HABER

İşe iade davası ne zaman açılabilir? İşe iade davası şartları nedir?

İşveren ile belirli ya da belirsiz olmak üzere iki farklı sözleşme yapar. Belirli olan sözleşmeler belli bir süreyi temsil ederken belirsiz olanlar ise süresiz olarak tanımlanır. Bu sözleşmelerin yazılı olarak yapılması da son derece önemli bir konudur. Ancak bazı durumlarda işverenler herhangi bir neden sunmadan bu sözleşmeyi bitirebilir. Böyle bir durumda çalışan kişinin işe iade dava açma hakkı vardır. Peki, işe iade davası ne zaman açılabilir, şartları nedir?

İşe iade davası ne zaman açılabilir? İşe iade davası şartları nedir?

Çalışan birey ile işveren kişi arasında yapılan ve yazılı olarak gerçekleştirilen bazı sözleşmeler mevcuttur. Bu sözleşmeler belirli bir süre için geçerli olabileceği gibi belirsiz bir süre için de yapılabilir. Bazı durumlarda işverenden ya da çalışan kişiden kaynaklı iş ile alakalı problemler ortaya çıkabilir. Böyle durumlarda her iki tarafında önemli hakları bulunur. Bu haklardan biri de işe iade davası açma hakkıdır. Bu dava ile ilgili detaylar İş Yasası içerisinde net bir şekilde yer alır.

İşe iade davası nedir?

İnsanların çalışma hayatlarının olması geçimlerini sağlayabilmesi adına çok önemli bir konudur. Bir işe giren ve işverenle yazılı olarak sözleşme yapan bir bireyin yaptığı iş akdi, işveren tarafından hiçbir sebep sunmaksızın sonlandırılabilinir. Bu haksız bir sonlandırma olduğundan çalışan kişiye dava açma hakkı doğar. Bu dava ise işe iade davası olarak tabir edilmektedir.

Bu dava hakkı ile ilişkin tüm detaylar 4847 Sayılı İş Yasası’nın 20. maddesinde detaylı bir şekilde bulunmaktadır. İşveren bireylerin yapılan iş sözleşmesini bitirmeden önce haklı bir neden göstermesi gerekir. Gösterilen neden sayılmadığı zaman çalışan kişiye dava açma hakkı tanınır. Günümüzde birçok dava çeşidi bulunmaktadır. İşe iade davası da bu davalar arasında bulunur.

İşe iade davası ne zaman açılabilir?

İşe iade davası yalnızca çalışan bireylere tanınan bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. İşi veren kişilerin böyle bir dava açma hakkı yoktur. İşi veren kişiler iş akdini bitirirken sebepler sunabilir. Ancak bu nedenlerin ispatlanabilir nitelikte olması zaruridir. İspatlanmayan veya geçersiz olan nedenler karşısında işe yeniden başlamak için çalışan kişi bu davayı açabilir.

Bu davanın açılabilmesi için belli bir süre ön görülmektedir. Bu süre işveren kişinin iş sözleşmesini bitirme talebini sunduktan sonra başlamaktadır. Yani işveren bireyin haksız olarak sözleşmeyi sonlandırması karşısında çalışan kişinin bu haksızlığı ispatlaması gerekir. İş sözleşmesini sonlandırırken belirtilen nedenlerin doğru olmadığının ya da hiçbir neden sunulmadığının belirtilmesi bu aşamada önemlidir. Çalışan kişi bu sonlandırma bildiriminin tebliğ edilmesinden sonra 30 gün içerisinde işe iade davası açmalıdır. Eğer işe iade davası açma süresi geçerse fesih kabul edilmiş sayılabilir.

İşe iade davası şartları nedir?

İşe iade davasında çalışan kişinin belirtilen süre içerisinde bu davayı açması son derece önemlidir. Belirtilen süre içerisinde davayı açarken ayrıca arabulucuya da başvurması gerekmektedir. Arabuluculuktan sonra işe iade davası açma süresi ise tamda bu noktada önem kazanmaktadır. Eğer arabuluculuğa gidilmesine rağmen buradan da bir netice çıkmazsa son tutanağın yapıldığı tarihin baz alınması koşuluyla iki hafta içerisinde iade davası açılabilmektedir.

Tabi ki her dava da olduğu gibi bu davayı açmak içinde belli başlı şartların yerine getirilmiş olması önemlidir. Bu şartlar sağlandığı takdirde çalışan kişi işverene işe iade davasını kolaylıkla açabilir. İşe aile davası şartları ise genel olarak şu şekildedir:

  • Bu davanın açılabilmesi için çalışan kurumda en az otuz elemanın hizmet veriyor olması gerekir.
  • Çalışan kişinin çalıştığı iş yerinde en az altı kadar hizmet vermiş olması önemlidir. 6 ay dolmadan işe iade davası açılması söz konusu değildir.
  • Çalışan kişi ile işveren arasındaki iş akdinin belirsiz süreye sahip olması
  • Arabuluculuğa gidilmesine rağmen anlaşma sağlanamamış olması
  • İş akdinin işveren kişi tarafından sebepsiz yere sonlandırılması ya da gösterdiği sebeplerin geçersiz sayılması
  • Basın İş Yasası’na ya da İş Yasası’na tabii olunması
  • Davayı açacak kişinin işveren yardımcısı veya vekili olarak görev yapıyor olmaması

İşe iade davasını kazanan işçi ne kadar tazminat alır?

İşverenin çalışanı ile yaptığı sözleşmeyi geçersiz sebepler sunarak sonlandırması sonucunda çalışan kişiye işe iade davası açma hakkı doğmaktadır. Bu dava çalışan kişi tarafından kazanıldığı takdirde işveren kişinin bu bireyi yeniden işe alması gerekir. Fakat yeniden işe alım olmazsa işveren bireyin çalışan kişiye tazminat ödeme durumu ortaya çıkar. Tazminat aldıktan sonra işe iade davası açılması için ise bu tazminat çeşidinin kıdem tazminatı olması gerekmektedir. Kıdem tazminatlarında belirli koşullar uygunsa iade davası açılabilir.

En Çok Aranan Haberler