YTL/ay'a yükseldiğini belirtilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
"Toplu iş sözleşmesi uygulayan örgütlü işyerleri, sözleşmeler gereğince çalışanlara düzenli olarak ikramiye, prim, sosyal yardımlar gibi ödemelerde bulunduklarından, yasal asgari ücretin 2 katını aşan maliyet yükü altındadır. Toplu iş sözleşmeleri uyarınca çalışanlara ödenen ikramiye ve sosyal yardımlar gibi yan ödemeleri ücret kabul etmeyen mevcut uygulamanın yarattığı haksız rekabetin önlenmesi için tespitte, toplu iş sözleşmesi uygulayan ve uygulamayan işyerleri için farklılaştırma yapılmalıdır. Ayrıca, asgari ücret üzerinde aylık 264.71 YTL vergi ve SSK prim yükü vardır. İstihdamı azaltan, kayıtdışı ekonomiyi büyüten, rekabet gücünü zayıflatan ve işçinin net ücretini düşüren bu ağır yükün takvimli ve aşamalı şekilde azaltılması gerekmektedir. Asgari ücretin yaşa göre farklılaştırılmasında, genç işsizliğini azaltmak ve istihdamı artırmak için 16 yaş kriteri 20 yaş olarak değiştirilmelidir."